MENU

Коммунисты-кнопкодавы перехитрили себя и не смогут сформировать фракцию

727 0


Це справді не жарт.Закон про регламент в чинній редакціїне дозволяє Компартії створити своюфракцію у новій Раді.

А значить –комуністи не зможуть брати участь урозподілі посад. Крім того, вони незможуть виступати з трибуни в 90% випадків,коли парламент розглядає питання заскороченою процедурою.

Читаємо статтю58 чинного регламенту:

«Депутатськіфракції формуються із числа народнихдепутатів, обраних за виборчими спискамиполітичних партій та народнихдепутатів, які були висунуті політичноюпартією в одномандатних округах. Приформуванні депутатської фракції до їїскладу також за умови додержання засаддіяльності такої фракції можуть увійтинародні депутати, обрані в одномандатнихокругах, які реєструвалися кандидатамиу народні депутати шляхомсамовисування».

Таким чином, дляформування своєї фракції політичнасила має відповідати двом умовам.

Перша -щоб у неї були депутати, обрані за списком(тобто щоб партія подолала 5-відсотковийбар'єр).

Друга - щоб у неї булидепутати, обрані в мажоритарних округахвід цієї партії.

У комуністів немаєжодного депутата-висуванця КПУ, обраногоза округом. Навіть Оксана Калетник незможе допомогти Компартії, тому що вонахоч і мажоритарниця, але комуністи їїне висували. Вона – самовисуванка.

Найабсурдніше,що регламентна норма у такій редакції6 листопада 2012 року, тобто вже післявиборів, була запропонована «з голосу»комуністом Адамом Мартинюком –і проголосована фракцієюКПУ в повному складі!

Не вірите?Подивіться у стенограмі.

Післячого регламент в новій редакції бувпідписаний президентом Януковичем.Тоді всі були зайняті підрахункомголосів на спірних округах. Тому малохто звернув увагу на нову садомазохістичнузаконотворчість комуністів та регіоналів.


Не можна виключати, що Мартинюк трактує цю норму регламентупо-своєму.

Тобто, що для створенняфракції потрібно, щоб вона відповідалаодній з двох умов – або мала «народнихдепутатів, обраних за виборчими спискамиполітичних партій». Або мала «народнихдепутатів, які були висунуті політичноюпартією в одномандатних округах».

Втакому разі комуністи зможуть сформуватисвою фракцію – як таку, що відповідаєпершій умові.

Але, якщо парламентпогодиться на таке трактування регламенту,то свою фракцію зможуть сформуватитакож Народна партія Литвина і партія«Єдиний центр» Балоги.

Бо ці двіпартії відповідають другій вимозі –вони мають «народних депутатів, якібули висунуті політичною партією водномандатних округах». Народна партія – двох депутатів, Литвина і Гриневецького.«Єдиний центр» – трьох депутатів, Віктора Балогу, Павла Балогу і ВасиляПетьовку.

Але регіонали в жодномуразі не можуть погодитися на формуваннятаких дрібних фракцій Литвина і Балоги.

Бо в такому разі ламаєтьсявся гра регіоналів по збиранню до купидепутатів-самовисуванців, які мріютьзібратися в групи і почати торгуватисяза посади та бюджетні потоки.

Якщобуде дозволено сформувати фракцію зтрьох депутатів, то це означає, щодепутатські групи самовисуванців такожзможуть збиратися з трьох осіб. Адже врегламенті записано – депутатськагрупа за чисельністю має бути не менше,ніж найменша фракція.

Таким чином,звичка не читати закони перед голосуваннямзіграли з «кнопкодавами» злий жарт.

Вонипроголосували за абсурдні нормирегламенту. І тепер, щоб не ображатикомуністів, регіонали на останньомузасіданні чинного парламенту маютьаврально переголосувати за зміни дорегламенту, щоб дозволити КПУ створитисвою фракцію – але не дозволяти цьогоЛитвину і Балозі.

Треба запам'ятатицей момент на наступному сесійномутижні, коли вони будуть виправляти свійже регламент. Регіонали з комуністамивиглядатимуть там повним посміховиськом.За перегляд таких номерів варто починатибрати гроші.

  

 Сергей ЛЕЩЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини