MENU

Прототипом Мела Гибсона в «Мы были солдатами» оказался украинец

963 0


Дуже мало людей чули про Мирона Дідурика, пластуна, члена куреня "Сіроманці", який був майором американського спецназу і воював у В'єтнамській війні. Своїм завзяттям він здобув псевдо "Mad Cossack". Саме його героїзм і подвиги надихнули американців на написання книжки "Ми були солдатами", на основі якої згодом був знятий однойменний культовий фільм з Мелом Гібсоном у головній ролі. 

3 лютого 1991 в часописі The Ukrainian Weekly було опубліковано біографічну стаття про Мирона Дідурика, написану Христиною Лев. Народившись у 1938 в Мужліві на західній Україні, Мирон іммігрував до Сполучених Штатів у 1950 році. Він був членом Пласту а згодом став членом куреня УСП «Сіроманці». Улюблений провідник в пластових колах, Мирон допоміг організувати осередки на півночі Нью Джерсі. Поряд з цим він працював на пів-ставки у Свободі та Союзівці.

Мирон закінчив фізичний факультет Коледжу св. Петра у Джерсі у 1960. Під час навчання він вступив до служби підготовки офіцерів запасу,здобув звання рівня бригадного командира та був одним з небагатьох кадетів свого випуску, котрим було присвоєно звання другого лейтенанта Армії США. Після кількох років служби в Європі його було переведено до В’єтнаму.

Отримавши звання майора за участь у битві при ла Дангу, він вдруге повернувся до В’єтнаму.

 


«На посаді офіцера операцій 2-го батальйону 12-го кавалерійського, Дідурик загинув при виконанні обов’язку 24 квітня 1970 в гелікоптері на покинутій вогневій точці, - пишуть Мур та Геловей.- Командир батальйону наказав його командирському гвинтокрилу приземлитися та перевірити солдата Північного В’єтнаму, якого було вбито бортовим стрілком. Щойно гелікоптер торкнувся землі, інші в’єтнамські солдати почали стріляти; Мирону Дідурику влучили в живіт крізь двері гелікоптера. Так помер один з кращих офіцерів, що воював при Ла Дангу».

Майора Дідурика поховано на цвинтарі Форт Беннінг. 

Всі, хто знав Мирона, любили його. Ті, кому довелося працювати з ним у Пласті, ніколи не забудуть його товариської, простої вдачі та відданості.

Офіцер медицини капітан Вільям Шукарт познайомився з капітаном Дідуриком у В’єтнамі. Полковник Мур так описав враження офіцера:

«Одним з тих, хто справді сподобався Шукартові був Мирон Дідурик: 


«Він був неймовірним. Він був закоханий у військову стратегію. Він примусив мене прочитати «Людина проти полум’я», написану С.Л.А. Маршалом, повністю. Ми говорили про те, що примушує чоловіків на війні робити неймовірні речі . Він полюбляв розмовляти зі мною, як простий хлопака з вулиць Нью Джерсі, але він був дуже розумним, дуже мудрим парубком. Я пишався людьми, з якими познайомився в офіцерському корпусі, вони мене сильно вразили». 

Очевидно, Мирон Дідурик вразив багатьох людей. У споминах Мура/Геловея зустрічається загалом 28 посилань на нього у предметному покажчику.

 

Ukrainian Military Honor

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини