MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 січня 2023

281 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 січня.

ЗСУ уразили п'ять районів зосередження ворога та пункт управління безпілотниками, – Генштаб 

За минулу добу українські ракетники й артилеристи уразили два ворожі пункти управління, п'ять районів зосередження живої сили й військової техніки, склад боєприпасів та пункт управління БПЛА.

Таку інформацію Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив у Facebook,  інформує UAINFO.org.

Противник, протягом минулої доби, завдав 7 ракетних, 18 авіаційних ударів та здійснив понад 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Краматорськ Донецької області, Запоріжжя та Херсон. Є постраждалі серед мирного населення.  

Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Окупанти зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та намагаються покращити тактичне положення підрозділів своїх військ на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Соледар, Красна Гора, Бахмут, Майорськ, Мар’їнка, Новомихайлівка, Побєда і Красногорівка Донецької області.

Другий наступ РФ – знову 24 лютого: експерт пояснив, чому окупанти можуть обрати символічну дату 

Якщо дійсно мобілізацію в Росії оголосять уже 5 січня, то окупанти можуть здійснити новий наступ у кінці лютого. Цілком ймовірно, що саме 24 числа.

Про це розповів заступник директора Центру армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь в інтерв’ю ТСН.ua, інформує UAINFO.org.

На думку експерта, для росіян зараз потрібно кілька місяців оперативної паузи.

"Вони цим і займаються. Вони намагаються максимально втягнути ЗСУ на Донбасі в надзвичайно запеклі бої, коли українська армія просто не може спланувати інші наступальні операції. По крайній мірі так думають російські генерали", – каже Самусь.

Він пояснив, що РФ прагне максимально втягнути українські резерви в запеклі бої, зокрема у Бахмуті, або на інших напрямках для того, щоб українська армія не змогла атакувати.

Водночас, щоб самим атакувати, росіянам потрібно мінімум півтора-два місяці.

"Якщо ми говоримо, що вони 5 січня почнуть мобілізацію – не менше місяця їм потрібно, щоб якось цей процес провести. І потім хоча б кілька тижнів, щоб якось сформувати підрозділи. Для того, щоб сформувати (ударне. – Ред.) угруповання росіянам потрібно півтора-два місяці. Це знову ми виходимо на 24 лютого, якщо рахувати з 5 січня", – зазначає експерт.

"Путін вже не контролює ситуацію": Жданов про серйозний конфлікт у Кремлі

Президент Росії Володимир Путін втратив контроль над власним оточенням, яке відкрито веде боротьбу за вплив в Кремлі і в перспективі - за його місце. Для Росії це означає "початок руйнування державної машини".

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов під час всеукраїнського телемарафону, який транслює Youtube-канал ТСН, інформує UAINFO.org.

Експерт прокоментував відео, на якому бійці ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина обматюкали керівника генштабу РФ Валерія Герасимова за погане забезпечення. 

"Путін вже не володіє ситуацією, система керує... Пригожин сьогодні в такому становищі, що може дозволити собі все, що завгодно. Ми спостерігаємо початок руйнування державної машини РФ. Який би не був поганий Шойгу чи Герасимов - вони посадові особи, держслужбовці вищого рівня. А президент у будь-якій країні - гарант конституції... Якщо не подобається Герасимов - відправ у відставку. Але ніхто не може виливати такий бруд на посадових осіб. Якщо Путін мовчить, то він нічого не може зробити", - пояснив Жданов.

300 тисяч мобілізованих у Росії – лише на папері: експерт недорахувався на фронті 160 тисяч "мобіків" 

В Росії після першої хвилі мобілізації заявили, що призвали 300 тис. осіб, із яких 140 кинули воювати проти України. Проте попереду – нова хвиля мобілізація в РФ, а на фронті досі не видно решти 160 тис. мобілізованих у першій хвилі.

Про це в інтерв’ю ТСН.ua розповів заступник директора Центру армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь, інформує UAINFO.org

"Вони оголошували набір близько 300 тисяч. Потім називалися різні цифри, зокрема й Путіним, і Шойгу, і Герасимовим, і Суровікіним – що 140 тисяч начебто вже були відправлені на фронт. А інших ніхто не бачив. Тобто, очевидно, що близько 300 тисяч – теоретично по паперах", – зауважив експерт.

Марсі Каптур стала рекордсменкою за тривалістю роботи в Конгресі США 

Співголова Українського конгресового кокусу Марсі Каптур у вівторок офіційно стала жінкою, яка найдовше служить у Конгресі.

Про це повідомляє The Hill у перший день роботи 118-ї сесії американського Конгресу, передає Укрінформ, інформує UAINFO.org.

«76-річна законодавиця вперше виграла вибори до Конгресу в 1982 році», - нагадує видання.

Відтоді вона постійно переобиралася до головного законодавчого органу США, і на виборах у листопаді 2022 року здобула чесну перемогу над республіканцем Джей Ар Маєвським у 9-му окрузі штату Огайо.

У вівторок Каптур розпочала свій 21-й термін як конгресвумен. Раніше рекордсменкою серед жінок на обраних посадах у Конгресі США була Барбара Мікульська, яка пішла у відставку 2017 року. Вона пропрацювала в Палаті представників і Сенаті загалом 40 років. 

Як відомо, Марсі Каптур є однією з найактивніших законодавців у Конгресі США, що виступають на підтримку України. Разом із трьома іншими конгресменами вона очолює Український конгресовий кокус, який під час минулої сесії об’єднував 93 представників Демократичної та Республіканської партій.

Курили марихуану: головні кандидати у президенти Чехії зробили відверте зізнання 

Лідери гонки на пост президента Чехії ексвійськовий Петер Павел та економістка Дануше Нерудова зізналися, що курили марихуану та навіть були б не проти її легалізації.

Про це головні кандидати на посаду президента сказали під час передвиборчих дебатів, які 3 січня проводив портал Blesk, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Так, Нерудова розповіла, що спробувала марихуану, навчаючись ще у старших класах школи. Водночас Павел зізнався, що курив "траву" нещодавно в колі друзів.

Павел також розповів про випадок, коли сів за кермо авто у стані алкогольного сп’яніння, після чого на три місяці був позбавлений водійських прав. Ще один кандидат у президенти, сенатор Павел Фішер теж поділився історією, як керував авто після вживання алкоголю, але робив це за кордоном, де за таке не карають.

Інші кандидати у президенти Чехії теж розповідали про свої недоліки. Майже всі з них, окрім профспілкового лідера Йозефа Стредули, зізналися, що вживають лайку

Як робота після досягнення пенсійного віку впливає на розмір виплат 

Виходити на пенсію українці можуть після досягнення певного віку та наявності відповідної кількості років страхового стажу, проте це не обов’язково. За власним бажанням особа може продовжувати вести трудову діяльність. Законодавство у сфері пенсійного забезпечення розроблене таким чином, що пізніший вихід на пенсію може позитивно вплинути на розмір виплати.

Про це розповіли у Пенсійному фонді України, інформує UAINFO.org.

Особи, які вже набули право на пенсію за віком згідно із Законом України про ЗДСС, але після досягнення цього віку вирішують продовжити трудову діяльність та отримати пенсійне забезпечення пізніше, будуть отримувати пенсію, призначену з урахуванням страхового стажу, що був набутий на момент звернення з питання призначення пенсії. Тобто чим пізніше особа звернеться, тим більший стаж матиме (за умови, якщо вона дійсно працювала). 

У процесі призначення пенсії з відстрочкою її розмір буде збільшуватися в таких випадках:

  • якщо особа вийде на пенсію не пізніше ніж через 60 місяців (5 років) після досягнення пенсійного віку, то її виплата буде збільшена на 0,5% за кожен місяць страхового стажу;
  • якщо особа вийде на пенсію пізніше ніж через 60 місяців після досягнення пенсійного віку, її виплата буде збільшена на 0,75% за кожен додатковий місяць трудового стажу.

"Маленький Арестович" став справжньою зіркою мережі. ВІДЕО 

Хлопчика Назара з Волині назвали "маленьким Арестовичем" після того, як у мережі "завірусилося" його відео з фразою "Не психуй!". Нагадаємо, в кадрі дитина розсипала борошно й потім заспокоювала маму, мовляв, не варто перейматися, все можна прибрати.

Як йдеться в сюжеті ТСН, у хлопчика така порада - "не психуй" - головна у житті. Назар ділиться із журналістами, що став справжньою знаменитістю у рідному селі. Про те, що його знають у всій Україні, не здогадується, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Приємно ходити з ним вулицями. Його всі впізнають, вітаються", - хизується мама Ольга. Вона розповіла, що знамените відео зняла для тата Назара, який наразі на фронті.

Дитина сподівається, що скоро його батько провернеться додому й каже: 

"Закінчиться війна, коли тато приїде, і ми будемо найсильнішими, і ми побачимо тата. Бажаю перемоги, не психуйте, не плачте".

Зірка "Месників" Джеремі Реннер вийшов на зв'язок з фанатами після нещасного випадку  

Американський актор, виконавець ролі Соколиного Ока у фільмах всесвіту Marvel Джеремі Реннер, який отримав серйозні травми внаслідок нещасного випадку зі снігоприбиральною машиною, опублікував в особистому блозі селфі з лікарняної палати. Він подякував підписникам за слова підтримки.

Фотографію артист розмістив в Instagram. За 8 годин знімок набрав понад 4 мільйони лайків та 180 тисяч коментарів. Реннер сфотографував себе на фронтальну камеру, лежачи на лікарняному ліжку. Як відомо, він отримав серйозні травми ноги та грудної клітки. Актор переніс операцію 2 січня, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Дякую вам усім за ваші добрі слова. Я зараз занадто не в формі, щоб друкувати. Але я шлю любов усім вам", – підписав кадр голлівудська зірка. Він втратив багато крові, але його стан залишається стабільним.

Валерій Меладзе виправдався за своє тихе "Героям слава!" у Дубаї: "Хочу, щоб ви зрозуміли мої слова" 

Співак Валерій Меладзе поквапився виправдатися через свої слова, сказані ним у новорічну ніч під час корпоративу у Дубаї.

Тоді, нагадаємо, артист на вигук одного з фанатів у залі "Слава Україні!" прибравши мікрофон, ледь чутно, відповів "Героям слава". Після цього виконавця почали "відміняти" у Росії, його вимагають визнати "іноагентом" та позбавити усіх звань та громадянства, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Своєю чергою, Меладзе швидко опублікував допис в Instagram, де пояснив, що "не все так однозначно" і заговорив про "братські народи" та "конфлікт" між ними:

"Люди, я хочу, щоб ви почули мене, і зрозуміли мої слова. Ось уже 10 місяців я, як і багато інших людей, живу з відчуттям тяжкості та горя. Так сталося, що гаряче улюблені мною народи перебувають у конфлікті, у якому гинуть люди. Я не можу і не хочу нікого ненавидіти, і не намагаюся кому догодити. Я мрію лише про те, щоб антагонізм припинився і між близькими народами встановилася згода. І задля цього я ладен віддати всі сили", - прокоментував свої слова у Дубаї Меладзе.

Маша Єфросініна висміяла Повалій за виконання "Червоної рути": нудить від сорому 

Українська телеведуча та блогер Марія Єфросініна прокоментувала ситуацію з Таїсією Повалій, яка у новорічну ніч розважала росіян піснею українською мовою "Червона рута". Відео виступу зрадниці розтиражували у мережі. Поки виконавиця родом із Київської області веселилася, її батьківщину обстрілювали окупанти.

Єфросініна емоційно відреагувала на цю новину у своєму Instagram. Вона опублікувала уривок виступу Повалій, де та безсоромно танцювала, виконуючи легендарну композицію Володимира Івасюка, поки Путін запускав ракети по мирних жителях України, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Я ніколи не думала, що від сорому за дії іншої людини мене може нудити!", – не приховала обурення Маша Єфросініна. Блогер часто показує свою позицію щодо російських загарбників, через що у грудні 2022 року її сторінку в Instagram було заблоковано.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини