MENU

Одесити вшанували пам'ять Павла Вірського відкриттям меморіальної дошки

6353 4

меморіальна дошка на будинку, де жив Павло Вірський

Одесити шанують пам’ять свого славетного земляка Павла Вірського. Тут він народився і жив упродовж тридцяти літ, у місцевому музично-драматичному училищі оволодів мистецтвом танцю, на сцені славнозвісної Одеської опери здійснював балетні постановки. На ознаменування 110-ліття від дня народження майстра 6 квітня в Одесі відбулося урочисте  відкриття меморіальної дошки на фасаді будинку на вулиці Новосельского, 78, де жив П.Вірський. На ній викарбувані слова: «Той, хто творив душею».

Ідею встановлення цієї пам’ятної дошки запропонував директор і художній керівник Одеського міського центру хореографічного мистецтва Юхим Коган, а реалізована вона була завдяки меценату, народному депутату України трьох попередніх скликань Сергію Гриневецькому та скульптору Миколі Худолію.

урочисте відкриття меморіальної дошки

Серед почесних гостей на цій урочистості був і Герой України, народний артист України, голова національної спілки хореографів, генеральний директор і художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського Мирослав Вантух. «Одеса має всі підстави пишатися, що подарувала світу такого яскравого Майстра. Саме він утвердив естетику українського народного танцю, його культуру і духовність, підняв його на світовий рівень», - зазначив у своєму виступі Мирослав Вантух. Він розповів, що ансамбль, який носить ім’я Павла Вірського, вже побував більш як у 70 країнах. А ще керівник ансамблю висловив сподівання, що згодом в Одесі буде споруджено і пам’ятник своєму славетному землякові.

ансамбль танцю імені П.Вірського

«У мене ім’я Павла Вірського асоціюється, в першу чергу, з такими танцями, як «Чумаки», «Запорожці», «Гопак». Усе це відтворює українських дух, українську  самобутність, яку Вірський розвинув ще більше. Відкриття меморіальної дошки свідчить про взаєморозуміння між усіма гілками влади і культурною громадськістю нашого міста», - зазначив у своєму виступі меценат проекту Сергій Гриневецький.

Цього ж дня в Одеській обласній філармонії відбувся великий концерт за участю творчих колективів - лауреатів, дипломантів і призерів всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Петра Вірського.

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини