MENU

Децентралізація не має стати федералізацією, яку нам нав’язують - віце-спікер

1982 2

Право змінювати текст Конституції і визначати положення основного Закону України належить виключно її народу. Про це заявила віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд, коментуючи один із пунктів Мінських домовленостей, котрий передбачає внесення змін до Конституції.

«Ні президент Російської Федерації чи Франції, ні канцлер Німеччини, а тим більше представники незрозумілих з юридичної точки зору угрупувань, як-то ЛНР та ДНР, не можуть вказувати народові України, яка у нього має бути Конституція», – наголосила парламентар.

Це такий же нонсенс, переконана Оксана Сироїд, якби народ України почав вказувати, яка має бути Конституція у Німеччині чи Росії: «Адже “типових” чи “ідеальних” тестів Конституцій не буває. І визначати їх зміст – це суверенне право народу, котрий є, по-суті, носієм держави».

Крім того, вона наголосила, що наразі пропозицій про зміни до Основного закону у парламент не надходило, але на рівні обговорень звучить питання децентралізації.

На її думку, саме ці зміни потребують особливої уваги: не можна допустити, щоб замість децентралізації було проведено федералізацію. Крім того, говорячи про децентралізацію, треба говорити про владу громад, а не якогось певного регіону.

«Децентралізація – це передання більших повноважень територіальним громадам, органам місцевого самоврядування, це надання їм більших контрольних функцій. Натомість федералізація і те, що закладено у Мінських домовленостях, – це влада не громад, а регіону як ефемерної територіальної одиниці. Вона зрештою призведе до відцентрового руху, а цього допускати не можна», – наголосила Оксана Сироїд.

Оксана СИРОЇД, віце-спікер Верховної Ради


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини