MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 29 липня 2016

3528 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 29 липня

Таємне життя екс-генпрокурора Шокіна. ВІДЕО

Шокін близько року пробув на посаді генпрокурора – і з тріском пішов у відставку. Залишивши багато відкритих запитань – у тому числі до його матеріального становища. Скромна декларація про майно та доходи прокурора Віктора Шокіна, в якій він роками позиціонував себе небагатим холостяка – не відповідає дійсності. У Шокіна є і цивільна дружина Оксана Гриневич і спільна з нею трирічна дитина. І цей факт був би не вартим суспільної уваги – та залишався б його особистою справою – якби на таємну родину не була оформлена ціла низка елітної нерухомості незрозумілого походження, у тому числі й за кордоном.

Цього дня народився Великий українець Андрей Шептицький

21 листопада 1942 написав послання "Не убий": "Як довго не буде між нами християнської єдности, так довго й найслабший противник буде від нас сильніший! Як довго у національних справах більше пам'ятати будуть українці на власне індивідуальне добро, так довго загальна справа не буде могти успішно розвиватися. Бо тої загальної справи просто не буде, бо не буде її в свідомості і в совісті людей!" Така позиція митрополита призводила до обшуків нацистами собору св. Юра, під час яких гітлерівці розкривали навіть труни покійників. Зазнавав утисків від більшовицької влади. Зокрема у 1939 році НКВДисти розстріляли його брата Лева і всю його сім'ю в родинному маєтку Шептицьких у Прилбичах.

Волинь: відлуння, котре повертається щоразу гучніше

Мені знову довелося змиритися з гібридною ідентичністю, цього разу польсько-єврейсько-українською, яка лишилася зі мною на довгі роки. Глибоко в серці я прагнув, щоб ті ідентичності могли співіснувати, ба навіть доповнювати одна одну. Останні кільканадцять років свого життя присвятив будуванню мостів між поляками, українцями та євреями. Траплялося всяке, проте я вірив, що можливі якщо не приязнь та примирення, то бодай поглиблена розмова, а завдяки їй і розуміння. Останні новини з "волинського фронту" свідчать, що ми вкотре всупереч мудрим судженням філософів ступаємо в ту саму, проте щоразу бруднішу річку.

Вояки 39-го окремого мотопіхотного батальйону повернулися додому. Як їх зустрічали. ФОТО

Захисники України, вояки 39-го окремого мотопіхотного батальйону повернулися додому із Авдіївки. Більше року перебували в цій та інших гарячих точках Донбасу, українсько-російської війни. У Павлограді військових зустріли рідні і друзі, волонтери, журналісти, шкорярі та вчителі школи №9, прості небайдужі українці. Слава Героям!

Як називати мешканців міста Дніпра

Звідки походять уживані на Гуцульщині вислови поставити пальто, поставити на вішалку? – запитує Наталка Бабалик. Це залишки багатозначнішого колись дієслова ставити. Тепер цей семантичний відтінок передаємо лексемою вішати. У ході декомунізації одне з найбільших міст України дістало назву Дніпро замість Дніпропетровськ. Мені хотілося б, щоб був Січеслав, але прихильникам цієї назви забракло голосів. Що ж, хай буде Дніпро. Читач Олег цікавиться, як потрібно називати мешканців міста: дніпряни чи дніпровці? На мою думку, краще дніпряни, як кияни, львів'яни, лучани (в Луцьку), харків'яни, лисичани (в Лисичанську).

За 60 гривень: як "житєлі Єрпєня" мітингують за втікача Карплюка. ВІДЕО

"Все знають, чего мы сюда пришли? Единственное, что вы должны говорить на камеры, что мы пришли сюда на поддержку мера Ирпеня Владимира Карплюка. Все. Все остальное, комментарии, пожалуйста, вот у нас там стоят спикеры." Одна з бабусь каже, що зайвого не говорить, а друга повторює прізвище, щоб запам'ятати: "Карплюк". У колоні нагадують усім, що вони мешканці Ірпеня. "Что ми жители Ерпеня," – повторює дівчина. Її хтось виправляє, що не "Ерпень", а "Ирпень". "Какая разница, Господи," – відмахується дівчина.

Історія могла бути інакшою: Сергій Бубка не вступив у Кам'янець-Подільський педінститут

Йому довелося їхати з нашого богоспасенного міста деінде. І от я сьогодні думаю, що якби тоді Бубку прийняли в Кам'янецький педінститут, наша і не тільки наша історія взагалі могла би скластися по-іншому. Сергій Бубка міг би нині, наприклад, торгувати шкіряними куртками на кам'янецькому базарі. Або викладати фізкультуру в четвертій школі на Руських фільварках. Або спитись уже давно – для наших фізкультурників це досить звичний шлях. Це Сергій Бубка, великий спортсмен, який не вступив у Кам'янецький педінститут.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини