MENU

Чому Донбас «тупцює на місці»

6624 1

Екс-"регіонали" найбільше мобілізувалися під час голосування за нового генпрокурора Володимира Шокіна. У фракції 40 депутатів і 80% підтримало це призначення, що є доволі знаковим. "Опозиційний блок" активно виступав за повернення російських серіалів на ТБ, але їхній законопроект провалився.

Навіть самі ініціатори підтримали його лише 31-м голосом.

 Що ж до інших питань, то "Опозиційний  блок" прогулює засідання і у більшості випадків не голосує. Представники цієї фракції можуть собі дозволити не підтримувати навіть власні законопроекти.

Так законопроект "Про забезпечення миру та стабільності на Сході України" підтримали лише 62,5% депутатів з цієї фракції. І це при тому, що самі ж депутати "Опозиційного блоку" подали цей законопроект і позиціонували його як панацею для вирішення конфлікту на Донбасі.

До речі цим законом "ОБ" пропонував звернутися до ООН з проханням введення миротворчого контингенту для забезпечення сталого миру на Донбасі. Тому 60% представників блоку підтримали 17 березня звернення України до Радбезу ООН  щодо розгортання мирної операції.

Взагалі, коли мова стосуються Донбасу, логіку "Опозиційного блоку" важко зрозуміти. З одного боку фракція намагається позиціонувати себе головним захисником громадян Донеччини і Луганщини, що постраждали в результаті війни на Сході. Наталя Королевська навіть закликала до урегулювання виплат пенсій переселенцям, які після 1 лютого могли їх не отримати.

А з іншого виходить, що "Опозиційний блок" у повному обсязі не підтримує гарантування виплат заборгованості по зарплатам, соціальним виплатам, стипендіям, мешканцям зони АТО. Велика кількість цих мешканців є переселенцями, адже в більшості їде у підконтрольні Україною частини Донецької і Луганської області (рішення № 0962).

Також "захищаючи" переселенців, лише 30% депутатів "ОБ" підтримали працевлаштування переселенців і надавання роботодавцям пільги за умов їхнього працевлаштування у другому читанні та у цілому (рішення № 1496). Раніше, при голосуванні цього рішення за основу, його підтримали в 40% голосів. Мабуть погляд частини депутатів фракції на підтримку переселенцям змінився.

А от представники коаліції, у великої частини якої електорат Схода  є далеко не основний, підтримали допомогу переселенцям у працевлаштування набагато краще: БПП надав 58% підтримки, "Народний Фронт" майже 77%, "Об’єднання Самопоміч" - 74%, Радикальна партія - 86% і "Батьківщина" - 79%.

Лише половина фракції підтримала адміністративно-територіальні зміни в Донецькій області, які дозволили виплачувати зарплати та пенсії у прифронтових містах (рішення №1282 та №1283).

А от відповідні зміни в Луганській області, яка перебуває у зоні відповідальності Геннадія Москаля, підтримало ще менше депутатів фракції – 40% з усього складу (рішення №1601). Видно у "Опозиційного блоку" з очільником Луганської області якось не склалося.

Постанову про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування (№2374) підтримало 65% депутатів фракції.

А от приймати зміни при яких це самоврядування зможе запрацювати, (рішення №2378), депутати взагалі не захотіли.

Можливо їх злякали умови за якими може запрацювати закон: "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей". Адже згідно них особливий порядок самоврядування впроваджується  на цих територіях тільки після проведення відкритих виборів за участі міжнародних спостерігачів та вільного доступу ЗМІ, а також після виведення будь-яких військових формувань з території України.

Можливо, депутати "Опозиційного блоку" впевнені, що за наявності гармат і автоматів місцеве врядування втілюється краще, ніж у мирному правовому полі України.

Справжні інтереси

Поки "ОБ" обіцяє мир, стабільність, відродження і відбудову на рекламних щитах, на справі виглядає дещо інакше.

Якщо інтереси Донбасу, за який "Опозиційний блок" боровся на словах у передвиборчій кампанії, народних обранців не сильно мотивує, то про лобіювання своїх інтересів вони не забувають.

Член фракції "ОБ" Артур Мартовицький лобіював інтереси забудовників за допомогою свого законопроекту (№ 1084), який характеризують продовженням корупції у процесі відведення земельних ділянок. Принаймні так вважають експерти антикорупційної та бюджетної політики і містобудування Іван Сікора та Віктор Глеба. Понад 50 % "Опозиційного блоку" проголосувало за таку ініціативу колеги.

 В інтересах партії також і збільшення власного рейтингу. Фракція голосувала за досить популістські проекти. Трошки більше половини депутатів "Опозиційного блоку", підтримали законопроект №1610 щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Команда "Сильні громади Донеччини" вважає цей закон популістський через відсутність боротьби та подальшого лобізму за його прийняття після того, як президент наклав на нього вето.

Продовжуючи напрямок пошуку голосів, депутати "ОБ" не змогли не підтримати звернення до Конституційного Суду з приводу зняття недоторканості депутатів. І надали за це рішення 77,5% голосів. Це рішення третє з найбільш підтриманих "Опозиційним блоком".

Щодо руху до спрощення та прозорості, то тільки трошки більше половина фракції підтримала законопроекти направлені на спрощення процедури землеустрою (№1025-1) та доступу до інформації про бюджетні показники (№2172). А ось важливий законопроект направлений на відкритість публічних коштів (№0949), згідно з яким має відбуватися звітність витраченого бюджетними установами, підтримано лише 32,5% депутатів.

І найцікавіше про енергетику. Відомо, що на "Опозиційний блок" мають великий вплив серйозні гравці енергетичного ринку України (Юрій Бойко, Ренат Ахмєтов). Скоріш через цей факт, фракція провалила ухвалення за основу законів, що стимулюють енергомодернізацію країни (рішення №1313 та №1409) та направлені на вмотивування бізнесу займатися енергоефективністю. Та видно інтереси країни, яка повинна максимально відійти від високих енерговитрат та залежності від Росії у закупівлі енергоресурсів, нижче за бажання отримувати колосальні прибутки.

Також "Опозиційний блок" саботує прийняття рішень, направлених на підвищення обороноздатності країни. Взагалі не підтримані заборона купівлі техніки у державах агресорів та звільнення від оподаткування постачальників зброї військовим.

Не підтримана позаблоковість, визнання терористичних організацій та визнання РФ агресором.

Як висновок можна сказати, що "Опозиційний блок" називаючи себе опозиційним, не може визначитися з власною направленістю. Бо з огляду підтриманих і не підтриманих ними рішень неможливо визначити за що вони виступають.

Зараз "Опозиційний блок" підтримує десь 3% поданих рішень.

Фракція наче проти війни, а більше миру підтримують призначення генпрокурора та скасування заборони російських серіалів. Наче хвилюються за Донбас, а полегшити життя людям чомусь не квапляться. Наче проти корупції, а не бажають підтримати контроль над використанням коштів бюджетними установами. Ну і не забувають про власні інтереси.

Валентин КРАСНОПЬОРОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини