MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 1 грудня 2016

1914 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 1 грудня

Чому 1 грудня - великий день новітньої історії України

Не було в Україні жодного міста, села, ні будь якого населеного пункту, де б голоси "Так" були б у меншості. Й уже зразу ж після грудневого референдуму, фактично в ніч з 1-го на 2-е грудня Україну як самостійну незалежну державу визнали Польща і Канада. Попри невизначеність позицій ЄС і США, в період із 3 грудня до 21 грудня 1991 року нас визнали: Угорщина (3 грудня), Литва, Латвія, Росія (4 грудня), далі – Болгарія, Естонія, Чехословаччина, Швеція, Ізраїль (19 грудня), Швейцарія, Казахстан (21 грудня). 25 грудня 1991 року США офіційно визнали Українську державу.

Перші й найкращі: батальйон НГУ імені Сергія Кульчицького отримав іменний штандарт

Це перший військовий підрозділ в історії України, який удостоєний такої особливої нагороди. Штандарт вручений бійцям батальйону імені Кульчицького, бійцям сотень Самооборони, тим, хто одразу з Майдану пішов на фронт, хто в перших рядах вступив до Нагцвардії, став її основою, опорою та тією нездоланною народною силою, яка зупинила ворога і відстояла Україну. Штандарт – особливий вид прапора, символ бойової частини, знак доблесті і слави. Бійцям вручили державні нагороди, нагороди і відзнаки Верховної Ради, Кабінету Міністрів України і МВС. Кожен боєць отримав пам'ятну медаль "Герой України генерал-майор Сергій Кульчицький".

У Мінохорони здоров'я відбувається справжня перемога – співавтор реформи

Тепер лікарня отримуватиме не розписаний рядочками бюджет, сформований за дебільною совковою нормативкою, де прописані в деталях кількість ставок прибиральниць, медсестер, лікарів і ледь не кількість електролампочок на рік, а єдиний річний бюджет, розбитий лише на дві статті – капітальні витрати та поточні витрати. Все інше держава регламентувати припиняє, залишає на розсуд самої лікарні, скільки їй треба хірургів, а скільки сантехніків, і що купувати в першу чергу – лампочки чи послуги Інтернету. В кінці року звісно ж звітувати доведеться за все, до лампочки включно, але розстановка пріоритетів – тепер справа не чиновників, а самої лікарні.

Як у Зміївці на Херсонщині меморіал "Борцям за волю України" споруджували. ФОТО

Меморіал спорудили у вигляді сонячного годинника: у центрі – двометровий гранітний обеліск із вигравіюваним золотим тризубом. На циферблаті годинника замість цифр - видатні дати української державності та гасло: "Майбутнє держави залежить від нас". Зі сходом сонця тінь від обеліска проходить датами української історії: визвольна війна Богдана Хмельницького, 22 січня 1918 р., Акт Злуки, Акт 30 червня, Акт відновлення незалежності 24 серпня 1991 року. Відкриття пам'ятника стало подією не лише для нечисленних херсонських правих, але й просто для херсонської молоді: із Херсона до Зміївки виїхало кілька автобусів охочих.

Чому маємо скасувати нинішній закон про референдум

Український парламент повинен вирішити долю законодавства про референдум. Нагадаю, нині досі діє януковицький закон. Він ухвалений у 2012 році безпрецедентним кнопкодавством із численими порушення Конституції України, який давав режиму хоч третій термін президенту, хоч зміну Конституції в обхід парламенту. Це закони 16 січня в кубі. І так, він досі діє. Два роки тому ми зробили подання до Конституційного Суду, аби визнати його неконституційним. А також зареєстрували новий закон, напрацьований широкою коаліцією політиків та громадських діячів упродовж двох років. Зараз його розгляд із низки причин блокують у комітетах.

Боротьба триває: третя річниця створення Самооборони Майдану. ФОТО

1 грудня ми збудували перші барикади. На барикадах виникали перші сотні Самооборони. Того вечора я зібрав першу нараду обраних на барикадах сотників. Ми почали нашу боротьбу на Михайлівській площі, у стінах Михайлівського монастиря – нашої одвічної твердині, й обрали символом Самооборони Майдану зображення Архистратига Михаїла - носили його на своїх щитах, немов середньовічні українські лицарі. Революція гідності – не закінчилася, як думають багато політиків. Наші барикади, наші намети перемістилися на Схід. Зараз це лінія зіткнення, це фронт війни з екзистенційним, споконвічним ворогом України – імперською Росією.

Сквер Небесної сотні повернувся у власність міста

Господарський суд Києва повернув землю під сквером Небесної сотні у власність міста. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко. "Зраду скасовано! Тільки що Господарський суд міста Києва задовольнив позов столичної прокуратури в інтересах міста і повернув у комунальну власність сквер Небесної сотні. Скасовано рішення Київради про передачу в оренду та продаж землі, а також усі договори купівлі-продажу", – написав він. Сквер Небесної сотні на вул. Михайлівській власними зусиллями облаштували місцеві жителі та волонтери. 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини