MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 6 жовтня 2022

255 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 6 жовтня. 

Зеленський вніс до Ради кандидатуру нового глави Нацбанку: офіційно названо ім'я

Після звільнення голови НБУ Кирила Шевченка з посади президент Володимир Зеленський вніс до парламенту кандидатуру його наступника. Таким чином стало офіційно відомо, що на посаду керівника Нацбанку планують призначити ексглаву Ощадбанку Андрія Пишного.

Про це свідчить проект постанови №8107, зареєстрований у Верховній Раді. "Вношу уявлення про призначення А. Пишного на посаду Голови Національного банку", – йдеться у документі, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

ЗСУ звільнили Греківку на Луганщині – глава ОВА

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай підтвердив, що ЗСУ звільнили від російських окупантів населений пункт Греківка на Сватівському напрямку.  

У коментарі Радіо Свобода Гайдай заявив, що на Луганщині йдуть важкі бої, а російські окупанти готуються до тривалої оборони.

За його словами, основні бої відбуваються у напрямку Кремінної, але успіхи ЗСУ також є і на Сватівському напрямку, де розташована Греківка. 

«Вже хтось із бійців виклав фотографію під назвою цього населеного пункту. Це вже не якась таємниця. Дійсно Греківка звільнена. Рухаємось і в тому напрямку», — сказав він.

"Як спрацьовує, не знає ніхто". Резніков не знає, де б РФ могла застосувати ядерну зброю, та вважає її стан "сумнівним" 

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що зараз ніхто не знає, в якому стані ядерна зброя РФ, і як вона спрацює у разі застосування. Востаннє Москва проводила випробування у 1990-х роках.

Про це повідомляє Forbes Україна, інформує UAINFO.org з посиланням на НВ.

За словами міністра, стан ядерної зброї у росії досить сумнівний. Резніков навів дані другого президента Леоніда Кучми, який стверджує, що термін дії всього ядерного потенціалу, зокрема й російського, завершився у 1997 році. Тому викоритсання такої зброї "матиме непередбачувані наслідки".

"Коли останній раз росіяни випробування робили ядерне? У 90-і роки, у Казахстані на відповідному полігоні. Тобто з 90-х років вони ніяких випробувань не проводили, носії у них є, ядерні запаси у них є, але як воно включається, літає і спрацьовує — не знає ніхто, і вони у тому числі", — зазначив він.

Резніков сумнівається, що у разі, якщо Росія таки застосує ядерну зброю проти України, це буде локація на лінії фронту: там є і її війська, а поряд — захоплені росіянами території. Також, за словами міністра, це навряд чи буде точка у Чорному морі, оскільки там три країни-члени НАТО — Болгарія, Туреччина та Румунія.

"Тобто, де застосовувати? Який сенс?", — сказав він.

Генштаб не виключає посилення обстрілів на день народження Путіна 

Російські війська у день народження диктатора Володимира Путіна, 7 жовтня, можуть масовано обстріляти Україну.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексія Громова під час брифінгу, інформує UAINFO.org.

Він попередив, що росіяни мають прив'язку до дат, тому можуть обстріляти Україну як символічний "подарунок" главі Кремля.

"Враховуючи прив'язливість нашого противника до сакральних дат, а ми пам'ятаємо, що на День Незалежності противник здійснював масовані удари, щоб посіяти паніку. Не виключається, що противник буде таке робити і на день народження свого вождя", - заявив Громов. 

У Генштабі не виключають, що, можливо, обстрілами буде керувати сам російський диктатор, або це буде самостійне рішення військових керівників.

"Якщо це буде рішення військових керівників, то хотілось би, щоб вони накосячили, і були кадрові рішення. А для наших військових це буде звичайний день. Єдине, мабуть, вони будуть намагатися надати противнику як можна більше можливостей побувати на концерті Кобзона", - підкреслив він.

Шойгу стає офіційним "цапом-відбувайлом" у РФ, ЗСУ переносять тактику наступу в Харківській області в Луганську – ISW 

Український контрнаступ у Харківській області, який розпочався місяць тому, не завершився навіть після місяця успішних операцій і тепер просувається в західну частину Луганської області. Тим часом міністр оборони Сергій Шойгу стає офіційним «цапом-відбувайлом» в РФ.

Про це у своєму новому зведенні за підсумками 5 жовтня повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW),  пише НВ, інформує UAINFO.org.

Його експерти нагадують, що 5 жовтня українські війська, ймовірно, увійшли до селищ Греківка та Макіївка на заході Луганської області (приблизно в 20 км на південний захід від Сватового). А голова Луганської ОВА Сергій Гайдай підтвердив, що 5 жовтня ЗСУ розпочали звільнення регіону та звільнили шість неназваних сіл.

ISW нагадує, що рівно місяць тому, 6 вересня, українські сили почали «маневрену фазу» свого контрнаступу в Харківській області, який тепер досяг Луганської. Армії РФ не вдалося втримати береги річок Оскіл і Сіверський Донець та використати їх як природні перепони, щоб запобігти проникненню українських сил у вразливі для армії РФ ділянки окупованого Росією північного сходу України.

Тепер російські сили, ймовірно, зосередилися на обороні лінії фронту Сватово-Кремінна (Луганська область), припускає ISW. Окупантів все більше турбує той факт, що прорив цієї лінії дозволить ЗСУ погрожувати Старобільську — ключовому російському логістичному вузлу приблизно в 50 км на схід від Сватового. Через це місто проходять чимало наземних ліній комунікацій (GLOC), на які покладаються російські війська в Луганській області.

Рельєф на заході Луганської області підходить для швидких маневровних бойових дій, які ЗСУ ефективно застосовували у східній частині Харківської області на початку вересня. Тим часом у відкритих джерелах немає свідчень того, що російські війська суттєво зміцнили свої позиції на заході Луганської області. «Контрнаступальні операції України, які продовжуються на півночі та півдні, ймовірно, змушують Кремль приділяти першочергову увагу обороні одного напрямку на шкоду іншому, що потенційно збільшує ймовірність успіху України на обох напрямках», — вважають експерти Інституту.

"Путін почав сумніватися": Скібіцький розповів, що хочуть прорахувати у глави Кремля на фоні ядерного шантажу 

Розвідка РФ зараз активно працює над тим, щоб прорахувати можливу відповідь Заходу на застосування росіянами ядерної зброї (ЯЗ) у війні проти України. Ймовірно, глава Кремля Володимир Путін останнім часом став сумніватися у правильності своїх кроків ще більше.

Про це у програмі "Орестократія" заявив представник ГУР Міноборони України, генерал-майор Вадим Скібіцький. Він наголосив, що наша розвідка уважно спостерігає за всім, що відбувається у сфері стратегічних ядерних сил противника, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Постійною щоденною роботою військової розвідки України стало своєчасне виявлення всіх індикаторів підготовки до можливого ядерного удару.

Зокрема, ГУР спостерігає за російською системою зберігання ядерних боєприпасів, навчаннями, які проводяться від 12-го головного управління міноборони Росії (воно відповідає за застосування ЯЗ) та ін.

Скібіцький сказав, що Путін шантажує та залякує світ. Але президент РФ "розуміє, наскільки це серйозне питання", а також те, що відповідь на ядерний удар обов'язково буде.

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини