MENU

Виталий Грузинов: «Мне не стыдно смотреть людям в глаза»

1117 0

5 червня цього року Віталій Грузинов брав участь у зіткненні з правохоронцями біля будівлі Верховної Ради, які почалися після прийняття в першому читанні закону «Про основи державної мовної політики».


У зв'язку з цим 27 серпня активіст був затриманий і чекав суду в Лук'янівського СІЗО.

Грузінову пред'явили звинувачення за ч. 2 ст. 345 КК («непокора законним вимогам, погроза, насильство або умисне нанесення побоїв співробітнику міліції при виконанні обов'язків») За цієї санкція цієї статті передбачає позбавлення волі строком до п'яти років. Зазначимо, що вчора під час попереднього розгляду даної справи стало відомо, що Віталія Грузинова звинувачують, зокрема, у тому, що у співробітників спецпідрозділу «Беркут», нібито побитих Грузиновим, виявлені синці розміром 0,7 кв. см та інший  - 2,8 кв. см.

Ви очікували звільнення?

Коли я зайшов в боксель і приїхала машина, я згадав 2002 рік,  попереднє слухання УБК. Була політична стаття. Тоді теж було клопотання про підписку про невиїзд.

Це вже було.

Вам було відомо про існування цієї справи?

Я не ознайомлений зі справою зовсім.

Після того як порушили справу по мові в липні, було чотири засідання в Шевченківському суді по справі проти активістів Податкового майдану.

Вони кажуть, що я приховувався. Я жив вдома, звідти кожен раз виходив на суд(Шевченківський суд по справі пошкодження плитки на Майдані Незалежності  під час Податкового майдану). В мене одна дорога — на суд і на роботу.

Вони кажуть, що я приховувася. Я тільки на слідстві дізнався, що я вдома вже не прописаний, до речі.

А 27 серпня затримали в залі Шевченківського суду, 30 серпня відвезли Голосіївський суд для обрання запобіжного заходу. І суддя той, який минулого року  мене випустив на свободу  по справі «плитки на Майдані» в цьому році мене закрив.

Вчора під час попереднього розгляду справи сторона обвинувачення звернула увагу на те,  що Ви маєте погашену судимість, що може свідчити про вашу суспільну небезпечність. Що це за справа?

Спочатку була ст.140 (крадіжка особистого майна з проникненням, не доведена до кінця), а потім була ще ст.101(3) (нанесення тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками)

Тоді ж була перша політична справа. Після УБК я прийшов до свого товариша, білоруса, який зараз відбуває покарання в Білорусії. Він тоді жив в Києві.  Я почув запах диму. Щось горить. Піднявся поверхом вище — з квартири йде дим. Заходжу людина лежить. Я її витягнув з квартири. Намагався якось погасти пожежу. Зателефонував пожежникам, викликав лікарів, назвав своє прізвище і чекав. Все.

За це мені присудили, що я підпалив ту хату, намагався обікрасти, але нічого не зміг винести звідти. І потім ця людина померла. Крім того, померлий виявився полковником СБУ.

 Зараз навіщо було Вас затримувати по цій справі?


Я не знаю. Про той мітинг можу сказати. Якби я не вчепився в каску, я не знаю кого, того Короля чи Ващевського(потерпілі), то мене б затоптали.

Я їх зупиняв. Коли вони почали напирати. Мітингуючі бачили, що їм немає де дітись, якщо вони не будуть штовхати, то вони впадуть.

От якби я тоді не схватився, то мене може затоптали б там. Якщо я знайду це відео, то в суді я його представлю як доказ.

 В СІЗО  знали, за що Ви затримані. Яке вони це сприймали?

Всі, хто сидів в камері, вони не вірили, що я там по політичній справі, хоча я розповідав. Потім коли написали на воротах СІЗО «Свободу Грузінову!», по-іншому почали ставитись.

І коли я виходив останній раз, кажу: «Хлопці, побажайте мені успіху». Всі закричали: «Свободу Грузінову!»

 Ваші прогнози. Як закінчиться ця справа?

Чесно? Мені все одно.

 Але світить пристойний строк?

Максимум два роки. Це може бути умовно, може справа розглядатись два роки. Як суд вирішить. Я скажу так: мені не соромно дивитись людям в очі.

 А як так вийшло, що людина з російським прізвищем захищала українську мову, а в результаті отримала порушену проти неї справу?

В мого батька національність — русский, а я народився в місті Києві, виріс тут.

Ганна ПЕРВАК,UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини