MENU

Министерство обороны Украины призналось в очередном «лохотроне»

662 0

У Міноборони України визнали: настільки очікуване військовими підвищення їхнього грошового утримання, яке обіцялося з липня 2010 року, перетворилося на черговий «лохотрон». І в кращих традиціях нинішньої влади це представлено як її небувале досягнення і зворушлива турбота про армію.

Зокрема, на брифінгу в Києві заступник міністра оборони України - керівник апарату Міноборони Володимир Можаровський радісно повідомив: мовляв, «у Міністерстві оборони України триває робота з підвищення соціального статусу військовослужбовців - шляхом збільшення їхнього грошового забезпечення». І уточнив, що у військовому відомстві підготовлений проект постанови уряду «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889» щодо поетапного збільшення «щомісячної додаткової грошової винагороди військовослужбовцям, яким вона не була встановлена раніше».

Виплату «додаткової грошової винагороди» планується провести у п'ять етапів, на кожному етапі підвищуючи зарплати «у розмірі, що не перевищує» 20% місячного грошового забезпечення. Підвищення повинно відбуватися у березні та вересні 2013 року, а також 1 січня, 1 квітня і 1 липня 2014 року. Питання, щоправда, не вирішене. «Сьогодні проект цієї постанови проходить узгодження у центральних органах виконавчої влади», - повідомив Володимир Можаровський.

Таким чином, три роки (фактично з моменту приходу до влади Януковича в 2010 році) суцільних обіцянок підвищити оклади військовослужбовцям до рівня держслужбовців закінчилися розвінчанням брехні. Точніше - Міноборони розвінчало власну брехню, вкотре представивши це як небувале досягнення і турботу про військових. Причому військових обдурили двічі.

Перший обман - це обіцянка підвищити оклади військовим. У липні 2010 року тоді міністр оборони Михайло Єжель клявся підвищити оклади на 55%, причому вже до кінця року. Потім наступний «біло-блакитний» міністр оборони Дмитро Саламатін повинен був здійснити цю обіцянку з 1 квітня 2012 року. Перед минулими парламентськими виборами актуальність цих обіцянок зросла, і грошове утримання військових зросло - щоправда, не окладів, а премій, і не у всіх Збройних силах, а лише деяким категоріям військових у ВМС та Повітряних силах. Це викликало величезне роздратування тих офіцерів і контрактників, хто «залишився за бортом».

Ще в листопаді минулого року той же Володимир Можаровський клявся, що оклади військовослужбовців зростуть уже з 1 січня 2013 року, - щоправда, тепер вже тільки на 35%. «Ми йдемо шляхом наближення окладів військових до окладів рівня держслужбовця», - бравурно віщав він. У грудні 2012 року в тому ж клявся і Віктор Янукович, розповідаючи про прийдешній рай для українських військових. Прес-служба Міноборони тоді спеціально уточнювала, що президент має на увазі саме прийдешнє підвищення окладів, а не надбавок до них.

Однак надворі вже березень, але оклади не виросли ні на копійку. І, як випливає з нинішніх заяв військового керівництва, і не виростуть, - планується підвищити лише «додаткову грошову винагороду», тобто премії.

Принципова різниця між підвищенням окладів і премій полягає в тому, що розмір премій не впливає на подальше нарахування пенсій військовим. До того ж, премію можна з військовослужбовця зняти, тобто вона не є гарантованою грошовою виплатою. У колишні часи бували випадки, що військовослужбовців поголовно позбавляли цих самих премій через брак коштів. І з точки зору закону підкопатися було неможливо.

Другий обман полягає у строках підвищення грошового утримання. Всю осінь минулого року і взимку нинішнього військове керівництва обіцяло військовослужбовцям підвищити удвічі зарплату вже до літа 2013 року. Однак, як бачимо, виконання цієї обіцянки розтягується до липня 2014 року - і то не на обіцяні 100%, а «в розмірі, що не перевищує» цей показник. Але, наприклад, 40% теж «не перевищує» 100%, як і 30%, і 10%.

Але найголовніше: це підвищення відбудеться тільки тоді, якщо Кабмін Азарова прийме відповідну постанову, що далеко не факт.

Ці відважні фокуси Міноборони з грошовим утриманням військовослужбовців виглядають особливо цікаво на тлі планів відмовитися вже у цьому році від призовної армії. Як вказується у нещодавно презентованій «Білій книзі» Міноборони, на сьогодні «мінімальне грошове забезпечення контрактника першого року служби (1463 грн.) більше ніж удвічі менше, ніж середня заробітна плата в Україні». З підвищенням такими темпами зарплат військовим (і навіть не окладів, а премій), залишається питання, який контингент піде служити у контрактну армію Януковича, і чи піде взагалі.

Втім, мова не тільки про контрактників. Міноборони змушене визнати, що, не дочекавшись обіцяного «покращення», з армії масово тікають офіцери. Так, якщо в 2010 році укомплектованість офіцерських посад в армії і на флоті складала 84% (тобто вакантними були лише 16% посад), то у 2011 - 78%, а в 2012 році - 76% (відповідно, 24% посад, тобто чверть, - вакантні). І це при тому, що армія три роки поспіль скорочується!

Як сказано у «Білій книзі», це відбувається «з причини незабезпечення виконання задекларованих умов проходження військової служби та призупинення соціальних гарантій для військовослужбовців». Простіше кажучи - через обман влади і керівництва Міноборони.

 

columbus2

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини