MENU

«Мы формируем подразделение, состоящее исключительно из русских» - боєць «ОУН» з Москви у Пісках

8539 8

Субота, 11 квітня. Знімальна группа 5 каналу їде у Піски. Напередодні з'явилася інформація, що 93-а бригада оточила батальйон ОУН з вимогою здати зброю.

Їдемо без попередньої домовленості будь з ким і попри попередження прес-центру штабу АТО. Близько години чекаємо на місці "Республіка Міст" тих, хто б нас провіз до Пісків. Забирають бійці батальйону ОУН.

Їдемо на максимальній швидкості. Дорога прострілюється. Машина з волонтерами, що йшла попереду, добирається до місця призначення з пробитим колесом. Терористи ДНР стріляють з кілька сот метрів.

Поки чекаємо на командира батальйону ОУН спілкуємося з волонтерами. Підходить командир роти 93-ї бригади, пропонує пройтися населеним пунктом. "Екскурсія" не з приємних. Жодного вцілілого будинку. Розповіді пана Василя теж не з приємних. Розповідає подробиці поранення його бійців...

Повертаємося до Оунівців. Спілкуємося з начальником штабу батальйону Богданом Тицьким. Хлопцю лише 25 років.

Учора булла інформація, що приїхала 93-а бригада вас роззброювати. Розкажіть що це було і чим закінчилося?

Зараз ситуація у підвищеному стані. Учора нас поставили перед ультимутумом, що ми маємо протягом дня повністю знятися з Пісок, здати усю зброю, яка є, інакше нам перекриють усі виїзди в Піски і по суті зажмуть нас у кільце з усіма наслідками.

Ми пояснювали, що ми не проти повноцінної співпраці з ЗСУ, але так це не робиться. Не треба оточувати штаб батальйону БТРами, як вони це зробили, не треба ставити ультиматуми, і за один день зняти усіх людей з позицій не реально. Наші на позиціях перебувають близько 8 місяців. Ми знаємо сектора, знаємо територію, знаємо реалії і розклади. За півгодини це не поясниш.

Але вони цього слухати не хотіли. І вимагали, щоб ми звідси просто з'їхали.

На даний момент ми дійшли певного компромісу, що частина батальйону зараз знімається з Пісків, але на точках залишаються кілька людей наших ОУНівців, які далі просто показують і тренують солдат, які заїхали. Бо там дуже зелені солдати, які взагалі тільки вчаться і не знають території.

Зброю ми віддаємо, нас відводять на дальній рубіж, на другій рубіж фронту нібито до певною доукомплектації. Але тут є по суті обман зі сторони ЗСУ. Вони нам обіцяли у плані легалізації, що формується батальйон з нашим командуванням, і ми туди усі входимо. Ми не проти цього, ми за легалізацію. Але вони ставлять нас перед ультиматумом, що ви відходьте, а потім по одному не згори, а знизу почнемо вас набирати до ЗСУ.

Я переконаний, що усі ці дії – це планова задача Пісок. І вже найближчим часом сюди увійдуть російські війська.

Усе, що відбулося учора, це іде з рівня міністерства, особисто від Муженка і від Генштаба. Зі звичайними військовими ми завжди находимо спільну мову. Але з генералами трохи важче. Тому що чим далі в тил, тим жирніші генерали.

* * *

Підходимо поспілкуватися з іншим ОУНівцем. Хлопець представляється як "Хірург", заступник комбата. На фронті, каже, вже 7 місяців. Хоча до Майдану навіть не уявляв, що буде воювати.

По Мінським домовленостям Піски мають належати ворогам. А наша влада намагається виконати ці ганебні домовленості. І хочуть прибрати всі сили, які можуть їм завадити виконати ці домовленості, а саме зади Піски.

Чому для Вас принципово тут залишатися?

Тому що це стратегічно важлива точка на фронті. Безпосередня близькість дло Донецька. Можна використовувати як плацдарм для штурму Донецька. Хоча правильніше Донецьк було б оточувати.

Але знову таки, Піски – це як символ для всієї нації. Символ непоборності нашої нації. До цього був аеропорт, зараз – Піски. І точно также як з аеропортом, зараз Піски здають.

Хочуть з Пісок вигнати добровольців, які точно не покинуть свої позиції. Пригнали ЗСУ, причому новачків. Хлопці хороші, але вони тільки з полігону, вони не вміють користуватися більшістю видів озброєння. Новенькі, необстріляні. Само собою, що їх не можна в таку точку посилати. А їх залишать тут без нас. Вони не хочуть, щоб ми уходили, саме рядові солдати. Ми їх навчаємо зараз, взяли над ними шефство.

* * *

А ще в нас є росіянин, – кажуть ОУНівці.

Росіянин у складі Організації українських націоналістів? Після такого повороту просто не можна поспілкуватися з цим хлопцем. Він представляється як "Шаміль". Сам – з Москви. Нині входить до "Русской Повстанческой Армии". І він один з тих, хто найбільше постраждає від легалізації батальйону ОУН. Має лише російський паспорт, а з ним входження до ЗСУ зачинено.

Что Вы делаете в Украине в зоне АТО?

Я полностью не согласен с той политикой, которая сейчас проводится Кремлем у нас. Поэтому я решил остаться с братьями славянами, помочь им в их борьбе и потом навести порядок у себя дома.

В Украине многие думают, что за ДНР воюют тоже россияне.

Не все. Я, например, знаю большое количество людей, которые готовы тоже сюда приехать, вязть в руки оружие и помочь Украине.

А как Вы относитесь к тем россиянам, кто воюет за ДНР? 

Это зомби. Это люди с промытыми мозгами, которые забыли о своих корнях, забыли о том, что они когда-то из себя представляли, о своем былом величии и стали просто рабами.

А у Вас есть какие-то знакомые, которые воюют на той стороне?

Да, к сожалению, есть.

А где они? Почему там?

Есть группа Енот-корп. Это ребята, которые полностью легли сейчас под ФСБ, находятся на их финансировании, возят гуманитарную помощь в Луганск. Есть ребята, с которыми мы вместе делали "Оккупай Абай" в 2012 году, которые тож начинали свою борьбу, которая захлебнулась, то многие тоже там. Причем многие там по полицейским подставам, по ФСБшным подставам. Т.е. либо садишься, либо на Донбас.

А ФСБ знает, что Вы здесь воюете?

Наше ФСБ нами плотно занимается, потому что мы не просто тут воюем. Мы тут формируем еще спецподразделение, которое будет состоять исключительно из русских "Русская повстанческая армия". Поэтому многие люди, которые изъявляют желание приехать сюда, они уже там в России находятся под контролем.

А Вы себя считаете патриотом России?

Я люблю свою страну. Но я ненавижу государство.

* * *

Довго залишатися у Пісках нам заборонили. Почався мінометний обстріл. Від одного вибуху отримав поранення військовослужбовець. Машина, яка вивозила його з Пісків, також потрапила під обстріл.

Олексій БРАТУЩАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини