MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 17 серпня 2017

1018 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 17 серпня

Хитка рівновага між людиною й інституцією

Заведено вважати, що суспільство сильне своїми інституціями, натомість вони мають відповідати деяким основним вимогам. Суспільна інституція, яка добре функціонує, повинна виразно визначати мету і сферу своєї діяльності, повинна бути раціонально організована, мати належний ступінь об’єктивності й знеособленості, визнання та довіру суспільства й безконфліктно вписуватися в систему вже наявних інституцій. Але є й другий бік медалі. Адже інституції, навіть ті, що найкраще функціонують, найраціональніші та найоб’єктивніші, творять люди, живі люди, і саме ми, живі учасники процесу, творимо глибокий вимір інституційної екзистенції. Зрештою, якраз найвидатніші, найактивніші індивіди наповнюють інституції життям, ідеями та конкретними діями. 

Як загарбники обстріляли прифронтове селище. ФОТОРЕПОРТАЖ

Учора, обстрілюючи позиції сил АТО в районі Зайцевого, під вогонь російсько-окупаційних військ потрапив приватний сектор населеного пункту. Противник накривав прифронтове селище з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Руйнувань зазнали три приватні будинки. Зокрема, після потрапляння боєприпасів від ворожого РПГ згорів дах на двох будинках. В іншому будинку постріл із РПГ пробив дах та стіни будинку. На щастя, серед мирних мешканців ніхто не постраждав.

МВС заборонило залучати священиків Московського патріархату до капеланської служби

"У нас це заборонено (служба капеланами священиків УПЦ (МП). Вони хочуть, але у нас так не можна. Це була не тільки наша думка, а й думка Міністерства культури, Міністерства юстиції. Є відповідний наказ Міністра внутрішніх справ в якому чітко зазначено: «не допускаються священики, духовні центри яких знаходяться на території країни-агресора", – сказав заступник командувача Нацгвардії із роботи з особовим складом Ярослав Сподар. Він зазначив, що Національна гвардія перша серед силових структур України ввела в штат 44 військових священиків. На сьогодні за трудовим договором у військових частинах Нацгвардії працюють 38 капеланів, це священики УПЦ Київського патріархату, Української грецько-католицької церкви, Української автокефальної православної церкви.

Хто чинить спротив реформі державного управління?

Їхня позиція така: в нас у міністерствах вже є потрібні люди, просто дайте їм більшу зарплату, й усе буде гаразд. Ваші відкриті конкурси нікому не потрібні, так само як і нові структури. Такий підхід означає консервацію того, що маємо, а воно не влаштовує. Але це не означає, що серед нинішніх держслужбовців немає високопрофесійних порядних людей. Такі люди є, і вони є опорою реформ. Але їх мало, і це одна з причин гальмування. Ці люди можуть і будуть подаватися на відкриті конкурси, і державна служба їх не втратить. Спротив реформі державного управління чинять ті, хто має в цьому свій корисливий інтерес. Ті, хто звик без усяких конкурсів розставляти на ключові позиції свої людей (із часів Давнього Риму ця система називається "патрон-клієнт").

Бари, бранчі й настільні ігри – як розважається американська молодь

Вашингтон, як магніт, притягує студентів і випускників вишів. Хтось приїздить сюди вчитись, – а тут понад два десятки великих університетів, хтось – на стажування влітку із планами осісти в якомусь федеральному департаменті чи міжнародній установі, – тут штаб-квартири Світового банку, МВФ. Вечорами на тижні більшість молоді, як тут кажуть, "low key", тобто проводять час вдома, займаються хатніми справами, ходять до тренажерок, рідше – ходять до друзів у гості чи на "щасливу годину» до пабів. Але у пятницю ввечері місто оживає. Із сьомої-восьмої вечора заклади переповнені, біля модних ресторанів – кількагодинні черги. Навіть з’явилась нова "професія" – за "помірну" плату в кількадесят долларів за годину хтось може постояти за вас у черзі.

Грузинський гурт неймовірно переспівав пісні "Скрябіна" до дня його народження. ВІДЕО

 

Грузинський гурт Geo Folk Tour записав кавер на три пісні Кузьми "Скрябіна", які вони виконали у грузинському стилі. Так музиканти вшанувати пам’ять Андрія Кузьменка, якому сьогодні, 17 серпня, мало би виповнитись 49 років. Відео грузинскі виконавці зняли на фоні грузинських гір та в стилі традиційного грузинського багатоголосся. Музиканти також використали народні інструменти. У зйомках відео взяла участь й українська пара молодят. Вони дійсно одружились у день зйомок, тож потрапили в кадр. Нагадаємо, що Андрій Кузьменко "Скрябін" трагічно загинув у лютому 2015 року.

Чим Гончар від гончаря відрізняється й чого хліб цеглиною не буває

На запитання про слово самий для називання найвищого ступеня ознаки (наприклад, самий розумний) я вже відповідав,але читач Віктор знову ставить його. Деякі лексикографічні праці дозволяють використовувати це слово, але в літературній українській мові форми прикметників найвищого ступеня утворюємо за допомогою компонента най-веселий, веселіший, найвеселіший; головний,головніший, найголовніший, а не самий веселий, самий головний,як полюбляють казати безграмотні політики, а за ними й недовчені журналісти. Олександр Чайка хоче знати, як називати хліб, що російською мовою зветься кирпичик, – не називати ж його цеглинкою? Справді, українці не називають хліб цеглиною. Необов'язково кожен російський витвір перекладати дослівно. Потрібно казати хлібина.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини