MENU

Більше українського мистецтва в інформаційному просторі

6188 1

Мистецтво має бути доступним, надихати та захоплювати! Google знову порадував надзвичайно цікавим додатком – Cultural InstituteВизначні твори мистецтва, архітектурні пам'ятки, об'єкти історичної спадщини, цінні архівні документи, фотографії визначних історичних подій тепер зібрані в єдиному місці. Для кожної пам’ятки надано історичну та культурну довідку від ЮНЕСКО. Роботи, відзняті потужними камерами, передають у деталях найдрібніші мазки на полотнах, у режимі віртуальних екскурсій можна прогулятися відомими музеями або й навіть потрапити на розкопки Помпеї чи відвідати Стоунхендж.

На жаль, пам'яток із України не так багато, як би хотілося, втім, проект молодий і збільшення їх числа у цій мистецькій базі, я певен, лише питання часу. Радує, що на сайті вже можна розглянути і старовинні експонати з Музею Івана Гончара – посуд, картини, і яскраві приклади сучасного українського вуличного мистецтва від Respublica FEST.

Це саме те, про що ми неодноразово говорили з колегами – про важливість наявності в інформаційному просторі (а отже і в електронному вигляді) пам'яток нашого українського мистецтва. Рушник чи картина, дерев'яна ікона чи старовинний одяг не має бути просто номером і описом у пожовклій від часу книзі та лежати десь незнаним на поличці у фондах. Ці шедеври мають бути доступними студентам та науковцям, митцям, вчителям і просто людям, небайдужим до мистецтва, бути на відстані кліку мишкою. Для навчання, дослідження, трансформації у сучасному світі і новітньому мистецтві. Гарний приклад – вартий для наслідування. Тоді ми будемо не те що в мистецьких проектах Google, а й надихатимемо своїм культурним спадком цілий світ.

Євген НИЩУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини