MENU

Восемь партий объединились в кулак,чтобы остановить бульдозер Януковича - Гриценко

718 0


Вибори незабаром, алепонад 20% людей ще не визначилися, якголосуватимуть. Що пропонує людямопозиція, чому усім нам треба прийти надільниці і що очікує країну після 28жовтня - про це в розмові з АнатоліємГриценком.


Партія, яку виочолюєте «Громадянська позиція» - непішла на вибори окремо, а увійшла до лав«Батьківщини», і ви стали одним ізлідерів Об'єднаної опозиції. Чи збережетьсяєдність команди після виборів?


Люди цього вимагаютьна кожній зустрічі! Вісім партійоб'єдналися в один кулак, бо розчепіренимипальцями бульдозер Януковича не зупинити.Ми всі зробили висновки і з успіхів, аголовне – і з помилок. Відкинулидругорядне, склали одну програму,сформували одну команду, прийняли однуприсягу і зараз, як бачите, опозиція дієузгоджено, усі вісім лідерів говорятьодним голосом. Найголовніше, замістьвосьми прізвищ у бюлетені в кожномуокрузі від нашої команди - лише одинкандидат, до того ж узгоджений із «Свободою». Ми публічно присягнуливіддати свій голос за імпічмент Януковича.Зобов'язалися проголосувати Закон провідкликання народного депутата. Щобтой, хто не голосує особисто - вилітавіз Ради. Хто залишить фракцію, стане«тушкою» - так само автоматично втратитьмандат. Порядок у країні треба наводитизгори, тож почнемо з парламенту, з себе.


Скільки місць уновому парламенті опозиція плануєотримати?


Від людей залежить.Часто питають: що ви робитимете, якщоопозиція в новій Раді знову опинитьсяв меншості? Давайте, замінимо «ви» на«ми». Що ми з вами, уся країна, маємозробити, аби Янукович не правив вічно?Бо інакше - біда. Януковичу в парламентіпотрібно лише три голосування. Перше:закон про ринок земель. Вони хочутьукрасти 40,5 млн. гектарів земель, скупитиїх за безцінь. Друге: зняти недоторканістьз депутатів, залишивши недоторканим Януковича, аби його у Межигір'ї не чіпавніхто, а депутатів, які насмілятьсякритикувати, одразу кидали до в'язниці.І третє голосування: про обранняпрезидента у парламенті, щоб Януковичправив вічно, а люди взагалі не впливалина владу. Ось справжня ціна цих виборів.


Але соціологиговорять не на користь опозиції.


Я колись очолював ЦентрРазумкова, тож скажу професійно -соціологія як наука працює, коли кількістьлюдей, які відмовляються від розмови зсоціологами, не перевищує 30%. А заразтаких понад 50%. За таких умов соціологіяне відображає реальних настроїв людей.Уявіть собі людину в Луганську, якупитають: за кого будете голосувати?Людина боїться сказати, що вона протиЯнуковича, бо не знає, хто її питає -дійсно соціолог чи хтось з адміністрації.Опозиція завжди набирає більше голосів,ніж їй прогнозують. Справжню соціологіюми з вами побачимо 28 жовтня.


Якщо опозиція отримаєбільшість, якими будуть ваші першірішення?


Треба збалансуватибюджет. У Пенсійному фонді - діра,казначейські рахунки порожні, гривняот-от обвалиться. Економічна кризавимагає негайних рішень.


Об'єднана опозиція«Батьківщина» крім стислої програми,що подана у ЦВК, має розгорнутий пландій і додаток до нього із 80 готовихзаконопроектів.


Найголовніша проблема- це безробіття. Ніхто не вірить у заявиуряду про 2% безробіття. Це обман! І наГаличині, і на моїй рідній Черкащині, іна Донбасі - всюди люди змушені їхативід Португалії до Сибіру, щоб заробитикопійку. Від того розірвані сім'ї, дітивиховуються без батьків, чоловікиспиваються...


Тому пріоритетнезавдання - створювати нові робочі місця.Для цього ми пропонуємо новий Податковийкодекс із семи податків, які адмініструютьсябез чиновника. Скасуємо податковуміліцію, цілу дивізію у 10 тисяч людейзі зброєю, які повсюдно мордують бізнес.Перекриємо на митниці потік контрабанди,бо вона знищує виробництво в Україні.Не будемо віддавати наші робочі місцякитайцям, туркам, македонцям, як це булопри будівництві об'єктів Євро-2012. Целише перші кроки...


Професор від економікиЯнукович не розуміє, що спасіння України- у високих зарплатах і пенсіях, не лишепід вибори, а постійно! Бо 50% українськоїпродукції іде на експорт в інші країни.А там зараз криза, і нас виштовхують зчужих ринків. Треба щоб українці мализмогу купувати те, що нами виробляється,а для того - маємо збільшувати зарплатиі пенсії. Це не популізм, а єдиний шляхврятувати економіку України.


Чи плануєте змінидо пенсійного законодавства?


Так звану пенсійнуреформу Януковича-Азарова-Тігіпка мискасуємо. Бо то знущання над людьми,найперше над жінками. Ми пропонуємопросту і справедливу пенсійну систему.Пенсія залежатиме від трудового стажу:хто більше працював - отримає більшупенсію. Це перше. Друге: хто мав більшузарплату - одержить і більшу пенсію. Цетеж справедливо. Третє: буде надбавкадо пенсії за особливі умови праці (шахта,реактор, хімія, мартен) - на відновленнявтраченого здоров'я людини. І четверте:ми скасуємо оті захмарні пенсії длявисоких посадовців – вони небідні,переб'ються. Бо зараз максимальна пенсіяперевищує мінімальну у 75 разів. Ценеприпустимо!


Ми також відновимо діюсоціальних законів. Бо з грудня 2011 рокувлада позбавила понад 10 мільйонів людейїхніх пільг - чорнобильців, афганців,ветеранів, дітей війни... Зараз Азарову ручному режимі вирішує, кому і скількиплатити. Такого не буде.


Звідки брати грошіна соціальні програми?


Гроші в державі є -красти їх не треба! Янукович сам підтелекамерами визнає: в країні розкрадається20% бюджету, правильно, Микола Янович? Апрем'єр відповідає: думаю, ще більше...Тобто, понад 64 млрд. гривень крадутьщороку. І за те ніхто не відповів?! Це непапєрєднікі, як каже Азаров, - це чиннавлада розкрадає! А від того наші людигинуть, бо комусь не вистачило пальногодля швидкої допомоги, когось довезлидо лікарні, але теж не врятували, бо влікарні немає навіть мінімальнонеобхідних ліків. А у сільському ФАПівзагалі лише йод та зеленка... Такимчином заради власного збагачення владавбиває людей. Ось чому її треба зупинити.


Коли у президентарозкішний маєток у Межигір'ї на 140гектарів, а в його декларації нема навітьавтомобіля, то всі 300 тисяч чиновниківрозуміють - їм теж можна красти і вимагатихабарі.


Кажуть, команда Януковича розпродає країну - ні, вони її скуповують.Якщо раніше купували окремі підприємства,то зараз олігархи беруть під контрольцілі галузі: вугільна, нафтова, газова,енергетика, порти, залізниця, авіація...Після виборів хочуть прибрати до рукатомні станції і землю. А народу щозалишиться - рабство на їхніх плантаціях?


Ви якось заявили,що ця влада створює інфраструктурукорупції?


Слово «смотрящій» - миж з вами не знали такого раніше! Цеприйшло із їхнього бандитськогосередовища. Хто такі смотрящі? Цекримінал, який формально не має посад,але насправді вирішує геть усе: комудати майно, а в кого відібрати, когопризначити, а кого звільнити, яка фірмапереможе на тендері, а кого прийде нищитиподаткова, кого посадити за ґрати, акого звільнити... Оті смотрящі сидять уміністерствах, керують міліцією,прокуратурою і судами. Це - банда, зрощеназ владою. Такого немає більше ніде усвіті!


Ви вимагаєте люстраціїчиновників. Що конкретно треба зробитидля очищення влади?


Кожен державний чиновникмає пройти перевірку за двома показниками.Перший: чи живе він згідно декларації?Якщо ні - вилетить із крісла без правароботи на державній службі. Другийпоказник: чи не порушував чиновникзакон? Якщо порушив - то піде під суд.


Почнемо з високихпосадовців, прокурорів і суддів, бо тамкорупції найбільше. Хто першим не здастьіспит на люстрацію? Янукович. Усі отіМежигір'я із золотою сантехнікою,гаражами на 70 машин, причалами і кенгурупісля зміни влади буде конфісковано.


Анатолію Степановичу,люди уже розібралися, що це за влада ічого від неї чекати. Але дорікають іякості нинішньої опозиції...


Опозиція така, яка є.Іншої нема. І народ такий, який є. Знаєте,опозиції насправді треба подякувати.Хоча би за сміливість - відкрито виступитипроти Януковича. І за те, що опозиція щевзагалі існує. Уявіть собі: немаєопозиції, зникла. Нема ні «Батьківщини»,ні «Свободи», вибори проходять як уБілорусі. Хто тоді зупинить Януковича з його планами правити вічно? Чи житимутьнаші люди щасливо у бандитській державі,де несправедливий суд, де нищать мовуі культуру, де замість руху в Європуфактично міжнародна ізоляція, а північнийсусід шантажує газом і змушує вступатив якісь митні союзи? Ви хочете жити утакій державі?


Я - ні. Але навітьякщо люди віддадуть свої голоси заопозицію, чи зможемо захистити результати?


Опозиційні партії ікандидати, усі разом, зробимо все, абизберегти кожен голос. Допоможутьжурналісти, громадські активісти, тисячіі тисячі спостерігачів і небайдужихгромадян. Разом — захистимо!


Але давайте скажемочесно: голоси на дільниці рахують непрезидент, не прем'єр і не губернатор -це роблять люди, яких ми знаємо, вониживуть поряд з нами, хіба не так?


Хочу попередити усіхчленів комісій: 28 жовтня діятиме новийзакон, і він дуже жорсткий. Відтеперкожен бюлетень і протокол, з усімапідписами і печатками зберігатимуться- увага!- п'ять років. Раніше такої нормине було, тепер вона є. Документизберігатимуться до 2017 року, коли вжебуде новий президент і нова влада. Якщохтось ризикне фальшувати, нехай знає -шість років тюрми! Кілька тисяч гривень,якими спокушують до фальшування - ішість років за ґратами, зважуйте!


Зараз влада нахабноскуповує виборців. Когось гречкою чигорілкою, когось за 100 гривень, підпаспорт. Лякають відеокамерами, мовляв,бачитимуть, хто за кого голосує. Не віртеі не бійтеся! Ніхто не знатиме, як виголосуєте. Жодної камери в кабінці дляголосування не буде.


А ще, попереджаю: нікомуз шарлатанів, які роздають гроші, невіддавайте свій паспорт чи ідентифікаційнийкод - бо потім залишитеся без квартиричи будинку, вони їх фіктивно перепишутьна когось, а вас викинуть на вулицю.


Знаю, що людина віруючасвій голос не продасть і голос ближньогоне вкраде. А на вибори треба йти усім -і голосувати по совісті. Кожного збатьків діти потім запитають: а що ви,мамо з татом, зробили, щоб ми жили унормальній країні?


Подумайте про своїхдітей, яку країну їм залишимо? Європейськучи бандитську?


І подивіться на календар:28 жовтня - День звільнення України відокупантів. Давайте 28 жовтня і звільнимо!


Анатолий ГРИЦЕНКО 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини