MENU

Чтобы развеять мифы вокруг УПА, нужно просто распространять правду - Кириленко

651 0

 



70 років тому посталаУкраїнська Повстанча Армія. Бійці УПАборолися за Самостійну Україну та правонароду самому вирішувати свою долю навласній землі. Від 1991 року Українавідновила Державність і є Незалежною.Однак дискусії щодо ролі та боротьбиУПА не вщухають і дотепер-навітьнавпаки-спалахують із новою силою.

  Проте, як на мене, зовсім зрозумілими єдекілька речей.

 


Перше. Ніколи не будутьсхвально ставитися до діяльності УПАті в Україні,хто не хотів її Незалежності, алепросто змушений жити в НезалежнійУкраїні. Як правило це люди, які аніетнічно, ані політично не чують себеукраїнцями і насправді їх не так багато.




Друге. До боротьби УПАніколи не будуть ставитися прихильносусіди, позаяк ця боротьба була скерованапроти кожного загарбника,якого походженняб він не був. Однак цей факт лишезасвідчує,що українці у скрутний моментдіють як усі нормальні нації світу-простозахищають свою землю. 



Третє. Насправді проблемуіз визнання українцями своєї жпартизанської армії робить лишеКремль,для якого УПА є тільки приводом:йому не подобаються то наш сир, то нашіцукерки,то наші труби, а насправді-нашаНезалежність. Особливо,наша Незалежність.За яку УПА і боролася і тому,як кажуть,"пазлсходиться".




Четверте. Феномензбройноі боротьби за незалежність мавмісце у історіі більшості європейськихнародів і українці не виняток. Аби УПАперестала бути пропагандистськимжупелом у іграх п'ятоі колони,потрібнепросте поширення "правди неспростовнихфактів" про її боротьбу. До речі, багатовже і зроблено. Наприклад, є навітьофіційний висновок Інституту історіїНАН України щодо діяльності УПА, якийє продуктом понад усе науковим і будецікавим тим, хто прагне неупередженостіу цьому питанні. Ознайомитися з нимможна тут:  http://www.history.org.ua/index.php?litera&id=2033 та http://www.history.org.ua/index.php?litera&id=2032




І п'яте, останнє. Моїдеякі суперобережні колеги стверджують, щовизнання боротьби УПА є питанням непершорядним. Ну так, вічно не першорядним, які українська мова, і взагалі, українськаідентичність.




Я ж переконаний,що уналежному пошануванні тих, хто боровсяза національне визволення і є шлях досправжньої національної єдності. Томуі вніс до парламенту постанову Провідзначення на державному рівні 70-літтястворення УПА, яку подивитися можнатут: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=44231




Вніс без надії, звісно, наприйняття зараз. Але із твердоюупевненістю, що рано чи пізно, на 75-ту чихай навіть 100-ту річницю УПА справжнійукраїнський парламент таке рішенняухвалить. Визнавши,що всі, хто боровсяза Незалежність своєї країни, є героями.І це буде справедливо.




Слава Україні! ГероямСлава!

 

Вячеслав Кириленко


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини