MENU

Як ЄС фінансує мале та середнє підприємництво

6528 0

Політичний курс на захід збігається з курсом на утвердження ринкових механізмів.

Оскільки мале та середнє підприємництво - основа ринкової економіки, то головна умова її сталого розвитку - створення найкращих умов для бізнесу.

Це повинно стати одним з головних завдань і навіть ідеологічною доктриною програми нинішніх реформ.

Дерегуляція, захист прав власності, рівний доступ до фінансування через стабільність банківської системи - законотворцям та виконавчій владі є над чим працювати.

Тимчасом наші партнери з ЄС, вболіваючи за розширення ділових зв'язків, надають регулярну допомогу вітчизняному малому та середньому бізнесу.

"Нам потрібна стабільна, демократична і безпечна Україна, яка нікому не загрожує. Ну і, зрештою, ми хочемо робити з вами бізнес", - сказав на одній з презентацій керівник програм співпраці представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот.

Особливість європейських програм допомоги в тому, що європейці не просто "дають гроші".

По-перше - гранти на розвиток, що матимуть довгостроковий ефект.

ЄБРР допомагає профінансувати передусім консультаційні послуги. Тобто ті, на які в підприємців зазвичай нема "вільних коштів" через несприятливий бізнес-клімат в країні та ускладнений доступ до фінансування.

Серед кейсів, які ЄБРР позиціонує як показові, - фінансування розробки сайтів, впровадження енергоощадних технологій, оптимізація бізнес-процесів, зокрема, середньострокового планування, розробка маркетингової стратегії та бренду.

Натисніть для збільшення

По-друге - некредитні програми європейців.

Перш за все - програми спільного фінансування. Сам підприємець повинен розуміти необхідність інвестицій для нового ривка і бути готовим частково покрити витрати. Тільки тоді він серйозно ставитиметься до впровадження ноу-хау.

Фокус грантових програм ЄС - завжди на слабших: на малих підприємствах та фірмах, розташованих поза великими містами. Проекти останніх фінансуються на 75%, тоді як компаніям-резидентам великих міст у більшості випадків готові відшкодувати половину витрат.

На прямі субсидії від європейців малий та середній бізнес також може претендувати. Обов'язкова умова - підприємство мусить бути зареєстроване у країні-члені ЄС, а для українських компаній це значні витрати і труднощі.

Натисніть для збільшення 

Доступне в Україні фінансування від ЄБРР дозволило багатьом компаніям не лише покращити кількісні показники - оборот, дохід, відкрити магазини та наростити клієнтську базу, а й покращити показники продуктивності, зменшити витрати енергії і навіть вийти на нові ринки.

Наприклад, завдяки програмі ЄБРР після завершення консультаційного проекту у компанії з виробництва продуктів харчування "Чигринов" розпочали виробництво нових десертів. Це вивело компанію на нові ринки. Уже через рік на експорт припадало 3% річного обороту підприємства, а річний дохід зріс у 1,7 разу.

Саме на цьому наголошують "вчителі ринку" з ЄС: впровадження нових стандартів та отримання нових знань може стати для малого і середнього бізнесу точкою росту і вивести на новий, конкурентний, але і найбагатший у світі ринок ЄС.

Любов АКУЛЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини