MENU

Законопроект Кивалова-Колесниченко. Ничего страшного пока не произошло

3468 1

Що ж, законопроект «Про засади державної мовної політики» прийнятий у першому читанні. За нього проголосували 234 депутати. Подивитися прізвища «героїв» можна тут.

Відразу хочу охолодити «гарячі голови» - нічого страшного поки не відбулося. Перше читання ще нічого не означає. Ухвалити закон в цілому буде набагато тяжче. Тим більше, що керівники держави мали б чудово усвідомлювати можливі загрози і бюджетні витрати, які несе даний законопроект. Окрім того, повним ходом активізуються резерви опозиції. А ще не потрібно забувати про існування у президента права вето. Одним словом, у законопроекту Ківалова-Колесніченка мало шансів стати законом.

Тепер коротко про те, що відбулося.

Попри обіцянки Литвина і групи Рибакова не голосувати за мовний законопроект, їхні депутати забезпечили 8 голосів «за». Важливу роль відіграли позафракційні – аж 12 голосів підтримки. Навіть у фракції НУ-НС знайшлося двоє депутатів-тушок, які проголосували синхронно із ПР. Думаю, прізвища усіх «захисників мови» стануть предметом детального аналізу з боку керівників фракцій і громадськості.

Водночас потрібно розуміти, що результативне голосування депутатів ВР за мовне питання відбулося за обопільним бажанням влади та опозиції. Насправді їх більше цікавить не стільки реальне вирішення цієї проблеми, скільки інформаційний шум навколо неї.

Поясню чому.

Влада отримала можливість розгорнути у ЗМІ широку інформаційну кампанію «Ми виконуємо свої обіцянки». Мовляв, обіцяли другу державну – ось, будь ласка, пропонуємо таке вирішення. І вже не так важливо, аби закон був прийнятий в цілому. Головне – проявлена ініціатива, імітація вирішення проблеми.

Переконаний, що Януковичу детально розповіли про негативні наслідки для держави в разі реалізації на практиці законопроекту Ківалова-Колесніченка. На даному етапі він необхідний для двох речей – для повернення і мобілізації розчарованих прихильників ПР, і, можливо, в якості реверансу в сторону Росії з метою налагодження стосунків. Стратегічно навряд чи керівництву держави вигідно приймати цей закон.

Опозиція, у свою чергу, отримала гарний об'єкт і тему для критики. Вони усвідомлюють, що основне протистояння ще попереду. А зараз спеціально дали проголосувати законопроект у першому читанні. І джерела УП це підтверджують.

Наближаються вибори. Цим все і пояснюється.

Василь МОКАН

Партиярегионов? Нет, черносотенцы Малороссии


Азаров подтвердил, чтоПартия регионов – это черносотенцы


«Введение двуязычия -это преступление против нации» - ЮлияТимошенко


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини