MENU

У нас в Украине не гарант, а херант - Луканов

677 2

Якби в нас був гарант,а не херант, то зараз би можна булозвертатися до нього: що ж це у мажоритарцівідбувається? Зупини, гарантику, бандитський процес. Але ж він якразі є батько цього процесу.


Можливістьфальсифікацій прогнозували раніше, щена етапі ухвалення нового закону провибори, який має вельми показову історію.Після  виборів до місцевих органіввлади у жовтні 2010 року Україна зазналасерйозної критики від міжнароднихінституцій, які відзначали суттєвінедоліки і зменшення демократії. Увідповідь на це президент Віктор Янукович заявив, що проблеми створило  виборчезаконодавство. Юлія Тимошенко тоді звинуватила Януковича влицемірствіоскількисаме його Партія регіонів пролобіювала  змінидо законодавства, котрі дозволялирозправлятися з опозицією ще на етапіподання документів на реєстрацію.


Віктор Янукович пообіцявстворити спеціальну робочу групу длярозробки універсального виборчогокодексу, який би охоплював всі виборив країні. Він дуже швидко створив такугрупу на чолі з міністром юстиціїОлександром Лавриновичем.


Однак справазакінчилася гучним скандалом. З комісіївийшли представники американськихМіжнародного американського інституту(IRI) та Національного демократичногоінституту (NDI). Вони заявили, що діяльністькомісії відбувається непрозоро. « Назасідання  приходили менше половиниучасників, - казав тоді автору цих рядківпредставник IRI вУкраїні  Кріс Голзен. - Концепціявиборчого кодексу і хто ним займається,залишилося незрозуміло».


Голова Громадськоїради «Україна - ЄС» Олег Рибачук казавтоді, що залучення іноземних учасниківв робочу групу - виверт президента. Надумку РибачукаЯнукович лише намагавсядемонструвати демократизм, запрошуючив групу іноземних партнерів. Насправді,вважав Рибачук, проект законодавстваписався в глибинах апарату президента.«Його команда напевно намагаєтьсяпротягнути в кінцевий варіант законудискримінаційні для невладних партійположення, які допоможуть їй вигравативибори, як це було із законом про місцевівибори в минулому році», - висловив тодіприпущення  Рибачук.


В кінцевому підсумкубуло ухвалено закон про вибори, якийповертав вибори в часи Леоніда Кучми,коли половина з 450 депутатів обираласяза партійними списками, а половина замажоритарними округами. Дивними чиномна такий крок погодилася і опозиція. Арсеній Яценюк називав ухвалення законувеликою перемогою опозиції. Йогопідозрювали в змові з владою. Критикитакож висловлювали переконання, що самена мажоритарних округах будутьздійснюватися головні фальсифікації.


І ось тепер маємо те,що маємо. 

Юрий ЛУКАНОВ 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини