MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 квітня 2022

264 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 квітня.

Грозєв дав прогноз, скільки може тривати війна України й РФ: вирішальним буде один фактор 

Росія може протягом року продовжувати війну проти України, проте зосереджуючись лише на східних і південних територіях. Її перебіг залежатиме від внутрішньополітичного фактору в країні-агресорі, а результат визначиться найближчими днями й тижнями.

Таке переконання висловив один із найвпливовіших журналістів-розслідувачів Христо Грозєв із групи Bellingcat. В інтерв’ю виданню BBC він наголосив, що росіяни мають ще достатньо зброї, й нині багато що залежить від здатності українських сил захищатися і припинити звірства ворога, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"З воєнного погляду РФ може продовжити цю війну, але вже не в бік Києва і західної Україні, а лише на території сходу та півдня. Але навіть заради цього їй доведеться організувати мобілізацію або у якийсь інший спосіб додати до тих військовослужбовців, які є зараз, ще щонайменше 150-200 тисяч", – зазначив журналіст.

На його думку, росіянам не вдасться цього досягнути просто на контрактній основі, без залякувань "призовників" для підписання контрактів. А це призведе політичних потрясінь у країні.

"Якщо зважати лише на воєнний бік справи, то вони можуть продовжити цю війну до кінця року попри втрату 15% своїх винищувачів і вертольотів. У них залишається ще 85%. За нашими оцінками, вони втратили вже майже 30% батальйонних тактичних груп. Це величезна частка. Росіяни мають ще багато техніки, але не мають достатньо офіцерів і солдатів", – пояснив Грозєв.

Окупанти в Маріуполі хочуть провести парад 9 травня. Готуються "зачистити" вулиці від тіл 

Російські окупанти в Маріуполі планують провести "зачистку" від руїн та тіл загиблих. Вони мають намір провести парад 9 травня у випадку успіху в так званій "спецоперації".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на радника мера Маріуполя Петра Андрющенка в Telegram, інформує UAINFO.org.

"За нашою інформацією Іващенко (самопроголошений "мер" Маріуполя - ред.) отримав наказ провести зачистку частини Центрального району міста від завалів та тіл загиблих задля забезпечення проведення параду на 9 травня. Судячи з всього масиву даних, окупанти планують саме в Маріуполі провести "карнавал перемоги" на 9 травня у випадку успіху "спеціальної операції", - написав він. 

За його словами, в окупантів ні техніки, ні людей для проведення подібних заходів у місті немає.

У МЗС відповіли Макрону: міф про "братні" народи остаточно зруйнувався після перших російських ракет 

Небажання президента Франції Еммануеля Макрона визнати геноцид українців після усіх відвертих заяв російського керівництва та злочинних дій російських військових розчаровує.

Про це йдеться у заяві речника МЗС України Олега Ніколенка, переданій "Європейській правді",  інформує UAINFO.org.

"Україна та Росія історично близькі з об’єктивних причин, але міф про два братських народи Росії та України почав руйнуватися після окупації Криму та агресії на Донбасі в 2014 році. Тоді російські "брати" нібито прийшли захищати російськомовне населення. Але за вісім років вбили 14 тисяч українців. Цей міф остаточно зруйнувався, коли перші російські ракети полетіли на українські міста в лютому", - заявив Ніколенко. 

У МЗС наголосили, що "братній" народ не вбиває дітей, не розстрілює цивільних, не ґвалтує жінок, не калічить літніх людей та не знищує будинки іншого "братнього" народу.

"Ми з Путіним не настільки дурні". Лукашенко відкинув можливість об'єднання Білорусі і РФ 

Лідер правлячого режиму Олександр Лукашенко відкинув можливість об'єднання Білорусі та Росії. Він заявив, що країни будуть співпрацювати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на БелТу, інформує UAINFO.org.

"Ми з Путіним не настільки дурні, щоб діяти старими методами. Ми, кажу, відбудуємо таку єдність двох незалежних держав, що у нас будуть вчитися. Навчатимуться! І як санкції долати, і так далі", - заявив він. 

Лукашенко підкреслив, що для громадян Білорусі та Росії існує "єдина вітчизна".

Приниження Медведчука – великий ляпас для Путіна, – Ягун 

Заступник голови Служби безпеки України 2014-2015 рр, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун вважає, що приниження кума Путіна Віктора Медведчука є великим ляпасом для президента Росії

Генерал-майор запасу СБУ розповів про це в етері програми "Вердикт з Сергієм Руденком" на Еспресо.TV, інформує UAINFO.org.

"Можна було б погодитися, що найбільш небезпечне місце для Віктора Медведчука - це українська вʼязниця. Адже справді, дуже багато питань, куди ж пішли ті гроші, які виділялися на реалізацію так званих політичних проєктів, організацію 5-ої колони в Україні, всіх тих медіаканалів - чому вони не дали того результату, на який очікували?", - зазначив Ягун. 

На думку генерал-майор запасу СБУ, до Медведчука не буде претензій, оскільки він належить до найближчого кола путінських посіпак, на відміну від того самого Владислава Суркова, який багато років курував український напрямок в Кремлі, будував мережу зрадників і курував фінансові потоки, в тому числі і на ОРДЛО, який зараз потрапив під репресії.

Почему Кремль может выменять Медведчука  

"Что касается перспектив обмена Медведчука. Начну с того, что сам факт задержания уже новость позитивная. Перспектива обмена существует. Если раньше Медведчук нужен был строго в Украине как интегрированный в нашу страну рупор Кремля, то сейчас пользы от него тут не будет. Соответственно, Путлер может в перспективе поддержать обмен. Но, конечно, не ради самого кума, а ради того, чтобы усилить внутреннюю пропаганду, которая нуждается в свежем "вдохе", - об этом на своей страничке в Фейсбуке пишет политолог Дмитрий Воронков, информирует UAINFO.org

"А именно - Медведчук может стать новым "проектом" Кремля, который прогонят по всем центральным телеканалам. Личность то все таки медийная. Т.е. ему могут создать образ военного мученика, который якобы видел всю правду и может рассказать как все было. Разумеется не в пользу Украины. 

В том числе его могут использовать для опровержения военных преступлений в Буче и других подобных населенных пунктов. Больше того, он еще может и приписать подобное украинским ВСУ. Особенно, если учитывать, что он был задержан в украинской военной форме. Так что с этой точки зрения Медведчук все еще опасен. Посему я бы на месте руководства страны не спешил с подобными предложениями по обмену", - завершает политолог.

Ще рано зітхати з полегшенням. Американський філософ Френсіс Фукуяма – про те, що має стати метою № 1 США в Україні 

Відомий американський філософ Френсіс Фукуяма розмірковує про те, як Захід може допомогти Україні подолати створену війною кризу та відновити економіку країни, інформує UAINFO.org з посиланням на НВ.

З часу мого дещо оптимістичного матеріалу від 10 березня не сталося нічого, що б принципово суперечило цьому аналізу. Засоби масової інформації почали визнавати значні успіхи, досягнуті українськими військами тиждень тому, коли росіяни почали йти з районів навколо Києва. Ви більше не чуєте нескінченних брехливих тверджень про те, що росіяни неминуче розчавлять українців, хоча в репортажах, як і раніше, надто багато уваги приділяється російському наративу про те, що вони просто перегруповуються, а зовсім не зазнають принизливої поразки.

Змінюються вимоги до військової та економічної допомоги Україні. Нещодавно я мав сесію з великою групою бізнес-лідерів з України, організовану Центром міжнародного приватного підприємництва (CIPEGloba). Насамперед, найпрекрасніше — це сама можливість бути на зв’язку в Zoom з кількома десятками бізнесменів, розсіяних по всій Україні, що свідчить про здатність цієї країни залишатися в контакті із зовнішнім світом, незважаючи на війну. Але вони звернули увагу на справжню кризу, якій ми у Сполучених Штатах та в НАТО не приділяємо належної уваги.

Посоромився вимовити слово "війна" та визнати Росію агресором: Ольга Саладуха розкритикувала президента НОК Бубку

Українська легкоатлетка Ольга Саладуха засудила президента НОК Сергія Бубку за відсутність чіткої позиції після повномасштабного російського вторгнення

Про це Саладуха написала у Facebook, інформує UAINFO.org.

За її словами, назвати ворога ворогом, війну війною, окупацію окупацією – це те найменше, що українські спортсмени хотіли почути від керівництва Національного олімпійського комітету ще в перші дні вторгнення Росії.

"На жаль, цього не відбулося досі. Ще 27 лютого спортивна спільнота України почала озвучувати чітку вимогу – виключити РФ та Білорусь з Міжнародного олімпійського комітету та з міжнародних спортивних федерацій. Ми підкріпили цю вимогу відповідним рішенням профільного парламентського комітету. Але Сергій Бубка досі не висловив чіткої позиції з цього приводу, а НОК не ухвалив жодного рішення, звернення", - написала Саладуха. 

Вона додала, що Сергій Бубка лише після тривалого мовчання під час нової фази війни висловився. 

Як живуть діти Пєскова, Лаврова і Путіна 

Західні журналісти розповіли про дітей топ-чиновників Росії, які живуть у Євросоюзі та США.

Про це йдеться у розслідуванні CNN. Однією з перших сімей, проти якої Захід ввів санкції, є родина Дмитра Пєскова, заступника глави адміністрації президента РФ та спікера Володимира Путіна.

24-річна дочка Пєскова, Єлизавета, розповідає у соцмережах, що почувається "краще в європейському середовищі", назвав систему освіти Росії "справжнім пеклом".

Як повідомляється, у дитинстві Пєскова відвідувала Ecole des Roches під Парижем, де річне навчання становить приблизно четверту частину зарплати її батька, а позашкільна діяльність включає курси авіації.

В очікуванні терактів у Москві: кілька простих порад росіянам 

Це пост для росіян, але свідомо українською. Для повної симетрії. Вони ж звертаються до українців російською, так що давайте дотримуватися.

Росіяни. У вас незабаром почнуться теракти. Найімовірніше, житлові будинки. Гексоген буде зі складів ФСБ, але вам скажуть, що його телепортували бійці "Азову" із секретних складів НАТО. Ну, ви знаєте. Вірте одразу, пише у своєму блозі Сергій Бережний, інформує UAINFO.org.

Що потрібно робити в такій ситуації? Ваша влада вже все пояснила, я просто застосую їх пояснення до вашої практики.

У такій ситуації потрібно одразу здаватися, щоб не ставити під удар цивільних – старих, жінок та дітей. Тому прямуйте до найближчого управління ФСБ і одразу здавайтеся. Знайти у Росії управління ФСБ значно простіше, ніж блокпост НАТО чи штаб "Азову".

Друге: треба пам'ятати, що у всьому винні не прості люди, а погані політики. Прості люди, які мінуватимуть ваш будинок, не винні. Вони просто виконуватимуть наказ. Їм потрібно платити за іпотеку і годувати сім'ю, їхнє скрутне становище можна зрозуміти. А з політиками ви так чи інакше нічого не зробите і вам це подобається.

Кривошапко про Денисову, яка ігнорує війну Росії проти України: я розумію, чому вона мовчить 

Український співак та фіналіст талант-шоу "Х-фактор" Олександр Кривошапко заявив, що розуміє, чому його екс-дружина, хореограф Тетяна Денисова мовчить про війну, проте подробиці розкривати він не став. Також артист розповів про те, що негативна позиція деяких товаришів вразила його, зазначивши В'ячеслава Манучарова, Сніжану Єгорову та Миколу Баскова.

Відповідне інтерв'ю опубліковано на YouTube-каналі програми "Зірковий шлях" каналу Україна, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Варто зазначити, що Олександр Кривошапко з перших днів війни створив благодійний фонд "Братське серце", який займається весь свій час.

За словами співака, його зовсім не здивував той факт, що зірки українського шоу-бізнесу так сильно відгукнулися на війну та стали на допомогу та підтримку. Проте є ті колеги-зрадники, які вразили його своїм ставленням до України.

"Чесно, я настільки зайнятий питаннями "Братського серця", що я новини навіть не дивлюся. Я дивився якісь заднім числом, про Сніжану Єгорову, думала класна людина, але... Є кілька товаришів з тієї країни (мається на увазі Росія, – ред.), які мене вразили".

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини