MENU

Сьогодні – День Національної гвардії України

4363 1

Сьогодні – ДЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ.

Він був затверджений рік тому, на зміну Дню внутрішніх військ (також 26 березня).

Та історія НГУ бере свій початок значно раніше, а саме в кінці серпня 1991 року. Часи були непевні. Всі надто добре пам”ятали нещодавній путч у Москві. Україна проголосила свою незалежність, однак військові частини радянської армії, укомплектовані вихідцями з усього СРСР, не поспішали приймати присягу українському народу.

За цих умов ініціативу на себе взяли патріотичні офіцери і громадськість. 24 серпня Комітет за відродження Української Національної Армії проголосив створення Національної гвардії України та розпочав запис добровольців. У перший же день записалося близько 30 офіцерів-українців. У західних областях почали формуватись підрозділи НГУ. Справа набула значного міжнародного розголосу і підштовхнула Верховну Раду до більш рішучої розбудови української армії.

4 листопада 1991 pоку нарешті був прийнятий Закон “Про Національну гвардію”. Порівняно з іншими військовими формуваннями, Нацгвардія з самого початку вирізнялась патріотизмом, мотивованістю особового складу і сильними національними традиціями. Вона мала стати елітою нової української армії.

До речі, введення підрозділів НГУ вирішило долю конфлікту 1992-1994 років у Криму з російським Чорноморським флотом. 22 травня 1994 року вулицями Сімферополя проїхали 28 бронетранспортерів з гвардійцями. У Севастополі почалася справжня паніка - містом пішли страшні чутки про високу боєздатність та виняткову жорстокість "нациків”. Як свідчили офіцери гвардії, що перебували тоді в Балаклаві, до них підходили залякані пенсіонери з проханням "не вбивати хоча б дітей". Цікавий випадок трапився з російським морським офіцером, який зупинив авто з національними гвардійцями. Моряк лише в ході розмови зрозумів, що їде не з російськими військовослужбовцями, а з українцями - і на ходу вистрибнув з машини.

Нижче на відео — саме та, “стара” Національна гвардія 24 роки потому...

Зі святом, козаки!

Олексій РОЗУМНИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини