MENU

«Публічний аудит» проаналізував, за рахунок чого наповнюється бюджет

7077 0

Державні фіскальні органи звітують про зростання надходжень до державного бюджету. Зокрема, загальний обсяг платежів у січні-лютому становив 58,1 млрд гривень, що на 3,6 млрд гривень перевищує індикативний показник Мінфіну та на чверть аналогічний показник 2014 року. За аудиторським аналізом ГО «Публічний аудит», недовиконання дохідної частини вже сягає понад 20 млрд грн, а зростання надходжень відбувається виключно за рахунок збільшення податкового навантаження на доходи громадян та девальвації національної валюти при одночасному скороченні обсягу податку на прибуток підприємств та обсягу ПДВ із вироблених в Україні товарів, робіт і послуг. 

Про це розповідає керівник громадської організації Максим Гольдарб. 

«Повторюється ситуація з виконанням державного бюджету 2014 року, на якій фахівці «Публічного аудиту» вже акцентували в грудні минулого року. Через різке знецінення національної валюти відносно американського долара та євро розширилася база оподаткування з податку на додану вартість, акцизного податку під час розмитнення товарів, які надходять на територію України. Збільшення обсягів митних навантажень підвищує кінцеву ціну реалізації, а це неодмінно б’є по кишенях звичайних громадян», – розповідає незалежний аудитор.

Він наводить дані січня цього року, коли найбільші надходження до бюджету становили саме податки та збори з доходів фізичних осіб (1,58 млрд грн, що втричі перевищує аналогічний показник минулого року), ПДВ із ввезених на територію України товарів (6,8 млрд грн, що на 29,1% більше, порівняно з 2014 роком), а також плата за користування надрами (1,1 млрд грн – плюс 4,7% до показника 2014 року). 

У той же час на 30 % (1,46 млрд грн) зменшився податок прибуток підприємств та на 12% (1,03 млрд грн)– ПДВ із вироблених в Україні товарів, робіт і послуг. 

Тобто, Уряд пішов шляхом наповнення бюджету за рахунок громадян, ввівши нові види податків, як-от: 15% оподаткування пенсій для деяких категорій осіб, 20% податку на доходи від депозитів, військовий збір тощо. При цьому, за аналізом «Публічного аудиту», зменшилися надходження від податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств, хоча протягом останніх восьми років (крім 2014 року) спостерігалася тенденція до їх збільшення. 

«Іншими словами, задля швидкого пошуку шляхів наповнення державної скарбниці Уряд обклав новими видами податків і зборів на доходи середньостатистичного громадянина, а також підняв тарифи на житлово-комунальні послуги, скоротивши видатки на соціальні заходи», – зазначає Максим Гольдарб. 

При цьому, за його словами, «Публічний аудит» неодноразово зазначав про значно дієвіші, альтернативні  джерела наповнення бюджету. «Необхідно змінити державницьку політику в управлінні підприємствами, зокрема переглянути принцип розподілу прибутків стратегічних підприємств, встановити економічно обґрунтовані ставки заробітної плати топ-менеджменту та розпочати реалізацію збиткових підприємств із залученням іноземних інвестицій», – стверджує керівник громадської організації. 

Крім того, він вказує на необхідність зменшення державного споживання, завдяки чому зникла б необхідність роздувати непідкріпленими коштами дохідну частину бюджету. 

«Нарешті, негайного перегляду в бік деадміністрування потребує чинна податкова система. “Публічний аудит” пропонує надати всі можливі пільги та преференції виробникам і торговцям, запровадивши так звану “офшорну зону”», – розповідає Максим Гольдарб. На переконання фахівця, це б наситило ринок вільноконвертованою валютою, задовольнило попит на неї та в цілому б позитивно вплинуло на відновлення промисловості й постачання товарів. 

Нагадаємо, Закон України про державний бюджет на 2015 рік, без внесених до нього змін, передбачав середню щомісячну дохідність бюджету не менше, ніж 39,7 млрд грн. На 1 березня, за даними Державної фіскальної служби України, в бюджет надійшло 58,6 млрд грн, тобто недовиконання дохідної частини станом на сьогодні вже сягає понад 20 млрд грн.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини