MENU

Фінансовий Іловайськ: куди котиться гривня?

2754 0

Наша країна зараз нагадує ніщо інше, як «економічний Іловайськ». Неволею люди потрапили у «фінансовий котел», з якого не можемо досі вибратись. У виграші лише ті, хто брав хабарі у доларах, а програли – з кого здирали останні гривні на податки чи видирали на той же хабар. А причин у падінні гривні дві – Путін і Гонтарєва.

Кожний котел, починаючи з Іловайського, був результатом стратегічного прорахунку. Причина проста - міністри НЕ міністри, воєначальники - НЕ воєначальники. Вони думають, що моя батьківщина настільна гра. Вони не народжені і не призначені бути елітою. Дешева недовлада, яка тинялася в десяти кілометрах від Майдану і споглядала за революцією з кав'ярень. Частина з них дивилася революцію в кабінетах Арбузова і Клюєва, деякі Азарова. Вони не готові пожертвувати навіть своїм часом, а не те, щоб життям заради простих людей.

Пане Президенте, вкажіть їм на двері! Почніть проводити жорстку кадрову політику! Свої люди завжди гірші одержимих і професійних. Не допускайте паралічу влади! Вони вже програли Вам кампанію в Раду, вони програють Вам війну, вони поховали гривню, що далі? Далі - Ви! Далі буде Ваша девальвація і Ваша поразка, крах Держави! Не дай Боже!

Що робити?

Спочатку розкажу правду про те, що сталося з гривнею. Є дві причини її падіння – Гонтарєва і Путін. Другий призвів до кризи платіжного балансу: вугілля немає - за нього ми повинні віддавати валюту, валютної виручки немає, бо її фабрикою був Донбас і пов'язана з ним промисловість на Півдні. Всі активи вимиті на потреби армії і ми не розвиваємо внутрішній ринок. Плюс Яценюк і провал його реформ: ми живемо за рахунок імпорту.

Далі, Гонтарєва... Півроку вона роздавала рефінансування бозна-яким банкам, рятувала гроші мільярдерів та мультимільйонерів. Другий її злочин: вона дозволила грати цими грошима на валютному ринку. Банкіри брали гривню під 20 відсотків і чекали поки курс виросте. Третій злочин: вона дозволила валюті вимиватися на Захід через фіктивні імпортні контракти. Четверте - вона відпустила гривню у вільне плавання в умовах війни - це нонсенс.

П’ятий злочин – вона своєю бездіяльністю народила монстра – чорний ринок з щоденним обігом у 2 мільярда гривень. А прем’єр і Рада багатозначно мовчали.

Що робити далі?

Перше – це тимчасова слідча комісія в Раді, яка б розслідувала причини гіперінфляції та не професіоналізм НБУ. Треба негайно відсторонити Гонтарєву від виконання обов’язків. Президент і Прем’єр повинні взяти управління в свої руки. Вони два грамотних фінансиста з необхідними політичними повноваженнями і мандатом на «хірургічні втручання» над гривнею.

Друге. Потрібно навести абсолютний військовий порядок з рефінансуванням. Ті банкіри, які його потребують «для вирівнювання» повинні віддати державі ключі від своїх кабінетів і сховищ. Ті, хто хоче залишитися банками, повинні почати працювати як банки, а не як гіперобмінні пункти.

Третє. Негайно маємо створити міжвідомчу комісію для контролю над валютним ринком: Мінфін з митницею і податковою, Мінекономіки, НБУ, СБУ та Генпрокуратура з МВС. Кожен імпортний контракт на контроль.

Четверте: обмежити, знищити, випалити розпеченим залізом спекуляцію банків на валютному ринку за рахунок рефінансування. Все, що було вкрадено необхідно повернути, навіть якщо потрібно буде використовувати адмінресурс і політичний вплив.

П'яте, на цьому тижні необхідно зібрати Раду і проголосувати за посилення відповідальності за спекуляцію та участь на чорному ринку – аж до «розстрілу» або заборони займатися діяльність на 50 років.

Передостаннє – встановити жорстке регулювання імпорту, залишивши тільки критично необхідні товари. Це тимчасова стабілізаційна міра.

І останнє. Сформувати стратегію вирівнювання платіжного балансу. Зараз головне – це збільшити експорт. Це дасть виручку у валюті, яка буде якорем для виваженого курсу гривні.

Робіть, заради Бога, хоч щось з вище перерахованого. Робіть негайно!!!

Сергей КАПЛИН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини