MENU

Антикорупційний суд: три сценарії розвитку подій наступного року

2181 0

Маємо під ялинку довгочікуваний подарунок від президента. Проект закону про антикорупційний суд. Одразу про позитиви – нарешті, не з чуток, а з документу можемо ознайомитися з баченням президента, пише Ярослав Юрчишин

А тепер про виклики. Частина рекомендацій Венеційської комісії враховані не повністю. Особливо щодо ролі міжнародних експертів у процесі відбору. Тож буде багато дискусій у публічній і ще більше – в непублічній площині щодо цієї законодавчої ініціативи.

Які ж можливі подальші сценарії розвитку подій?

Читайте також: Без істерик про текст законопроекту щодо Антикорупційного суду

Оптимальний. Президент відкликає законопроект, виправляє його так, щоб він врахував принципові рекомендації Венеційської комісії. Це ще можна зробити до восьмого січня 2018-го. Це забезпечить підтримку діям глави держави з боку реальних громадських організацій і міжнародних експертів. Протягом січня-лютого можна буде проголосувати за закон у цілому в парламенті. Запустити суд тоді вдасться у другій половині або в кінці 2018 року. Це полегшить отримання траншу МВФ. Суттєво поліпшить позиції України на міжнародній арені, як країни, що виконує взяті на себе зобов'язання. Реальність втілення – до 10%. На жаль.

Реалістичний. Зареєструвати альтернативний законопроект, затягнути дискусії в парламенті до кінця весни 2018 року. Тоді його доведеться ухвалювати в тому вигляді, який на той час будуть готові прийняти міжнародні партнери. Адже на той момент буде складно залучити кошти на зовнішніх ринках, натомість треба буде повернути великі суми в рамках обслуговування попередніх кредитів. Тому посилити роль міжнародних експертів у законопроекті таки все одно доведеться. Звісно, це перенесе старт відбору суддів на літо-осінь 2018-го, а старт роботи суду аж на середину 2019 року (так-так, рік виборів). Тож результатів за топ-справам не варто очікувати до кінця 2019-го. Як результат – отримаємо те саме (що й у випадку оптимального сценарію), тільки пізніше й із падінням рейтингу України на міжнароній арені. Плюс зросте ціна залучення коштів. Реальність втілення – до 60%.

Читайте також: Саботаж створення антикорупційного суду триває

Негативний. Президент намагається протиснути законопроект №7440 у тому вигляді, яким ми побачили його 26 грудня. Паралельно намагається переконати міжнародників, що альтернатива неможлива. У парламенті під це не буде голосів. А буде натомість банальне перекидання відповідальності між АП і парламентом. І так до початку виборчої кампанії восени 2018 року. Далі буде вже не до цього. Справа загальмується до обрання нового парламенту, так само як і питання співпраці з МВФ. Гроші для виплати боргів будуть позичатися на зовнішніх ринках під вищі відсотки (а значить, будемо знову жити за рахунок майбутніх поколінь українців). Втрата авторитету буде ще більша, ніж у другому варіанті. Реальність втілення – до 30%.

Звісно, можливі різні варіації сценаріїв. Але найсумніше, що поки що більше шансів отримати тривалі запеклі емоційні дискусії, а не результат.

Transparency International Україна надалі робитиме все від нас можливе задля конструктивного процесу створення Антикорупційного суду в Україні. Ми вітатимемо кожен крок у цьому напрямку. Водночас будемо критикувати кожну спробу затягнути цей процес або вихолостити саму ідею Антикорупційного суду.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини