MENU

СБУ давит на руководителей группы «Мы — Патриоты Украины» в Вконтакте и их родственников

1134 1

Всеукраїнськомуоб'єднанню «Свобода» стало відомо проте, що співробітники Управління боротьбиз організованою злочинністю та Службибезпеки України розпочали тиск накерівників Інтернет-спільноти «Ми –Патріоти України» у соцмережі «Вконтакті»,яка налічує близько 170 тисяч учасниківта є найбільшою україномовною групоюу цій соціальній мережі. Силовикивимагають від адміністраторів датидоступ до адміністрування групою тазобов'язатися на співпрацю з СБУ. У разіневиконання вимог силовиків патріотампогрожують проблемами, що розпочнутьсяв них та в їхніх родин.


Один із адміністраторівнайбільшої патріотичної й антивладноїгрупи в соцмережі «Вконтакті» «Ми –Патріоти України», яка налічує близько170 тисяч учасників, повідомив Всеукраїнськомуоб'єднанню «Свобода», що представникиСБУ та УБОЗу чинять тиск та залякуютьйого та його колег-адміністраторівгрупи. Зокрема львів'янина РоманаЧернецького, одного з керівників групи«Ми – Патріоти України», 16 жовтнявикликали в УБОЗ щодо діяльностіспільноти. За словами Романа, бажанняпоспілкуватися проявили начебто якісь«вершки» з Києва, які ще залишилисяпісля приїзду міністра внутрішніх справ Захарченка до Львова. Під час «спілкування»хлопцеві натякали на підривну діяльністьІнтернет-спільноти супроти теперішньогорежиму. Проте поводилися міліціянтидоволі адекватно, нічого конкретногоне приписували, зводили до того, що цепросто виховна бесіда. Романа схилялидо співпраці з СБУ.


А вчора, 24 жовтня, до щеодного з адміністраторів групи –вінничанина Сергія Шайдаюка – навідалисяневідомі особи, що представилисяспівробітниками СБУ. По IP-адресі «сушники»вирахували місце перебування адміністраторана псевдо «Пересічний Українець» іспершу вийшли на його брата. Попри те,що останній перебуває на лікарняному,його викликали на роботу – в лікарню,де він працює. По приходу на робоче місцейого оточили працівники СБУ, яківідмовилися пред'явити посвідчення, тапочали випитувати про діяльністьспільноти і виясняти, чи це він володієсторінкою адміністратора Інтернет-спільноти.Згодом, коли силовики виявили, що сторінканалежить братові хлопця, примусиливикликати Сергія. Нічого не запідозрюючи,Сергій приїхав до брата, де його одразуж оточили працівники СБУ та відвели ускладське приміщення сусідньої будівлі,де посадили на стілець задля проведеннядопиту.


Під час розмови Сергієвісказали, що в спільноті «Ми – ПатріотиУкраїни» були заклики до масовихзаворушень у разі фальсифікацій виборів.Силовики почали погрожувати хлопцевікримінальною відповідальністю, аджеце начебто «заклик до повалення режиму».Сергія запевнили: якщо після виборівбудуть заворушення, то він понесе за цевідповідальність. Також погрожували,що дістануться до родини. Сказали, щозвільнять брата, а особисто хлопецьніколи не знайде роботи. Після цьогоСергія поставили перед вибором: абойого везуть у райвідділок і «оформляють»,або хлопець дає доступ до сторінкиадміністратора під ніком «ПересічнийУкраїнець». «Сбушники» одразу змінилипароль до сторінки і перереєструвалиїї на себе. Представник СБУ зазначив,що вони будуть контролювати все, щовідбувається в групі, та читатимутьперсональну переписку адміністраторів.Сергієві порекомендували створити новусторінку й стати новим адміністраторомспільноти, однак надалі писати тількина «патріотичні теми». На запитання,які ж це такі патріотичні, йому відповіли,що «чоловік повинен мати дружину, дітей,ходити на роботу і дивитись ТБ-новини»– саме в такому стилі й потрібно писати.В підсумку Сергієві дали папір і наказалиписати зобов'язання про нерозголошеннявсього, що там відбувалося, та зобов'язанняспівпрацювати з СБУ. Опісля Сергієвіприсвоїли псевдо «Пересічний». Такождали номер телефону +380638738757 якогосьМаксима Віталійовича, якому потрібноподзвонити днями, щоби той розповів проплани подальшої співпраці. Однак післятого, як Сергія відпустили, він сконтактувавз іншими адміністраторами Інтернет-спільноти,які видалили з адміністрації вже«сбушного» користувача «ПересічнийУкраїнець». Також під час допиту Сергійпочув, як співробітники СБУ між собоюговорили про те, що їдуть і до іншогоадміністратора спільноти в мережі«Вконтакті» – Дмитра з Одеси.


Всеукраїнське об'єднання«Свобода» вбачає в таких діях представниківСБУ та УБОЗу переслідування українцівна підставі їхньої громадянськоїпозиції. Силовики чинять тиск на людей,які формують опозиційну думку суспільства.Варто зазначити, що всі нещодавніреволюції на Близькому Сході булирозпочаті саме завдяки координуваннюдій її учасників у подібнихІнтернет-спільнотах.


Нагадаємо, що ось ужекілька днів тривають ddos-атаки на сайт Всеукраїнського об'єднання «Свобода».Схоже відбувається з сайтами й іншихопозиційних партій та політиків.Підконтрольна режимові Януковича СБУнамагається перекрити українцям каналипоширення опозиційної проукраїнськоїінформації. Дії, які чинять сьогоднісиловики, вкотре доводять, що вони єпростими прислужниками режиму Януковичата сприяють тому, щоби в Україніукорінилася диктатура олігархів.


«Свобода» вимагає відСлужби безпеки України та Міністерствавнутрішніх справ України припинититиск на патріотів та не робити наступуна свободу слова в державі.

ua-vybory-2012 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини