MENU

Донецкая вендетта или Вся история мафиозных войн на Донбассе. ЧАСТЬ ВТОРАЯ

2870 1

Після вбивства потужногобізнесмена Яноша Кранца, коли ОЗУ АлікаГрека окупувало його маєток в ботанічномусаду Донецька, кримінальні кола областібули обурені – адже був порушений баланссил.


з міліцейської папочкиавтор дізнався, що після смерті Кранцавідбулася сходка авторитетів в містіДебальцево. Як стало відомо автору зміліцейських документів на офісі МПП «Прометей», що належить братамДолідзе (авторитети, які контролювалипівніч донецької області) зібралисязірки кримінального світу Фролов,Брагінський, Іванющенко (той самий ЮраЄнаківський), Узбек, Бімбат.

Накримінальному зібранні авторитетивисловлювали невдоволення діями Брагіна,а також обговорювали економічні плани– взяти під контроль пункти обмінувалют. Що цікаво цю програму презентувалидехто Фролов і Юрушев. Перший вжепокійний, другий відомий експортер рибив Україну, власник митного терміналупід Борисполем та улюбленого готелюВіктора Януковича в Києві -«Інтерконтиненталь», де зазвичай Партія регіонів проводить свої заходи.

Узбекзапропонував узгодити програму зБрагіним, однак авторитети заявили, щоніяких справ з Брагіним вони мати небажають.

Нині Узбек – бізнесменДонецька. Коли автор розробляла тему,хто стоїть за приватними фірмами, якимзалізниця в 2012 віддала в користуваннясвої вантажні вагони, то від донецькоїструктури «Транс систем лоджистік»ниточку вдалося дотягнути і до Узбека.Що зовсім не дивує, бо, як бачимо, ще вті часи Узбек був людиною Брагіна, анині відповідно близький до Ахметова.

 


Деякі діяння Узбека зміліцейської папочки

 


Ахат Брагін був обуренийрішенням дебальцівського збіговиська.Отож невдовзі правоохоронні органипочали розробляти його причетність довбивства кримінального авторитета,близького до Фролова - «Бека».

Учасникидебальцевської сходки відповіливбивством людини з оточення Брагіна.Донбас сколихнула кривава вендета.

Стикнулисялоб в лоб кримінальна північ такримінальний центр та південь донецькоїобласті.

Як би нині це не здавалосянеймовірним, але в ті часи Ахат Брагінта Ринат Ахметов виступали проти братівДолідзе та Юрія Єнаківського, який тоді «опікав» нині дуже відомихособистостей, таких, як міністр АПКМикола Присяжнюк та Президент ВікторЯнукович.

Близькі стосунки між цимитрьома почалися, ще в часи радянськогосоюзу, коли на грунті тотального дефіцитув країні, як на дріжджах зросталикримінальні клани. Директори різнихдержавних баз списували товари,кримінальники реалізовували їх начорному ринку за ціною куди вищою занормативну. Джерело з Єнакієве розповілоавтору, що такий бізнес спочатку звівЮрія Єнаківського і Присяжнюка, якийтоді був директором теплиць шахти«Орджінікідзевугілля». Через кримінальніструктури можна було нелегально, аледуже вигідно реалізовувати овочі тазелень. Але банду більше цікавилаавтобаза шахти, автозапчастини тапаливо, тому начебто через Присяжнюкаавторитети Єнакієве вийшли на керівникаавтобази – Віктора Януковича.

Джерелоз Єнакієве розповіло автору, що Янукович не втаємничував наявність кримінальногодаху і навіть в наймізерніших конфліктахкричав – «покличу братву».

Ось такцікаво: в далекому 1994-тому році Ахметовта Янукович, яких нині не уявляють одногобез іншого, знаходилися в різник окопах.А війна була масштабна і кривава...

 


На фото зброя оформленана Іванющенка

Зокрема у березні 94невідомі особи вчинили замах на АлікаГрека в селищі Піски, де у «підприємця»знаходився голубник. Хоча Алік Грек всвій час працював м'ясником (тобтопродавав м'ясо), кажуть любив братівнаших менших, особливо коней і голубів.Біля голубків Брагіна і підкараулиливбивці. Дивом він залишився живий,кинувся в голубник, де відсидівся середпереляканих птахів, поки вся його охороназлягла під вогнем автоматів.

Увідповідь почали гинутидебальцевські-єнакіївські.

Невдовзібув вбитий авторитет Мінас з вірменськоїугруповання. Потім Глєбов С.Н., джерелоз МВС вказує, що він нібито контролювавдонецьке відділення банку «Інко», якийна прохання Фролова оплатило замах наАліка Грека.

Був вбитий і сам Фролов– близький партнер покійного Кранца,один з найвпливовіших авторитетівбандитського середовища, затятий опонентАліка Грека.

Міліціонерам пощастиловзяти серйозний слід у справі вбивстваФролова, бо за кілька хвилин до йогосмерті наряд міліції випадково затримавпоблизу місця злочину бойовика «Люксів»(так тоді називалася ОЗГ Аліка Грека) –Володимира Рухманова. Міліціонеріввипадково зацікавив чоловік, який втеплу погоду сидів на лаві в об'ємнійкуртці з великою сумкою на колінах. Підкурткою виявився -бронежелет, всумці-автомат. Поки пакували затриманогов «бобік» почулися постріли, і міліціонеринавіть стали свідками втечі бойовиків.Стало ясно Рухманов прикривав відхідсвоїх «колег».

  


Однак даремно напружувалисяміліціонери, в цей же день Рухманов бувзвільнений постановою прокуратури.

Правдадивно, що прокуратура виявилася такоюдоброю до підозрюваного, який бувзатриманий на місці злочину? Але мотивипрокуратури стають зрозумілими, якщознати, що тоді прокурором донецькоїобласті працював Геннадій Васильєв,нинішній народний депутат від ПР.

Єдине,що зробила міліція, це простежила заРухмановим після його звільнення. І щож?! Відразу після виходу з казематівРухманов попрямував в готель «Люкс» вБотанічному саду – резиденцію АхатяБрагіна, нинішній маєток РинатаАхметова.

Однак до звільненняРухманова міліціонери все-таки встиглийого допитати.

Цитую документ зміліцейської папочки: «Первоначальниеданніе внутрикамерной разработкиРухманова указали, что преступлениеорганизовал Морозов по указанию Брагина.Закрепить указаную информацию непредоставлялося возможнім ввидупостановления прокуратури об освобожденииРухманова из-под ареста. Со слов адвокатаМедведева защищать Рухманова егопопросил Коржев личній адвокатБрагина».

Що означають слова вміліцейському документі: «первоначальниеданніе внутрикамерной разработкиРухманова»? Очевидно це означає, щоРухманову прийшлося не солодко, якщомайор міліції Синенко, який затримувавта «допитував» бойовика так багатодізнався. Тому не дивно, що братва такжорстоко помстилася майору.

Спочаткув Синенка стріляли, але він вижив тавиїхав на заробітки в Грецію. Однак йогодістали і там. Коли Геннадій Васильєвстав Генеральним прокурором УкраїниСиненка раптом було звинувачено увбивстві... Ахата Брагіна. Єдиним доказомпроти Синенка був його телефон в записнійкнижці одного з ймовірних вбивць АхатаБрагіна, який, до речі, не дожив до суда.«Мафія перемогла», – тільки і сказавСиненко, коли в 2007 суд зачитав йомувирок.

В 2009-тому Верховний судскасував вирок і паралізованогоекс-майора міліції випустили з в'язниці.Однак в 2011 «донецькі» знову згадали промайора і справу Синенка знову направилина дорозслідування.

Отже Тимошенко не перша. Це давня донецька традиціясидіти за чужі вбивства.


 Тетяна ЧОРНОВОЛ  

 

Донецкая вендетта илиВся история мафиозных войн на Донбассе

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини