MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 квітня 2017

1908 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 квітня

Після завіси: вічна весна героїв Української революції 1917-1921 років

Весна. Травень 1924 року. Нестор Махно гуляє вулицями Гданська. Павло Скоропадський – берегом озера в Берліні. Симон Петлюра залагоджує справи до переїзду в Париж. Володимир Винниченко в Чехословаччині пише чергову комуністичну статтю, а Михайло Грушевський у совєцькому Києві – історичний текст. Микола Міхновський накладає на себе руки. Сонце гріє землю над могилою отамана Григор'єва, вбитого за присутності Махна. У могилах лежать отаманша Чорна Маруся й отаман Ангел, отаман Зелений і отаман Чорний Ворон. Лежить у землі легендарний полковник армії УНР Болбочан, який узяв із розмаху Крим 1918 року.

Як не помилитися зі президентом Німеччини та генеральним секретарем НАТО

Ансельм Феєрбах, автопортрет 1873 року

Активні дієприкметники теперішнього часу: практикуючий, починаючий, граючий, захоплюючий, чаруючий, гальмуючий – невластиві сучасній літературній українській мові. Утворення з суфіксами -уч, -юч, -ущ, -ющ уживані лише тоді, коли вони втратили дієслівні ознаки: квітучий, болючий, цілющий, живущий. Коли такі ознаки є, то замість наведених дієприкметників використовуємо прикметники: захопливий, чарівливий, гальмівний, руйнівний – або іменники: поет-початківець, психолог-практик, тренер-гравець. ... Після вдосконалення українського правопису писатимемо Феєрбах, Штайнмаєр, Єнс Столтенберг тощо, аби уникнути подвійної йотації.

Європейський трамплін: Україна вже там, а Європа вже тут

Це не тільки тут, по той бік так само. Якщо з автобуса Рим – Вільнюс на вокзалі у Кракові вийде пані, скаже "лонтано-лонтано" водієві, то не факт, що за хвилину ви з нею не обговорюватимете, чи можна тут курити українською. А потім під'їде Прикарпаття-експрес. Якщо в Катовіце довго сперечатися між собою, як правильно щось сказати по-польськи, то продавець цієї "Жабки" чи "Мавпки" не витримає і скаже – нумо вже українською, ви ж наші. У парках Падуї лунає мова Шевченка, а на будівництвах Ґданська – Подерв'янського. І, здається, вже не важливо, візьмуть нас у Європу чи ні. Бо Україна вже там, а Європа вже тут. І це тільки початок;).

Фальшива листівка УПА: що насправді показує Сталінові повстанець

Фейсбуком укотре пройшлаcя нібито листівка УПА, де повстанець показує незрозумілу комбінацію пальців Сталінові, який чомусь із хрестом, кадилом і в рясі. Текст ніяк цю ілюстрацію не пояснює. Насправді ця "листівка" – фальшивка, сучасний новотвір, коли до оригінальної повстанської ілюстрації причепили інший текст. Малюнок уперше опублікований у сатиричному підпільному журналі "Український перець" у вересні 1944-го і стосувався двох рядків "Повстанського яблучка", що ілюструє нещире загравання російського більшовизму і Сталіна із церквою та вірними під час війни.

На Луганщину прибув "Мистецький кінопотяг". ФОТО, ВІДЕО

Переважна більшість учасників акції – творча молодь, студенти та викладачі Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого, учні професійно-технічних вишів, митці, волонтери та люди з активною патріотичною позицією. Зі студентами також прибув військовий духовий оркестр Харківського національного університету Повітряних сил ім. І. Кожедуба. У Лисичанську учасники акції розподілилися на декілька груп та відвідали навчальні заклади міста, де провели для всіх охочих майстер-класи, показ уривків вистав, перегляд короткометражних фільмів, а також розповіли про свої професії.

Олег Верняєв став абсолютним чемпіоном Європи зі спортивної гімнастики. ВІДЕО

Українець Олег Верняєв – чемпіон Європи зі спортивної гімнастики у багатоборстві. Наш олімпійський чемпіон підтвердив свою майстерність у багатоборстві і здобув впевнену перемогу, захистивши свій титул.

Канадська трансформація: від божевільні до коледжу світового рівня. ФОТО

Щодня, ходячи на прогулянку до парку Полковника Семюела Сміта, я проминаю гарне відновлене містечко Гамбер-коледжу, а там на привабливо розвішаних плакатах можна прочитати сконцентровану, наче в таблетці, інформацію про виш та історію цієї місцини, яка починається 1888 року, коли на південно-західній околиці Міміко створили притулок для божевільних. Що за трансформація! Сьогодні я дійшов аж до краєчка видовженого, як півмісяць, парку, позаду лишилися неороманські будівлі коледжу з його незвичайною історією, а переді мною над водами озера розкривалася велична картина осяяних яскравим сонцем контурів будівель у центрі Торонто.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини