MENU

Виталий Портников: сторонники власти получили от киевлян гарбуза

1245 0


 

Лідер політичної партіїУДАР Віталій Кличко  наголошує, що йогополітична сила збирається ініціюватиу новому парламенті України ухваленнязаконопроекту про проведення виборівстоличного міського голови та депутатівКиївської ради у травні 2013 року. Логікатакої пропозиції є, як на мене, очевидною.

 

На виборах до ВерховноїРади в столиці перемогли тількипредставники опозиційних партій.Прихильники влади отримали від киянгарбуза, а секретар міської ради ГалинаГерега  та її попередник Олесь Довгий  опинились у центрі гучних скандалів ізспробами фальсифікувати результативиборів по мажоритарних округах столиці.Це чітко можна схарактеризувати яквотум недовіри Київській міськійдержавній адміністрації.

 

Проте столиця вже кількароків поспіль фактично позбавленамісцевого самоврядування – вона живебез мера і для того, щоб позбавити киянможливості обрати керівника, якому вониб довіряли, влада пішла на комбінаціюіз відставкою Леоніда Черновецькогобуквально за кілька днів до закінченняйого повноважень. Перефразуючи одногонепростого історичного персонажа,залишається тільки сказати: еге ж, залітерою закон, а по суті – звичайнісінькесвинство!

 

Але «регіонали» у своїхіграх в наперсток із киянами та українськимзаконом нічого нового не вигадали.Раніше таку ж комбінацію по позбавленнюмешканців потенційно опозиційнихстолиць самої можливості обирати собікерівників провели російські вчителівлади в Україні.

 

Коли президент РосіїВолодимир Путін ухвалив історичнерішення скасувати прямі вибори керівниківросійських регіонів, «під роздачу»потрапили Москва і Петербург, які, згідноіз Конституцією Росії, також є суб’єктамифедерації. Із місцевим самоврядуванням– щоб не ставити під удар міжнароднурепутацію Росії – вирішили віртуозно.Дозволили обирати керівників муніципальнихутворень – тобто районів на територіїМоскви й Петербурга, а згодом і цюпроцедуру перетворили на формальну. Нуа прямих виборів мера Москви і губернатораСанкт-Петербурга в обох російськихстолицях вже багато років як не було.

 

Тож чи варто дивуватися,що пітерській губернатор Полтавченконазиває мешканців міста на Неві «жлобами»за те, що вони незадоволено «коментують»перекриття руху в Пітері під час проїздучергового барського кортежу, адже відтих, хто мав би його обирати, губернаторабсолютно не залежить. А залежить – відПутіна і Медведєва, отже й стараєтьсядля їхнього комфорту.

 

Щоправда, після масовихманіфестацій у Москві та інших містахРосії у зв’язку з фальсифікацієюпарламентських виборів, влада пішла наповернення прямих виборів – звісно,достатньо умовних, проте тепер у мешканцівстолиць з’явився шанс. З’явився, томущо вони проявили себе як громадяни. І вцьому ховається відповідь на питання,що мають зробити кияни, якщо бажають,щоб ганебний безмерський час у життіміста нарешті закінчився.

 

Віталій Портников –журналіст Радіо Свобода

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини