MENU

Донецкая вендетта или Вся история мафиозных войн на Донбассе. ЧАСТЬ ТРЕТЬЯ

2634 0


В 1994-тому році сталасяподія, яка не лише змінила хід кримінальноївійни на Донбасі, а взагалі історіюУкраїни. Від братів Долізе разом з усімсвоїм обозом пішов Юра Єнакіївський. Іпішов він до Брагіна. Так нарешті Янукович опинився в одному човні з Ахметовим. Апослаблений клан Долізе почав втрачатипозиції. Тим паче, що Ахат Брагін завдякизв'язкам з Євгеном Щербанем все більшебрав під контроль силові структуридонецької області.

Наприклад, влипні 1994 на офіс братів Долідзе вДебальцево з обшуком завітала міліція.Вона знала куди йде тому приїхала набетеері. Було затримано 37 бойовиківДолідзе та вилучено купу зброї. Заінформацією з міліцейської папочкистає ясно, що Долідзе вважав, що данаспецоперація проведена з подачі Брагіна,який в той момент впливав на керівникаУВД Гавриленка С.Д.

На фото маєток ЮріяІванющенко біля Єнакієве. На першомуплані це не будинок, а лише ворота

Правосуддяпо-донецьки

У вересні 1994-того АхатБрагін отримав, ще один подарунок – бувубитий один із потужних ворогів АлікаГрека – «злодій в законі» Брагінський.(Брагін вважав, що це саме люди Брагінськогостріляли в нього з автоматів біляголубника під селищем Пєски, коли АлікуГреку чудом вдалося врятуватися).

Куляназдогнала Брагінського в шикарномуресторані «Червоний кут», який, як мивже писали, колись належав покійномуКранцу. Таким чином, приказка тих часів,щодо цього закладу, що «найкоротшавулиця в Донецьку починається від«Червоного Кута», а закінчуєтьсямогилою», черговий раз себе виправдала.

Здокументів з міліцейської папочки авторз'ясував, що слідство розглядало версіюпричетності до вбивства бойовика«Чорта», який свого часу служив уповітряно-десантних військах. До речі,його прізвище Чертков Юрій Дмитровичспівзвучна з ПІБ нинішнього народногодепутата. Та й на обличчя він схожий.

 


Також з того ж джерела,стало відомо, що об'єктом розробкиправоохоронних органів у цій справібув Аркалаев, теж дуже схожий на нинішньогонародного депутата.

 


Після вбивстваБрагінського всі кримінальні союзникибратів Долідзе масово втікають закордон, щоб трохи пересидіти та зібратисяз силами.

Серед тих, хто втік вміліцейській папочці можна знайтипрізвища Рябіна і Кушніра, саме на цихпанів згодом повісять більшістьрезонансних вбивств на Донбасі 1995-1996років.

Багато з тих, хто легковажнолишився в Донецьку, були вбиті.

Наприклад,у вересні 94 загинули авторитети Дворнийі Мінайлук.

«Дані злочини імовірноскоєні «бойовиками» з груп Ляшко іНемсадзе, так як згодом відзначеноподальше їх зближення з Брагіним». Цецитата з оперативного донесення зпапочки з МВС.

До речі, чоловік зтаким самим ПІП, як у згаданого Ляшка(Міши Косого), нині є відомим бізнесменомДонецька, партнером Бориса Колеснікова.Ляшко був співвласником відомого «БілогоЛебедя», а також причетний до діяльностітютюнової фабрики «Хамадей», яка робитьнелегальні цигарки для продажу начорному ринку Європи.

 


А що стосується Немсадзе,його банду Донецьк знає, як найкривавішу.Особливо просунулося слідство, щодозлочинів цієї банди після помаранчевоїреволюції, коли було знайдені масовіпоховання. Десятки трупів були піднятіз покинутих штолень Донбасу, викопаніу лісосмузі під селищем Новий Світ. ЮрійЛуценко заявляв, що на рахунку Немсадзе57 вбитих.

 


Однак заступникгенпрокурора Ренат Кузмін, який оголосивТимошенко вбивцею Щербаня, до Немсадзепоставився поблажливо. В 2010 роціпрокурорським поданням за своїм особистимпідписом він звільнив його від кримінальноївідповідальності.

Чому? Бачте, насуді Гіві Немсадзе заявив, що керівникбанди авторитет на прізвисько «Гіві»це не він, а його покійний брат Гурам.

Мативбитих за вказівкою Немсадзе братівМишакових, яки були членами його банди,кричала на суді, що це не правда, що босомїї синів був Гіві, а Гурам в ті часи бувдуже хворою людиною, наркоманом востанній стадії. Саме Гіві, за свідченнямиматері, цинічно приніс їй звістку проїх наглу смерть синів.

Однак сторонаобвинувачення, зокрема в особі Кузмінавизнала доводи Гіві переконливими іНемсадзе був звільнений від кримінальноївідповідальності.

Зимою 94-гоугрупування братів Долідзе зібралосяз силами. Зокрема, була здійснена спробазамаху на Ахметова за допомогою вибуховогопристрою закладеного в автомобіль біляякого проїжджав Ринат Леонідович.

Ачерез місяць з гранатомета стріляли вБогданова Я.С. (Самсона). Оперативнеопрацювання фактів замаху вказалоправоохоронцям на причетність синавбитого Фролова, який намагався помститисяза смерть батька і вважав, що в автомобіліїде сам Брагін. Правоохоронці з'ясували,що сину загиблого авторитета в спецопераціїдопомагали брати Долідзе та авторитетУкраїнський.

Після невдалого замахуна Богданова «люди Брагина в основномчерез Иванющенка в сжатые сроки вычислилиих организаторов и исполнителей» (цитатаиз опер-донесення МВС, авт). Був вбитийФролов-молодший (син який мстив за смертьбатька, авт.) згодом авторитет Українский.Останнього після поранення було добитов реанімаційному відділені лікарні. Увбивстві авторитета правоохоронці,згідно міліцейської папочки підозрювали«бойовиків Батури, з близкого оточенняЮрця Малого і Зуя».

До речі, в Єнакієвевід простих мешканців можна почути, щоЗуй – Зуєв це кум Віктора Януковича.

 


В інших документахпапочки є дуже цікаві подробиці стосовноймовірного безпосереднього виконавцявбивства авторитета Українського. Нимназваний такий собі Пенковцев В.А. Окрімвбивства Українського його підозрювалив десятках інших вбивств. Після арештуПенковцев хвалився слідству, що йогогрупа знищила 8 кримінальних авторитетівблизьких до ОЗУ Долідзе.

 


В 1996 роцідежзвинувачення вимагало для Пеньковцевавиняткову міру покарання – розстріл.Але суд повністю виправдав убивцю. Цеяскравий приклад правосуддя по-донецьки,досвід якого нині перенесений на всюкраїну.

До речі, в документах папочкизібраних, щодо Пеньковцева авторнатикнувся на цікавий епізод, в якомуфігурує прізвище друга Януковича,донедавна мера Єнакієве Сергія Рухадзе,який літом цього року помер відінсульту.

Янукович з Рухадзе зблизивсяу 80-ті, коли працював директором автобазишахти «Орджонікідзевугілля». КолиЯнукович пішов вище, то залишив свогодруга на господарстві. Рухадзе більшедесяти років керував автобазою...

Аось епізод з міліцейської папочки, дефігурує особа схожа на друга Януковича.Тут йдеться про вбивство кримінальногоавторитета Івченка С., на прізвиськоРембо, який був активним членом ОЗУДолідзе.


В липні 95-го Долідзе здругої спроби таки вбивають приятеляАхметова – Богданова (Самсон), а за нимі його брата. Це була велика втрата для«люксів», адже Самсон був одним з першихвласників фирми «АРС», яка нині єспівзасновником найбільшого приватногоперевізника на залізниці фирми «Лемтранс».Назва «АРС», до речі, це перші літеривід імен «Алік», «Ринат», «Самсон». Алікце Брагін, Ринат це Ахметов, а Самсон цеБогданов.

Позаяк з цих трьох живимна даний момент лишився лише Ахметов,не секрет чия ця фірма.

До речі, ниніпо всій країні знімаються пасажирськіпотяги, бо прибутки залізниці відвантажних перевезень, які ранішепокривали збитки від пасажирськихвиводяться в першу чергу в приватний«Лемтранс». Хоча «Лемтран» це не тільки Ахметов. Інший засновник «Лемтрансу»«СПС-груп» нині завозить предметирозкошів в резиденцію Януковича в«Міжгір'ї». Ось одне з останніх придбань:в минулому році «СПС-груп» привезлаЯнуковичу в «Міжгір'я» (цитую документимитниці) «стіл кавовий з листяних поріддерева (горіх), поверхня із шкіри тарізьбленими деталями, дверцята зівставкою з плетеного ратану. Вага 102 кг,фактурна ціна 216 тисяч грн.».

Тетяна ЧОРНОВОЛ

 

Донецкая вендетта илиВся история мафиозных войн на Донбассе


Донецкая вендетта илиВся история мафиозных войн на Донбассе.ЧАСТЬ ВТОРАЯ





Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини