MENU

Виталий Портников о Путине и трудном процессе приручения «сетевых хомячков»

745 0

Донедавна російськавлада з презирством ставилася доучасників опозиційних виступів наБолотній площі, називаючи їх «мережевимихом’яками». Інтернет, який, на відмінувід сервільного телебачення, ніяк непіддавався тотальному контролю влади,викликав у Кремлі швидше презирство,ніж зацікавленість.

 

Навіть «новомодні»захоплення колишнього президента, азараз глави уряду Дмитра Медведєвасприймалися більшістю політичної елітискоріше як примха. Було відомо, щоВолодимир Путін інтернетом не переймається,справа глави держави – багатогодиннеретельно підготовлене телевізійнеспілкування зі співгромадянами,комічності якого ані сам Путін, ані йогооточення просто не помічають.

 

Але тепер все змінюється.Президент Росії вирішив, просто кажучи,купити інтернет. Тобто, заснуватиспеціальний фонд, який фінансуватимеінтернет-проекти, щоб «молоді люди зцікавими ідеями» втілювали їх «саме вРосії», а в «креативного класу» булиробочі місця. Забезпеченням роботифонду займеться створене Путіним ще2011 року Агентство стратегічних ініціатив,покликане займатися якимись новимипроектами. Допомагати інтернет-користувачам,судячи з усього – одна з таких ідей. Алевона цікава насамперед святою віроюросійського президента, що за грошіможна купити всіх і все – в тому числівсесвітню павутину.

 

Думаю, мало в коговикликає сумнів, що в політичній сферіфінансування отримають лояльні Кремлюпроекти та організації – малопопулярні,але навчені, як розпилювати гроші. Алеодна справа – зібрати якихось«молодогвардійців» у центрі Москви,оточити їх щільним кордоном поліції,щоб не розбіглися, і змусити викрикуватигасла на честь Путіна. І зовсім інша –змусити людей в інтернеті ці гаслачитати. Путін, схоже, просто не розуміє,що інтернет розвивається за законами,яких у Росії немає – законам вільноїініціативи. І якщо в російській економіціцю ініціативу можна придушити задопомогою священного союзу влади такриміналу, то в інтернеті, вибачте, невийде.

 

Так що Путіна на шляхупокупки павутини очікує великерозчарування. Зате воно не очікує тих,хто напише правильні проекти і отримаєфінансування, яке успішно матеріалізуєтьсяв дачах, машинах, поїздках та іншихпринадах правильного «розпилу». Ці люди– нехай вони навіть до справжніхінтернет-користувачів не матимутьніякого відношення – і справдіпереконаються, що Володимир Путін –кращий друг «мережевих хом’ячків».

 

Віталій Портников –журналіст Радіо Свобода


Виталий Портнков




Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини