MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 грудня 2018

3121 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 26 грудня

Суспільно-політичні підсумки 2018 року

Першим, причому позитивним, результатом є те, що 2018 рік, попри всю напругу та людські втрати на фронті, пройшов у відносному спокої, хоча режим Путіна зробив усе, щоб це була ні війна, ні мир. Це дало змогу суспільству пройти ще частину дистанції до розвинутого демократичного суспільства. Другим позитивним моментом є те, що стратегія повільного удушення Росії з допомогою санкцій почала давати результати – ні ЄС, ні США цього року не послабили тиску. Хоч це й відбувається не без штрейкбрехерства з боку окремих осіб із вищого політичного істеблішменту наших союзників..

Лукашенкові від Москви завжди були потрібні насамперед гроші – Портников

Однак усе зайшло надто далеко – і для Лукашенка, і для Путіна. Економічна ситуація Росії погіршується з кожним днем, й у Кремля більше немає зайвих грошей навіть для найвідданішого союзника, він тепер готовий розподіляти те, що ще залишилося, тільки серед своїх. Але й Лукашенкові більше не потрібен "брат", який не годує та замислюється про ліквідацію його держави-маєтку. Найрозумніше в такій ситуації – розірвати "братні" стосунки. Але де Путін знайде іншого такого "союзника", й де Лукашенко знайде іншого такого спонсора?

Наші медійники й політики вкотре наступили на старі "різдвяні" граблі

Цього року маємо позитивні зміни: десь так із 23-24 грудня замість "католицького Різдва" у медіа заговорили про "Різдво за Григоріанським календарем". Утім, усе одно "відлученими" від одного з найбільших християнських свят виявилися православні Греції, Румунії, Болгарії, Польщі, Чехії, Латвії, Естонії, Сирії, Лівану, Єгипту та низки інших країн. У переважно православній Болгарії офіційними святами є 24 грудня – Святвечір, 25 і 26 грудня – Різдво Христове. Так само переважно православна Румунія Різдво відзначає 25 і 26 грудня.

Чому англійці не могли мати Гітлера чи Сталіна: дві цікаві риси англійського характеру

Після Другої світової, як пише Орвелл, в Англії було півтора мільйони порожніх дитячих колясок, натомість додалося стільки ж котиків і собачок. Цвинтарі домашніх тваринок – теж англійський винахід. Та що казати! У бомбосховищі Лондона від німецьких бомбардувань поряд із ношами для людей були маленькі – для котів. Орвеллу імпонувала ця любов до тваринок, але він попереджав своїх співвітчизників: хочете бути світовою нацією – думайте про відтворення! Як у воду дивився.

Небезпека відтворення "русского мира" в Україні не минула

"Русский мир" не заперечує існування України й українців як таких. Він заперечує існування незалежної політично, економічно та культурно України. Він заперечує право українців обирати своє майбутнє на свій розсуд. Він заперечує існування України й українців як суб’єктів світової політики, що йдуть шляхом, не схваленим кремлівськими керманичами. Як і століттями перед тим, він залишає можливість обирати поміж двох лих: не існувати взагалі чи існувати як Малоросія та малоросіянин – складники "русского мира".

Образи старого Києва в художньому фільмі "Шкурник" 1929 року. ФОТО

Окрім художніх вартостей стрічки, нас цікавлять цінні види Києва, які зустрічаються у фільмі 1929 року (знімали його 1928-го). Ми одразу пізнаємо Андріївський узвіз, яким відступають більшовицькі війська, але коли переходять до сцен із основним дійовими особами, антураж змінюється, але це має бути непомітним для некиянина. Ніби все й далі відбувається на Андріївському, але завдання перед режисером і художнико, стояло таке, щоб знайти тихішу вулицю, де спокійніше можна було зняти сцени з головними героями, проте схожу за характером рельєфу.

Кілька підказок тим, хто ще не встиг прикрасити оселю до свят

Не забуваймо за інші традиційні декорації, скажімо, дідух. Відомий із давніх язичницьких часів, він слугував символом добробуту та прадідівської пам’яті, проте легко увійшов до християнського циклу зимових свят. Дідуха робили зі снопу та вносили в хату напередодні Різдва, щоб по завершенню свят – спалити, скінчивши так і саму зиму. Ще один важливий різдвяний атрибут – зірка, пов'язаний із народженням Ісуса Христа та віфлеємською зорею. Із фольгою та китицями, стрічками й кольоровим папером, вертепна зірка оберталася навколо осі й була однією з головних прикрас вертепу.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини