MENU

Донецкая вендетта или Вся история мафиозных войн на Донбассе. ЧАСТЬ ЧЕТВЕРТАЯ

759 0


Вбивство близького доАхметова-Брагіна Самсона демонструє,що в 1995 році опоненти Аліка Грека раптомстали сильнішими. Це в принципі логічнопояснюється: прибравши місцевих «воровв законе» Брагін викликав на себе вогоньвсього «воровського» руху колишньогоРадянського Союзу.


Зокрема, згідно інформаціїз міліцейської папочки МВС Україниразом з ФСБ Росії перевіряло інформацію,що помсту Брагіну готує вірменськийкримінал під головуванням авторитетаГаластяна. Вірмени планували використатизамінований вертоліт.

Отож у вбивствісамого Брагіна, яке сталося в жовтні1995-того, можна розглядати версіюкримінальної вендети. А ось з Щербанем все набагато складніше.

Нажаль впапочці з МВС, яка є у автора дуже малооперативних повідомлень, які стосуютьсяподій в кримінальному світі після 1995року, які могли би пояснити безліч темнихплям. Але все-таки кілька досить цікавихповідомлень зустрічається.

Зокрема,повідомлення про те, що у 1995-тому у«люксів» Брагіна з'явилися нові проблема– президент Леонід Кучма на відмінувід Леоніда Кравчука вважав за потрібнезастромити носа в донецькі справи.

ЦікавістьКиєва підбили і вороги Брагіна авторитетибрати Долідзе. Зокрема, в папці можназнайти інформацію, як в 1995-тому, ще довбивства Брагіна брати Долідзе починаютьшукати сприяння (як не смішно це звучить)у центральних правоохороннихорганах.

Зокрема, братами Долідзетоді був викрадений бойовик ЮріяІванющенка – Салаватов. Його замкнулив гаражі в Алчевську де, під тортурамизмусили розповісти на камеру всі скоєніним злочини та причетність до них АлікаГрека. На плівках начебто фігурували іпокази на Ахметова. Плівку Долідзепередали в МВС і СБУ України.

І Київвідреагував. Отож 4 серпня 1995 року АхатаБрагіна затримує СБУ. Група з СБУ таМВС, які приїхали з Києва проводятьобшук в ботанічному саду «Донбаса».Однак начебто нічого не знаходять ічерез три дні Аліка Грека було звільненоз СІЗО.

А через півтора місяця йогобуло вбито. Правда цікавий збіг у часі?

Аще цікаво, де нині плівка Салавата? Ічому брати Долідзе давно мертві, а осьСалаватов живий та здоровий? За інформацієюавтора оселився в Києві та живе непогано.

Чому за здачу його не покаралисвої? Наприклад Немсадзе без проблемзнищував членів своєї банди за найменшупровину, як демонструє приклад братівМишакових, про яких автор розповідалавище. Що ж стосується Салавата згідноінформації з міліцейської папки «вінз"явився до «смотрящего Юрія і всерозповів, а той йому сказав своє зізнаннязмиєш кров'ю». В результаті Салаватовначебто застрелив одного з братівГригорія, щоправда лише через три роки,і суто символічно відсидів ув'язниці.

Згідно міліцейської папочкина слідстві Салаватов стверджував щоБрагіна вбили «брати Долідзе». Міліцейськаверсія про банду Кушніра не йде в розрізз розповідями Салавата. Кушнір і Долідзетоді були в одному човні.

 


Однак не менш популярноюв народі, зокрема на Донбасі, є неофіційнаі дуже живуча версія про причетністьРината Ахметова. І справді, не може недивувати чому під час вибуху на стадіоні«Шахтар» поряд Брагіним не було йогоправої руки – Ахметова. Він начебтозапізнився, бо вирішив прогулятисяпішки...

Ахметову щастило і надалі– згодом саме він став спадкоємцемімперії Брагіна.

А пізніше, післярозстрілу в Донецькому аеропорту ЄвгенаЩербаняАхметов став і спадкоємцембізнес імперії Щербаня. До речі, ще досмерті нардепа Ахметов інтегрувався вдеякі структури Щербаня, як молодшийпартнер. Наприклад, автор знайшов фірму"Гефест CS", що була створена післясмерті Брагіна, де засновниками булисини нардепа Євгена Щербаня (Руслан таЄвген) разом з сином губернатораВолодимира Щербаня Артемом і дружиною Рината Ахметова Лілією Смірновою.

Аось, коли Євген Щербань загинув, йогосинам Щербаня дуже мало лишилося вспадок від бізнесу їх батька. Практичнонічого. Бізнес братів Щербанів і нинідоволі скромний: трошки в сільськомугосподарстві, трохи в будівництві,транспортних послугах та доля в заводіз виробництва черепиці.

Також требазгадати, що в бізнес імперію Ахметова по-суті влилися активи ОлександраМомота, Олександра Шведченка та СергіяРомана після того, як вони були вбиті в1996-1997 роках.

На Донбасі загинуло відкуль чимало інших бізнесменів, але цихне можна не згадати в контексті вбивстваЩербаня. Дуже багато ниточок єдналовсіх цих людей з Брагіним і Щербанем ідуже підозріло всі вони загинули в одинрік -1996-тий. Лише Роману вдалосявідтермінувати свою смерть. Він втік уШвейцарію. Однак варто йому булоповернутися на Батьківщину – спіймавкулю.

Цікава деталь, якось автормала розмову з одним з діячів кримінальногосвіту бурхливих 90-тих на прізвиськоБакал. До речі, Бакал був майже сусідомАхметова. Його укріплений будинок(паркан висотою з "міжгірський" імасивні ковані ворота з гербом, дезображена рука з хустинкою, що тягнетьсяз загратованого тюремного віконця)знаходиться в тому районі, де народивсяі вперше прославив своє ім'я РинатАхметов. Так от цей Бакал розповів, щоРоман вважав себе конкурентом Ахметова,тобто мав бажання зайняти місце вбитогоАхата Брагіна. А зайняв – поряд. Нацвинтарі...

Після його смерті в1997-му році фірма «Юг», де Роман бувспіввласником повністю відійшла БорисуКолеснікову, бо інший співвласникОлександр Шведченко був вбитий, щераніше.

Шведченко, до речі, був дужеблизький до Щербаня. Наприклад, офісйого головної компании «АлМар» знаходивсяв ДК ім. Франко разом з «АТОНом» Щербаня.І після трагедії в донецькому аеропортувін публічно заявляв, що буде наступним.

Такі сталося, і тоді інша фірма Шведченка«Скандінг-Юг», яка володіла частиноюЦентрального ринку Донецька, якийконтролював Алік Грек, також дісталасяКолеснікову.

Також був вбитий Олександр Момот, який дуже вдало протоптавдоріжки для донбаського металу назахідні ринки. Його дітище трейдерметалопродукції швейцарська компанія«Леман Комодітес» нині належить добізнес-імперії Ахметова.

Так само,як і Єнакіївський металургійний завод,який нині офіційно вважається активомАхметова, раніше був контрольований«Данко» (структура Момотів), а потімтакими цікавими особистостями, як ЮрійІванющенко та Анатолій Зуєв, якого вЄнакієве називали кумом ВіктораЯнуковича.

Про це можна прочитатиось в цьому документі з міліцейськоїпапочки:

 


Отже резонансні вбивствана Донбасі зіграли на руку РинатуАхметову. Однак не лише йому.

В цьомуконтексті можна згадати і ЛеонідаКучму.

Адже перед тим, як загинутиЄвген Щербань почав цікавитисяПрезидентськими виборами. Він вважав,що наступним Президентом мусить статиставленик донбаського регіону. Великістатки Щербаня, а також донецькийвиборець, який традиційно голосує так,як скаже господар області (тут требазгадати, що кожний десятий виборецьживе в Донбасі), становило справжнюзагрозу для Леоніда Кучми.

ОтожКучма почав баламутити воду в Донецькупри посередництві прем'єра Лазаренка і отримувати перші перемоги. ЗокремаПрезидент звільнив з посади губернатораВолодимира Щербаня, який був близькийЄвгену Щербаню і на його місце в липні1996-го року Леонід Кучма призначивгубернатором людину Лазаренка, членайого партії «Громада», вугільногоміністра уряду Лазаренка – СергіяПолякова. І тут найцікавіше – губернаторвід Лазаренка був «укріплений» тодінікому не відомим Віктором Януковичем,який стає заступником губернатора.

Правдавсе це дивно? А особливо, якщо зважити,що Янукович ніколи публічно не хвалився,що вперше прийшов у владу в командіЛазаренка.

Отже, як бачимо на моментвбивства Щербаня, конфлікт Лазаренка з «донецькими» не був з розряду «шабліна голо». Розклад сил в обладержадміністраціїдоводить, що таки існували якісьдомовленості, прем'єра Лазаренка таПрезидента Кучми з окремими сильнимифігурами Донбасу. Опосередковано цепідтверджує подальша доля СергіяПолякова – цього місточка між«дніпропетровськими» і«ахметівсько-януковськими». Бо в наступніроки він підтримував близький зв'язокз двома берегами. Після звільнення зпосади губернатора, Поляков керувавДонецькою партією «Громада», в 1998 роціпішов у Верховну Раду в списку «Громади»(наприкінці першої десятки), а отже бувлюдиною Лазаренка. Так само певний часвін лишався близьким і Віктору Януковичу,зокрема працював в його першому урядіміністром екології.

Тому доволіабсурдно виглядають потуги генпрокуратуриЯнуковича повісити вбивство Щербаняна Лазаренка, коли сам Янукович під час«ліквідації» Щербаня працював в командіЛазаренка.

Звідки взявся Януковичу тій команді? Офіційно прийшов з посадигенерального директора Донецькоготериторіально-виробничого об'єднанняавтомобільного транспорту «Донецькавтотранс».Не офіційно - це була кандидатураАхметова-Іванющенка.

Через місяцьпісля призначення, у вересні 1996, Янукович вже стає першим заступником губернаторавід Лазаренка. Потім в аеропорту вбиваютьЄвгена Щербаня і досить скоро Януковичдоростає до губернатора області. Нагадаю,губернатора призначає Президент, отжезнову домовленості Ахметова з Кучмою?А з ким ще? Хто ще лишився живий на Донбасіз ким міг домовлятися Кучма про кар'єрнезростання Віктора Федоровича?

Відтих дуже цікавих домовленостей 1996-тогороку і починається кар'єрний злет ВіктораЯнуковича аж до Президентства.

Своєотримав і Кучма. В першу чергу – другийстрок Президентства. Адже після загибеліЩербаня і Чорновола у нього не булосерйозних конкурентів на виборах 1999року і він легко розіграв карту зСимоненком.

Що стосується Донбасу,після смерті Щербаня його спадкоємцям– тандему Ахметов-Янукович, ще требабуло підрости. І поки вони росли, Донбаспідтримував Кучму. На виборах 1999 рокуДонбас дав Кучмі більше голосів ніжрідна Дніпропетровська область. А навиборах 2002 році результати, ще вражаючі:партія Кучми «За ЄдУ», взяла найбільшеголосів у Донецькій області майже 37%,для порівняння у Криму лише 5%, а в ріднійКучмі Дніпропетровській області 11%.Кучма в свою чергу не ліз в донецькісправи: СБУ і МВС не приїжджали в шикарнімаєтки Донецька, а бюджет справно закидавмільярди за мільярдами в чорну діру –вугільну галузь.

Поки Кучма царював«донецькі» в першу чергу підчистилитили, прибрали всіх своїх старихворогів.

У 1998-мому були вбиті братиДолідзе.

Цікаво, що в Єнакієво ниніживе син Григорія Долідзе – Арсен. Заінформацією автора дитина головноговорога Брагіна-Ахметова на повномузабезпечені «єнакіївських». Це особливийцинізм «донецьких» вбити батька івигодувати його сина. Це що мінімізаціяризиків на майбутнє?

Так само в1998-мому були вбиті члени банди Кушніра,на яких дуже зручно було повісити всірезонансні вбивства. Помер сам Кушнір,до речі, за досить загадкових обставинах.Він загинув в медчастині СІЗО N3 містаДонецька, коли майже повністю оговтавсявід поранення, отриманого під час замаху.Офіційно він помер від нещасного випадку,йому начебто випадково ввели ліки, яківикликали анафілактичний шок.

 


На фото цікавий фрагментз міліцейської папочки, який свідчить,що хтось намагався спровокувати людейДолідзе на вбивство партнера ЄвгенаЩербаня- губернатора ВолодимираЩербаня.

До речі, згідно міліцейськоїпапки в березні 1998 року по кримінальнійсправі за фактом замаху на вбивствоКушніра затримувався – Кий СергійВікторович, дуже схожий на нинішньогонародного депутата України, а такожпартнера по бізнесу Колесникова таАхметова.

І після цього в Донецькузапанував «мир та спокій». Ні, бізнесменів,журналістів продовжили вбивати, алетих, хто працював з «люксами» вже ніхтоне займав.

Так сучасний «донецькийклан» підім'яв під себе весь Донбас:кримінальний, політичний бізнесовий,далі на всеукраїнський рівень йогопотягнув Кучма. В 2004-тому Майдану вдалосявідбити атаку. Проте в 2010 українці цілкомлегітимно здали донецькому клану всюкраїну. І продовжуємо здавати своєюбайдужість і зневірою.

Тетяна ЧОРНОВОЛ 

 

Донецкая вендетта илиВся история мафиозных войн на Донбассе

 

Донецкая вендетта илиВся история мафиозных войн на Донбассе.ЧАСТЬ ВТОРАЯ

 

Донецкая вендетта илиВся история мафиозных войн на Донбассе.ЧАСТЬ ТРЕТЬЯ



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини