MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 7 грудня 2022

184 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 8 грудня.

ООН опублікувала доповідь про масові страти українців військовими РФ 

В ООН опублікували доповідь про масові вбивстві мирних жителів України російськими окупантами. Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер заявила, що з моменту повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року російські військові стратили сотні цивільних українців.

Як ідеться в повідомленні Управління Верховного комісара з прав людини, звіт Моніторингової місії докладно описує, як російські війська вбивали мирних жителів в українських містах та селах у Київській, Чернігівській та Сумській областях України в період з 24 лютого до 6 квітня 2022 року, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Є переконливі ознаки того, що масові страти, задокументовані в цій доповіді, можуть бути військовим злочином умисного вбивства", – наголосила Богнер.

Так у місті Буча під Києвом, яке знаходилося під контролем російських військ з 5 по 30 березня, Місія задокументувала вбивство 73 цивільних осіб. Зазначається, що серед убитих 54 чоловіки, 16 жінок, 2 хлопчики та 1 дівчинка. У процесі підтвердження перебувають ще 105 ймовірних вбивств.

"У звіті йдеться, що ООН наразі задокументувала насильницьку смерть 441 цивільної особи (341 чоловік, 72 жінки, 20 хлопчиків і 8 дівчаток) у трьох регіонах лише за перші 6 тижнів російського вторгнення", – зазначається в повідомленні. 

Видання Politico визнало Зеленського найвпливовішою людиною в Європі 

Американська медіа-організація в галузі політичної журналістики Politico визнала президента України Володимира Зеленського найвпливовішою людиною Європи в 2022 році. Всього у цьому списку – 28 осіб.

Про це повідомляється на сайті Politico. Видання наголошує, що європейські лідери, які перемогли на виборах у своїх країнах, прагнуть якомога швидше відвідати Київ, щоб сфотографуватися із українським колегою, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Стояти поруч із ним – ось як політики прагнуть, щоб їх бачили. Зеленський переконав решту Європи в тому, що її майбутнє пов'язане з Україною – в це мало хто вірив до вторгнення Росії в лютому. Його комунікативні навички були ключовими. Його риторика чітко вказує на зловмисність російського режиму, проти якого він бореться, розвіюючи віру значної частини Європи – особливо Берліну й Парижу – в те, що Москва може бути партнером", – описали журналісти.

Путіна дратують міць ЗСУ і витривалість українців: Ющенко розповів, що зможе зупинити агресора 

Російського диктатора Володимира Путіна страшенно дратує сила Збройних сил України та неймовірна витривалість українців, на голови яких він викидує сотні ракет. Але щоб зупинити агресора, протидія силою має бути не лише в особі однієї нашої країни.

Про це сказав третій президент України Віктор Ющенко в інтерв'ю Telegraf. Він пояснив, чому величезні втрати Росії у війні проти України не зупиняютьПутіна, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

За словами Ющенка, втрати власного населення не є больовою точкою для Путіна. Він готовий й далі жертвувати населенням заради своїх мілітарних та імперських цілей.

Путінський режим перетворив росіян на рабів, які на століття відстали від цивілізації.

"За даними російської статистики, у 2019 році 22% росіян не мали доступу до каналізації; з вигрібними ямами живуть майже 9% молодих сімей і майже 12% — багатодітних. Тобто, нові покоління росіян зростають в таких умовах. 70% росіян не мають закордонного паспорта. Тобто, вони ніколи не покидали межі СРСР — це кріпосні. Але телевізори, мабуть, є у всіх 100% росіян", – зазначив Ющенко.

В США висунули звинувачення екснардепу Деркачу: загрожує до 30 років в’язниці

Федеральний суд Східного округу Нью-Йорка в Брукліні оприлюднив обвинувальний акт щодо колишнього народного депутата України Андрія Деркача, якого звинувачують у низці фінансових злочинів.

Про це повідомляє "Європейська правда", інформує UAINFO.org.

Звинувачення, перелічені в сімох пунктах, стосуються змови з метою банківського шахрайства та відмивання грошей, а також відмивання грошей у зв'язку з купівлею та утриманням нерухомості всупереч санкціям США.

Як стверджується в обвинувальному висновку, починаючи з 2013 року, Деркач зі спільником розробив схему придбання та утримання двох елітних кондомініумів у районі Беверлі-Гіллз, приховуючи свою участь у транзакціях від американських фінансових установ.

Деркач скористався послугами корпоративного номінального власника, багаторівневою структурою підставних компаній у Каліфорнії, а також численними банківськими та брокерськими рахунками в США.

Через них він переказав номінальному власнику кондомініумів приблизно 3,92 мільйона доларів США із закордонних рахунків у Латвії та Швейцарії, що належали компаніям, зареєстрованим на Британських Віргінських островах.

Путін створює умови для затяжної загарбницької війни з Україною, – ISW  

Президент РФ Володимир Путін готує населення до затяжної, виснажливої ​​війни з Україною, яка, як і раніше, спрямована на завоювання додаткових територій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Аналітики нагадали, що під час зустрічі з Радою при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини (РПЛ) Путін зазначив, що війна в Україні може бути "тривалим процесом", а захоплення нової території – суттєвим результатом для Росії.

Експерти зазначають, що Путін вигідно порівняв себе з Петром Великим, наголосивши, що Росія тепер контролює Азовське море, за яке воював цар.

"Це звернення до російської імперської історії явно зображує нинішні путінські цілі в Україні як відверто імперіалістичні і все ж таки максималістські", – пишуть аналітики.

При цьому російський інформаційний простір позитивно відреагував на заяву Путіна та висунув додаткові умови для затягування війни.

Є два сценарії: Жданов описав, що буде після виходу українських сил на кордони 1991 року 

Після того, як українські сили вийдуть на кордони 1991 року, є два сценарії: або повний розгром російської "військової машини" так, що Путін не зможе більше атакувати Україну, або завершення гарячої фази війни.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов на своєму Ютуб-каналі, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

"Я не думаю, що Путін продовжить спроби наступати на Україну, бо якщо ми вийдемо на кордони 1991 року, це буде означати повний військовий розгром російської "воєнної машини". Як я вже казав неодноразово, одне із завдань цієї війни - це виснажити увесь воєнний потенціал, який на сьогодні може виставити Російська Федерація. Друге, вихід на кордони 1991 року може означати закінчення гарячої фази війни. Далі може бути такий варіант, як в Ізраїлі. Але це за умови, якщо Путін та його банда будуть залишатися у Кремлі та керувати РФ", - вважає експерт.

У Скабєєвої заговорили про загрозу для Росії від етнічних українців і біженців: не варто недооцінювати. ВІДЕО 

Російські пропагандисти почали просувати новий наратив про загрозу для Росії від етнічних українців та біженців. Вони попереджають, що цю небезпеку не варто недооцінювати.

На думку рупорів Кремля, українці здатні на диверсії. Про це вони заявили в прямому ефірі росТБ , інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

"Я думаю, що на території Росії є достатньо людей, які симпатизують Україні. Якщо взяти, так би мовити, кількість етнічних українців, я думаю, це не десятки та не сотні", – сказав професор і генерал-лейтенант запасу Євген Бужинський. 

Топпропагандистка Ольга Скабеєва додала, що люди, здатні на диверсії, можуть знайтись і серед українських біженців, які зараз перебувають на території країни-агресора.

Таким чином громадян РФ налаштовують проти тих, хто має українське коріння, і тих українців, яким після початку повномасштабного вторгнення довелося виїхати до Росії з окупованих територій, де ведуться бойові дії.

Перші трансформатори приїдуть до України лише навесні. Експерт пояснив, чому так. ВІДЕО

Нові трансформатори, які мають замінити ті, що були пошкоджені російськими ракетами, почнуть постачати в Україну лише з весни. Перші привезуть у березні-квітні.

Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передає Obozrevatel, інформує UAINFO.org.

Пошук цих систем ускладниться логістикою, оскільки вони важать майже 250 тонн, і жоден літак у світі, окрім зруйнованої "Мрії", не може доставити такий вантаж.

За словами Харченка, трансформатор — високотехнологічна система, але він займає площу в півтора залізничні вагони.

"Коли його буде вироблено, літака, який міг би перевезти 250 тонн, більше у світі не існує, — пояснив керівник Центру досліджень енергетики. — Тому доведеться везти кораблями".

Перевезення трансформаторів морським транспортом займе приблизно 5-6 тижнів.

"Тому перші трансформатори доїдуть до України у березні-квітні. До того часу буде дуже складно", — сказав Харченко.

Суд зобов'язав жителя Мурманська фінансувати Збройні сили України: деталі рішення

Мурманський обласний суд зобов'язав громадянина Росії продовжувати фінансувати Збройні сили України. Аргументи про те, що таким чином відбувається фінансування армії ворога, суд до уваги не взяв.

Про це пише російське видання "СеверПост". Зазначається, що суддя не знайшов жодного юридичного документа, який би ставив ЗСУ в один ряд із терористами, і відмовив позивачу посилаючись на Мінську конвенцію, повідомляє Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Житель Мурманська, колишній військовослужбовець Радянської армії, який проходив службу у Вінниці, був у 1990-х роках звинувачений у недбалості у справі про розкрадання нафтопродуктів у частині, через що суд наклав на нього великий штраф, який він багато років виплачував українській армії зі своєї пенсії. Після початку війни мурманець звернувся до Мурманського обласного суду з проханням припинити виконавче провадження, мотивуючи це тим, що таким чином він фінансує ЗСУ. Проте суд відмовив йому, посилаючись на Мінську конвенцію", – пише російське видання.

Зазначається, що попередню спробу припинити виплачувати штраф чоловік робив ще до війни, 2019 року, коли надіслані ним гроші з якоїсь причини почали повертатися. Видання припускає, що це могло бути пов'язане з тим, що частину розформували або змінили реквізити. У підсумку гроші стали осідати в банку на рахунку для незатребуваних сум.

За відмову будуть штрафувати: у КНДР влада вимагає громадян змінювати імʼя на більш "революційне" та "соціалістичне"

В КНДР місцева влада оголосила кампанію по всій країні, під час якої жителям будуть пропонувати змінити своє імʼя на більш "революційне" та "соціалістичне".

Про це повідомляє Radio Free Asia, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Жителі країни полюбляють жінкам давати імена А Рі (Кохана) та Су Мі (Красуня), однак владі таке не подобається і вона пропонує змінити такі імена на більш "революційні".

Зокрема був опублікований список, які, на думку влади, "правильні" та несуть ідеологічний зміст: Чон Сім (вірність), Чон Іль (пістолет), Пок Іль (бомба) або Уй Сонг (супутник). 

Громадянам дали час до кінця року, в іншому випадку вони будуть платити штраф.

Кокотюха розповів, шо викриває про Росію російська література 

Це зайвий раз свідчить: Росія ще два століття тому не рухалася в одному напрямку з цивілізованим світом. Й відповідно, відставала в розвитку

Цими днями в Україні на різних рівнях та в різних форматах відзначають 300-річчя від дня народження поета й філософа Григорія Сковороди. Це наша протокласика, на яку Росія теж зазіхає. Їхній сегмент Вікіпедії визначає Сковороду найперше російським, а вже потім — і українським діячем культури й просвітництва. Причина — така ж, як і привласнення Миколи Гоголя: жив у Російській імперії, вживав російську мову, а отже — російське надбання, пише письменник та сценарист Андрій Кокотюха для НВ, інформує UAINFO.org.

З цікавості зазирнув на той самий майданчик, аби дізнатися, як визначають у Росії ще одну постать української класики — Лесю Українку. Й побачив: на неї російська культура не претендує. Так само, як не претендує вона на її маму Олену Пчілку. А також на Марію Вілінську, більше відому як Марко Вовчок. Хоча саме ця авторка етнічна росіянка, народилася в Росії, в побуті розмовляла російською і до перекладів творів на російську причетний російський класик Іван Тургенєв. Між тим, цього чомусь виявилося не досить, аби потрапити до пантеону російських літературних класиків.

Потому я почав прозрівати що далі, то більше. Хоча мова про речі, котрі завжди були на поверхні, в полі зору. Просто дотепер, коли з українського простору дедалі активніше вичищають російську літературну спадщину, не було приводу й нагоди звернути увагу на повну відсутність у переліку жіночих імен. А їх справді не було. Що зайвий раз свідчить: Росія ще два століття тому не рухалася в одному напрямку з цивілізованим світом. Й відповідно, відставала в розвитку.

Чим знане в історії ХІХ століття? Серед іншого, зростанням ролі міст і потреби в освічених, письменних містянах. Книжка і читання перестало вважатися такою собі панською забавкою, привілеєм обраних. Разом із тим за пера взялися освічені жінки, адже їхня вага в західних суспільствах теж невпинно зростала. Читати й писати стало модно. Саме жінки засновували й розвивали літературні салони. Де не лише слухали метрів, а й читали власні твори. Вищим пілотажем було запросити не письменника, а саме письменницю — це свідчило про жіночі можливості на ниві владарювання думками.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини