MENU

Власть превратила приватизацию в присвоение

637 0


Ще наприкінці минулогороку Фонд державного майна Українизатвердив перелік об'єктів, які будутьзапропоновані до продажу в 2013 році.


З дня на день процедураїхньої приватизаціє має стартувати.

Загалому цьому списку понад 200 об'єктів. І середних значаться такі крупні компанії, якОдеський припортовий завод, підприємство"Турбоатом" та вугледобувніпідприємства, зокрема шахта іменіО.Ф.Засядько. Тобто фактично на приватизаціючиновники виставили виключно прибутковідержпідприємства – для того, щоб матизмогу самим же їх купити. Наведудокази.

Так, ще в 2011 році голова Фондудержмайна України публічно заявляв, щоприватизація харківського "Турбоатому"не актуальна і не буде такою протягомнайближчих років, оскільки підприємствоє стабільно прибутковим. Відтоді напідприємстві нічого не змінилося, алепопри це його все ж таки виставили напродаж.

Окрім того, давайте пригадаємоминулорічний урядовий закон "Проособливості приватизації вугледобувнихпідприємств", який передбачаєспеціальну процедуру приватизаціїдержавних шахт. Зокрема, приватизаціядержавних вугледобувних підприємствможе здійснюватися двома шляхами: продажна аукціоні або продаж на інвестиційномуконкурсі. Але, якщо аукціон не відбудетьсячерез відсутність покупців, державнийорган приватизації має право оголоситиконкурс повторно та... знизити початковуціну на 30 відсотків. Якщо ж аукціонповторно не відбудеться, – його оголосятьутретє та знизять початкову ціну вжена 50 відсотків. Зрозуміло, що забезпечити"відсутність" покупців для чинноївлади – справа не важка. Але найцікавішимє те, що в тому разі, якщо аукціон все жтаки не відбудеться, шахта може бутипередана для продажу на інвестиційномуконкурсі. А це означає, що переможцемтакого конкурсу буде визнано підприємство,яке запропонує найбільший обсягінвестицій. Тобто фактично державнушахту такий інвестор отримає безкоштовно.Тож вже зараз цілком зрозуміла майбутнядоля шахти імені О.Ф. Засядько –інвестконкурс та відповідно 0 гривеньдо держбюджету.

І це при тому, щозагалом в Держбюджеті на 2013 провладнідепутати встановили – надходження відприватизації мають скласти 10,9 мільярдівгривень. Але насправді навіть за тихумов, що шахти "віддадуть" інвесторамбезкоштовно, ця цифра суттєво занижена– реальна ринкова вартість виставленихцьогоріч на продаж об'єктів суттєво їїперевищує. І навіть попри такі "знижки"вже зараз можна легко спрогнозувати,що в 2013 році ФДМУ не зможе виконатифінансовий план. Для того, щоб пояснити,чому так станеться, варто пригадатиминулорічну ситуацію із приватизацієюдержпідприємств.

Так, за інформацієюФонду державного майна України, протягом2012 року від приватизації всього додержбюджету надійшло 6,7 мільярдівгривень. При цьому всі без винятку пакетиакцій були продані з перевищенням цінипродажу над початковою. Загальна сумаперевищення склала майже 200 мільйонівгривень. Але за таких "радісних"показників ФДМУ з невідомих причинвиконав минулорічний план лише на 67%.Дивина та й годі!

Насправді ж пояснитивсе це досить просто. Головна причинатого, що фінансовий план з приватизаціїне був виконаний в 2012 році – це штучнозанижена вартість підприємств. Анайцікавішим є те, що більшість проданихминулоріч держпідприємств вже у першіпівроку показали свою надприбутковість

Висновокв цій ситуації напрошується сам – всфері приватизації державних підприємств"з легкої руки" чинної влади йнадалі панує принцип "розкуркулення",тільки от цього разу все найкраще танайприбутковіше забирається з державноївласності до кишень владної верхівки.

Длятого, щоб припинити ганебну практику"розпродажу" національних інтересів,яку започаткувала чинна влада, я направляюдепутатське звернення до голови Фондудержмайна України та прем'єр-міністраз вимогою надати інформацію щододохідності цих підприємств за останні3 роки, доцільності їх продажу татехніко-економічне обґрунтування цін,за якими вони плануватимуться до продажу.Окрім того, депутатське звернення буденаправлено Генеральному прокуроруУкраїни, щоби ГПУ з'ясувала, з яких причиндержбюджет недоотримав заплановані в2012 році надходження від приватизаціїта вжила всі необхідні заходи реагуванняу разі виявлення порушень.

Павло Петренко


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини