MENU

Цены на украинские лекарства вызывают у меня изжогу — Геннадий Москаль

674 1

Перша реакція Мінздоров’я на моє порівняння вартості ліків в Україні й Румунії – відповідь, що українцям потрібно купувати дешевші ліки. Однак працівникам МОЗ має бути відомо, що, по-перше, ліки мають бути не дешевими, а ефективними, а, по-друге, за цінами, доступними всім верстам населення. Чому я порівнюю ціни на лікарські засоби в Україні й саме Румунії? Бо Румунія є членом Європейського Союзу, і це єдина з сусідів України, що продає ліки без рецептів.

 

Ось нові порівняння. Лікарський препарат «ЛокренR» 20 мг., в упаковці 28 таблеток (виробник Sanofi aventis (Франція) в Україні коштує 127,60 грн., або 15,95 дол. США., а в Румунії – 22,82 лея, тобто в два з половиною рази дешевше. Для довідки: «Локрен» – це препарат, який приймає близько 80% людей, хворих на гіпертонію. Дешевшого замінника даного препарату в Україні немає. Між іншим, за 2012 рік в Україні померло 663 139 осіб, з них через хвороби системи кровообігу (куди входить і гіпертонія) – 436 539 осіб. Цю статистику Міністерство охорони здоров’я чудово знає.

 

 

Старше покоління пам’ятає, що в радянські часи для профілактики різних захворювань майже насильно виписували риб’ячий жир, який надходив у дубових діжках і в рідкому стані, після чого його розливали в пляшки й реалізували. У дитячих закладах риб’ячий жир дітям давали безкоштовно. Сьогоднішні риб’ячий жир продають у капсулах під назвою «Омега-3». Так ось, препарат «Omega-3», 800 mg, в упаковці 120 капсул, виробник Queisser Pharma (Швейцарія) в Румунії коштує 69,3 лея, що дорівнює 19,8 дол. США. А в Україні цей же препарат «Omega-3», 800 мг, виробник Queisser Pharma (Швейцарія) я знайшов в упаковці 30 капсул за ціною 57,21 грн. Таким чином, 120 капсул в Україні коштуватимуть 228,84 або 28,6 дол.США. Різниця в ціні – майже 10 доларів.

 

 

Мабуть, не має людини, яка хоч іноді не відчувала б печії. Для позбавлення цього неприємного відчуття є препарат «Креон 25000», виробник Abbott (Німеччина), в упаковці 20 капсул. В Україні його вартість становить 145,56 грн., що дорівнює 18,19 дол. США. «Kreon 25000» того ж виробника, куплений у Румунії, коштує 33 лея або дорівнює 9,43 дол. США. Після порівняння цих цін у мене особисто виникла печія на наше Міністерство охорони здоров’я і Державну службу по контролю за лікарськими засобами.

 

 

Hennadii Moskal

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини