MENU

На Контрактовій площі – знову забудовний конфлікт

4726 0

Щойно повернувся у Київ, і першочергово оглянув Контрактову площу. Там вчора навколо скверу, що біля пам'ятника Петру Сагайдачному, поставили будівельний паркан без позначень та інформації. За той час, поки я був у дорозі, ситуація неочікувано драматизувалася. Паркан хтось сьогодні поваляв – кажуть, представники "Громадської варти Подільського району" – попри намагання голови райдержадміністрації Валентина Мондриївського з документами довести законність того, що відбувається. Інформація про це зараз складає основу інформаційного потоку у спільноті Збережи Старий Київ у ФБ.

Я поспілкувався за мером Києва Віталієм Кличком. Кличко був засмучений атакою на, як він сказав, його будівництво. "Ноги повідриваю" – повторював Віталій Володимирович.

За словами міського голови, він особисто знайшов інвестора, котрий готовий вкласти гроші у сквер, щоб відкрити його до Дня Києва.

Чесно кажучи, мені теж стало сумно. Ну як так можна?!

По-перше, якщо це такий масштабний проект – а за площею, яка опинилася за парканом, це декілька соток, де полюбляють збиратися кияни, де виступають вуличні артисти – то чому перед початком здійснення реконструкції не було широко проінформовано громадськість, не проведено всебічне обговорення проектної документації на профільних комісіях у Київраді?

Попередня розмова з компетентною громадськістю та депутатським корпусом Київради зняла б 90% ризику конфлікту. І навпаки, паркан і будівельні роботи без попереднього інформування – це майже гарантія проблем, причому – на рівному місці. На жаль, багаторічний досвід переконав киян у презумпції корупційності будь-якого непрозорого будівельного проекту в місті.

Шкодую, що страждають цілком добросовісні інвестори, через таку непрофесійність чиновників.

При цьому всьому, влада Києва в особі інших чиновників якраз демонструє абсолютно правильний підхід і розуміння демократичних процедур. Якраз з тим, щоб визначитися щодо майбутнього Контрактової площі, не далі як позавчора Павло Рябікін, зам Кличка в КМДА, анонсував фестиваль міських проектів, щоб зібрати думки громадськості щодо того, як площа має виглядати. Абсолютно правильна, цивілізована ініціатива – перед тим, як реконструювати чи будувати, ретельно радитися з містянами.

Дивно інше – чому одні чиновники несподівано для громадськості починають реконструкцію Контрактової площі, в той час, як інші просять громадськість надати архітектурні ідеї щодо тієї самої Контрактової? Чи не суперечать дії одних заявам інших?

На моє переконання, така ситуація потребує пояснень.

Власне, простими та вчасними поясненнями можна уникнути усіх проблем.

Почати спілкуватися не пізно. Я впевнений, що професійно проведена презентація проекту реконструкції скверика та фонтану може зняти усі питання. Зараз ми маємо носити на руках будь-якого інвестора, що готовий чесно і прозоро працювати у нашому Місті. Тому достатньо лише представити киянам чіткі розрахунки – що ми даємо, і що ми отримуємо – і, я впевнений, напруга зникне.

Дуже сподіваюся, що Віталій Кличко і всі інші зацікавлені сторони знайдуть порозуміння.

Ігор ЛУЦЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини