MENU

У «ДНР» заміщують українські товари дорожчими російськими

3462 8

Жителів ДНР тепер посилено забезпечують російськими товарами. Які часто вдвічі дорожчі за українські

У супермаркетах на непідконтрольних уряду територіях Донбасу дедалі більше російських товарів. У "республіках" активно стимулюють торгівлю з Росією і створюють власні "митниці".

Полиці торговельних мереж у Донецьку швидко наповнюються товарами з Росії: крупи, олія, консерви, борошно... Найбільш помітне збільшення присутності російських товарів у магазинах, які належали до мережі АТБ, - їх представники "ДНР" "націоналізували" і перейменували у "Перший республіканський супермаркет". Тут товари з Росії подекуди становлять вже половину асортименту, при тому, що ще торік їх було дуже мало. Кількість російських товарів росте попри те, що вони, зазвичай, відчутно дорожчі за українські.

Товари побутової хімії у "ДНР" вже на 90 відсотків російські. Рідке мило з Росії у Донецьку коштує 37,5 гривень

Орієнтація на Росію

Відповідно, ростуть і ціни."У нас тепер вартість товарів в 2-3 рази вища, ніж на українській території за межами "ДНР". Російські товари дуже дорогі", - каже одна з покупців перед касою магазину. Товари з Росії заповнюють порожні полиці за відсутності на них продуктів українських виробників. "Уряд" самопроголошеної "ДНР" активно стимулює торгівлю з Росією. Зокрема, "міністерство економічного розвитку" звітує на своєму сайті про те, що проконсультувало вже близько двохсот підприємств щодо зовнішньоекономічної діяльності.

"Переорієнтація бізнесу республіки на експортно-імпортні операції з іншими країнами, і в першу чергу - з Російською Федерацією, дозволить підприємствам розвиватися, а також задовольняти потреби споживачів республіки", - йдеться у повідомленні "міністерства" самопроголошеної "республіки". За даними відомства, імпорт товарів з Росії у березні збільшився порівняно із лютим у п'ять разів.

Російські митники не співпрацюють з українськими

На підставі "тимчасового положення про митну систему Донецької народної республіки" з товарів, що ввозяться, стягується лише 0,2 відсотка від їхньої митної вартості. Продукти харчування ввозяться взагалі без стягування мита. Як повідомили DW у "міністерстві доходів і зборів "ДНР", на кордоні з Росією діють пункти митного оформлення товарів. "Документи оформлюються так, як раніше", - зазначили у "міністерстві". Тим часом у Федеральній митній службі Росії зауважили, що "при оформленні товарів для і з південно-східної України" у документах вказується країна "Україна". Таким чином, формально Росія поки дистанціюється від самопроголошеної "ДНР", але де-факто активно співпрацює з її "митницею".

У Державній фіскальній службі України DW повідомили, що з метою недопущення незаконного переміщення товарів у порядку обміну інформацією між митними службами країн СНД Донецька митниця направляла запит до Таганрозької митниці Росії. Українські митники хотіли отримати інформацію стосовно переміщення товарів через пункти пропуску на українсько-російському кордоні, які розташовані на тимчасово неконтрольованій території. "У відповідь Таганрозька митниця ФМС Російської Федерації відмовила у наданні такої інформації", - повідомили у Державній фіскальній службі.

Україна бореться з контрабандою

Нарощування імпорту продукції з Росії самопроголошеними "республіками" відбувається на тлі заяв українських правоохоронних органів про боротьбу з контрабандою товарів через лінію розмежування з "ДНР" і "ЛНР". "У контрабанді беруть участь і співробітники МВС, і співробітники СБУ, прокуратури. Ми регулярно виявляємо таких співробітників, затримуємо їх, заарештовуємо і не приховуємо таку інформацію", - наводила наприкінці березня слова міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова агенція "Інтерфакс-Україна".

"Податки", які збирають на українських блокпостах, залежать від апетитів того, хто очолює корупційні схеми, скаржаться перевізники. Як розповів DW один з підприємців, який займається постачанням продуктів в Донецьк, через бюрократичну тяганину оформлення спецперепустки на вантаж може зайняти декілька місяців. Без неї проїзд вантажу на непідконтрольну уряду територію заборонений. "Звісно, для продуктів харчування такі терміни абсурдні. Інший вихід - це сплата поборів саме на українських блокпостах", - нарікає підприємець. За його словами, за проїзд 20-тонного автомобіля з продуктами можуть вимагати до 100 тисяч гривень.

Торгівля у руках очільників "ДНР"?

Тому все більше підприємців, які мають всі дозвільні документи від України, замислюються над переорієнтацією на Росію, каже співрозмовник. Але, за його словами, радше йдеться не про нові можливості для бізнесу, а про виживання в стані розгубленості та невизначеності. Поки ж, як розповідають самі підприємці, бізнес з Росією в тому вигляді, який існує, насправді монополізований очільниками "ДНР". "Якщо казати про суто економічну доцільність, то для підприємців невигідно ввозити продукти з Росії через високу вартість", - зауважує у розмові з DW власниця однієї з торговельних компаній Донецька. Крім того, стверджує вона, її власний досвід свідчить, що торгівля з Росією монополізована 5-10 очільниками "ДНР". Адже російських продуктів більш за все з’явилося в колишніх магазинах мережі АТБ, які, за неофіційними даними, належить тепер голові "ДНР" та його дружині", - зазначила підприємниця.

Інна КУПРІЯНОВА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини