MENU

Антиамериканська риторика в Росії перевершила радянські масштаби - The Washington Post

6299 0

Антиамериканська риторика в Росії досягла максимуму після вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова. Про це пише Майкл Бернбаум 

The Washington Post

Після року лютої риторики в російському ефірі гнів щодо США ще більше зміцнів, що демонструють соціальні опитування. Хвиля антиамериканської ненависті, найлютіша з часів Сталіна, прокотилася по всій країні, від вуличних торговців до Кремля. 

"Обурення досягло максимуму після вбивства критика Кремля Бориса Нємцова, теорія змови почала поширюватися після кількох годин після вбивства", - йдеться в статті. Суть теорії в тому, що це вбивство дискредитує Росію, нібито Вашингтон займається розпалюванням заворушень в Україні і РФ. 

Ця стає проблемою для американських політиків, які прагнуть достукатися до дружньо налаштованих росіян. Згідно із дослідженням "Левади-Центру", 80 % росіян негативно ставляться до США: показник збільшився більш ніж удвічі за минулий рік і є найвищим з 1988 року, з часу, коли центр почав відслідковувати це ставлення. 

"Антизахідний гнів зросте ще більше, якщо президент Обама вирішить відправити летальну зброю українським військовим. Навіть найзапекліші критики Путіна говорять, що не можуть підтримати цю пропозицію, тому що це буде коштувати життя солдатам їхньої країни", - вважає Бернбаум. 

Радянська риторика була офіційно антизахідною, але вона не могла придушити пристрасть простих росіян до "Бітлз" або їх бажання слухати новини "Голосу Америки". 

Список передбачуваних образ стосовно США збільшувався. Так, Штати і НАТО бомбили Сербію, союзника Росії, в 1999 році. А потім почалася війна в Іраку, розширення НАТО і конфлікт між Росією і Грузією. Кожен раз виникали антиамериканські настрої, але швидко відступали. 

Путін "збільшив гучність" після протестних рухів в кінці 2011 і 2012, в яких він звинуватив Держдеп. Коли почалася криза в Україні, "антиамериканізм" поширився навіть серед тих, хто колись "охоче літав на літаках в Майамі і Лос-Анджелес". 

У багатьох росіян вже вкоренилися образи, що після розпаду Радянського Союзу, вони пережили тільки труднощі і приниження. 

"Влада в Росії знала, що це було дуже легко виростити антизахідні настрої, щоб легко консолідувати російське суспільство навколо цієї пропаганди", - сказала московський незалежний політичний аналітик Марія Ліпман. 

Переклад: aratta-ukraine.com


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини