MENU

Як накопичувати гроші під час кризи?

2389 0

Стан кризи в Україні – справа звична, але все ж цього року більш помітна. Ціни на все зростають, а от заробітні плати у багатьох українців – ті самі. Тож як накопичувати гроші під час кризи за допомогою простих паперових конвертів – читайте далі.

Отримавши зарплату, у готівці зберігайте виключно ту суму, яка буде потрібна на місяць.

При цьому, спробуйте відмовитись від безготівкових платежів. Такі платежі, безумовно, дуже зручні, але, якщо Вам не вистачає дисципліни, то Ви витратите більше, ніж потрібно. А витрачати готівку психологічно важче – втрата грошей відчутніша. 

Складіть бюджет на поточний місяць.

Не лінуйтесь, так як заощадити не вдастся, не спланувавши свій бюджет. Розрахунки мають бути не приблизними – Ви повинні чітко розрахувати скільки будете витрачати на кожну категорію: їжа, одяг, комунальні послуги, виплата боргів, транспорт, догляд за собою і т.д. Окрім того, бажано виділити певну суму (наприклад 10% від вже сформованого бюджету) на приємні дрібнички та розваги. Це допоможе Вам бути в тонусі та не впасти у депресію через раптово скорочені витрати.

Візьміть паперові конверти – по одному на кожну категорію.

В кожний конверт покладіть ту суму, яка була визначена на кожну категорію. Якщо в конверті закінчаться гроші Ви не зможете більше у поточному місяці витрачатись на дану категорію. Саме тому, щоби правило працювало, дуже важливо правильно та досконало прорахувати бюджет.

Якщо до кінця місяця у вас залишаються гроші, вони автоматично переходять у бюджет наступного місяця: таким чином, якщо бюджет не збільшиться, ви знімете у банкоматі менше грошей і у вас з’являться перші заощадження.

З першої спроби досконало розрахувати бюджет не вдастся, але це не причина для відчаю.

З другого або третього разу він вже буде реалістичнішим. Якщо у Вас зарплата 2 або 3 рази на місяць, Ви можете складати бюджет на 1, 2 або 3 тижні, враховуючи, що щомісячні платежі не завжди приходять в один і той самий час. Перші результати Ви помітите через півроку, коли у Вас з’явиться "подушка безпеки" на екстрені випадки – звільнення з роботи або проблеми зі здоров’ям.

Накопичувати гроші на абстрактні майбутні затрати не так просто.

Якщо Ви хочете накопичити гроші для конкретної покупки (наприклад смартфону), ви можете завести віртуальний конверт із збереженнями, які виділені саме на смартфон.

Але ні в якому разі на такі речі не варто відкладати всі "вільні" гроші: після дорогої покупки, Ви ризикуєте знову залишитись без збережень. Отож, щось завжди повинно йти в загальні збереження.

Якщо Вам не хочеться або Ви не можете відмовитись від безготівкових платежів, складайте в конверт замість реальних грошей не справжні – наприклад з гри "Монополія" або прості карти. Якщо Ви збираєтесь здійснити безготівковий платіж, то візьміть "гроші" із віртуального конверту так, наче Ви берете справжні гроші – психологічний ефект про який йшлося у 1-му пункті тут також спрацює.

Досвід показує, що ці прості правила працюють. Потрібно лише трохи дисципліни та часу. Ну і, звісно, мати хоч якийсь заробіток.

Крістіна ЦАЙТЛЕР


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини