MENU

Етапи становлення духовно зрілої нації

2724 0

Становлення українського національного проекту. Дуже короткий курс. 

Стадія перша. Пробудження. Гасло: "Україна для українців", завдання: творення українця. Я інший бо я українець, в мене інша мова, культура, історія. Зберегти цю іншість питання життя і смерті мене як українця. Я шукаю таких самих і об'єднуюся з ними, ми відмежовуємо себе від не таких як ми, щоб не втратити себе, не дати розмити нашу іншість. 

Стадія друга. Боротьба. Гасло: "Здобудеш українську державу або загинеш у боротьбі за неї", завдання: творення української держави. Нам потрібна власна держава, щоб вберегти свою націю. Без власноі держави ми станемо частиною іншого неукраїнського національного проекту і врешті зникнемо разом із своєю унікальною культурою. 

Стадія третя. Розбудова. Гасло: "Створиш українську політичну націю або програєш", завдання: твореня громадянина України. Нам потрібно долучити до творення держави представників інших національних груп, щоб вони разом з нами стали її повноправними громадянами. Інакше держава, населена різними етнічними спільнотами, з різними баченнями її розвитку, без спільної для всіх мети може зникнути.

У визначенні "українська політична нація" однаково важливі обидва прикметники. Другий з них означає відкритість національного проекту для всіх, хто хоче взяти в ньому участь. Єдиною умовою є виявлення політичної лояльності до української держави. Перший прикметник (недаремно перший) визначає унікальність національного проекту, що він такий який може бути створений саме тут, в Україні.

Тому основою для нього є особливості української етнічної культури та мови. Саме ця українська "родзинка" основа його особливого позиціонування у відношенні до інших національних проектів, саме з нею він і є цікавим для решти світу тому що збагачує його чимось унікальним.

Volodymyr Viatrovych


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини