MENU

Украинцы страдают и погибают из-за коррупции — Гриценко

259 0

Сьогодні, 7 березня, Рада ООН з прав людини звертається із закликом до всіх громадян світу – долучитися до боротьби з корупцією, задля захисту прав людини і людського життя. Не до урядів ООН звертається за допомогою – до всіх громадян світу.

Як громадянин, депутат, член Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, врешті як людина, яка обіймала високі посади і не стала корупціонером – закликаю всіх підтримати цей заклик ООН, почути сигнал тривоги планетарного рівня.

Переконаний, суспільство не може бути заручником ненажер-дикунів, які гатять вкрадені мільярди у всілякі межигір'я – тоді як мільйони людей страждають і гинуть. Саме так – гинуть із-за корупції.

Корупція – це смерть наших людей! В аварії на побитій дорозі. Від не наданої вчасно медичної допомоги. Через недоступність ліків і препаратів. Вбите майбутнє дитини із-за неякісної освіти. Ненароджені діти через відсутність у батьків роботи й житла. Зруйноване життя людини, без вини засудженої. Непокарані мажори, які на шаленій швидкості вбивають людей на вулицях...

ООН наголошує:

Корупція підриває права людини – завжди і скрізь.

Корупція б'є по найбіднішим – найперше і найжорстокіше.

Корупція позбавляє людей права на освіту, медицину, правосуддя, вільний розвиток – права на гідне життя, просто на життя.

Корупція поглиблює нерівність, підриває державне управління, провокує безвідповідальність чиновників і недовіру громадян.

Корупція правоохоронців і суддів живить безкарність і злочинність.

Корупція є перепоною на шляху реалізації усіх прав людини: громадянських, політичних, економічних, соціальних, культурних, загалом – права на розвиток особистості.

Корупція порушує ключові принципи захисту прав людини – прозорість, відповідальність, недискримінацію та активну діяльність. Ці ж принципи, якщо їх дотримуються і впроваджують, є найбільш ефективними інструментами у боротьбі з корупцією.

Корупція – це біда всього світу. Не існує країни, вільної від корупції. Нею уражені державні структури, бізнес, фінансові установи, освіта, медицина, спорт...

Корупція зачіпає кожного з нас, тож боротися з нею маємо усі разом. Так вважають експерти ООН.

Вдосконалення антикорупційного законодавства – це важливо. Але боротьба з корупцією не обмежується законами, правоохоронцями, судами і покараннями. Вона включає умови і стимули, виховання і навчання – антикорупційну культуру і поведінку, кожного з нас!

Навколо нас багато людей, ми вважаємо їх чесними. Але чи всі вони зможуть пройти випробування спокусою? У спокуси – хабара – безліч форм і облич. Найефективніший захист – це правильні життєві цінності, закладені батьками й вчителями. Якщо вони не навчили дитину порядності власним прикладом, то у чиновницькому кріслі така людина перетворить будь-який закон – на засіб "збору урожаю".

Корупція має дві сторони: одні – вимагають і беруть, інші – пропонують і дають. Міра відповідальності напевно різна, але вона, відповідальність, має торкатися усіх. Бо наслідки корупції, активної чи пасивної, потім пожинає усе суспільство.

А щодо корумпованих чиновників, які вважають себе безкарними, то час розплати рано чи пізно настає. Ось свіжі повідомлення з регіону:

Словенія. Парламент оголосив прем'єр-міністру вотум недовіри, за підсумками роботи антикорупційної комісії – порушував закон, надаючи неповну інформацію про доходи.

Греція. Колишній міністр оборони отримав вісім років ув'язнення – брав хабарі, відмивав кошти, знайшли дороге житло з видом на Акрополь.

Греція. Колишній мер міста Салоніки, разом із двома працівниками муніципалітету, отримали довічне ув'язнення – прихопили 18 млн. євро з бюджету громади.

Україна теж каратиме корупціонерів, які породжують злидні та смерть. Після Януковича, маємо провести антикорупційну люстрацію, в т.ч. pocket-control чиновників, починаючи з прокурорів, слідчих і суддів. Повернути вкрадене, а винних – притягти до відповідальності.

Попри обмежений доступ до інформації про держзакупівлі та бюджетні витрати, приватизаційні, контрабандні та різні офшорні оборудки, уже зафіксованих і оприлюднених (журналістами, неурядовими організаціями, депутатами) фактів зловживань – достатньо для відкриття справ проти корупціонерів. Корупція продовжується – триватиме і її фіксація...

Підсумовуючи, маємо усвідомити найголовніше:

КОРУПЦІЯ – ЦЕ ВБИВСТВО!

НЕ ВКРАДИ! А ВІДТАК – НЕ ВБИЙ!

Усі ми, суспільство і держава, маємо отримати щеплення від убивчої бацили корупції. Впевнено рухатися вперед зможе лише Україна, яка перемогла цю хворобу.

Анатолій ГРИЦЕНКО

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини