MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 20 січня 2023

195 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 20 січня.

США оголосили новий масштабний пакет військової допомоги Україні на суму $2,5 млрд

Сполучені Штати виділили Україні новий пакет військової допомоги, обсяг якого становитиме 2,5 мільярда доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Пентагону, інформує UAINFO.org.

"Новий пакет допомоги містить сотні бронетехніки, критично важливу підтримку для протиповітряної оборони України та інші засоби", - мовиться у заяві Міноборони США.

Повний список озброєнь:

  • Додаткові боєприпаси для зенітно-ракетних систем (NASAMS);
  • 8 систем ППО Avenger;
  • 59 бойових машин піхоти Bradley з 590 протитанковими ракетами TOW і 295 000 снарядів калібру 25 мм;
  • 90 бронетранспортерів (БТР) Stryker із 20 мінними установками;
  • 53 протимінно-стійкі транспортні засоби (MRAP);
  • 350 багатоцільових колісних транспортних засобів високої мобільності (HMMWV);
  • 20 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм;
  • Приблизно 600 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;
  • 95 000 артилерійських снарядів калібру 105 мм;
  • Приблизно 11 800 120-мм мінометних снарядів;
  • Додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • 12 автомобілів боєприпасів;
  • 6 командно-штабних машин;
  • 22 тактичних автомобіля для буксирування зброї;
  • Високошвидкісні протирадарні ракети (HARMs);
  • Приблизно 2000 протитанкових ракет;
  • Понад 3 000 000 боєприпасів до стрілецької зброї;
  • Підривна техніка для розчищення перешкод;
  • Протипіхотні боєприпаси Claymore;
  • Прилади нічного бачення;
  • Запчастини та інше польове обладнання.

"Нещодавні повітряні атаки Кремля на об'єкти критичної інфраструктури України знову демонструють руйнівні наслідки жорстокої війни Росії. Цей пакет надає додаткові боєприпаси NASAMS та системи ППО Avenger, щоб допомогти Україні протистояти низці загроз ближнього та середнього радіусу дії та зміцнити ешелоновану протиповітряну оборону", - додали у Пентагоні.

Загалом США виділили на безпекову допомогу Україні понад 27,4 мільярда доларів. З цієї суми 26,7 мільярда від початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року.

Розповів Зеленському про плани Росії. Директор ЦРУ знову таємно приїжджав до Києва, – WP

Директор ЦРУ Вільям Бернс минулого тижня таємно приїжджав до Києва, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Washington Post,  інформує UAINFO.org.

Як зазначають журналісти, американський високопосадовець поділився з главою української держави своїми очікуваннями щодо подальших військових планів Росії.

"Після зустрічі Зеленський чітко зрозумів, що підтримка Києва з боку Вашингтона залишається сильною, а фінансування в розмірі 45 мільярдів доларів, ухвалене Конгресом у грудні 2022 року, триватиме принаймні до липня або серпня", - пише WP.

Ракета, що вдарила по будинку в Дніпрі, призначалася для ядерного удару, – генерал Романенко 

Ракета Х-22, застосована країною-терористом Росією 14 січня в Дніпрі, була спроектована як засіб знищення авіаносців США, що несе ядерний заряд. Але її точність є надто низькою.

Протидіяти російським Х-22 можна лише за допомогою сучасних засобів ПРО. Про це в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL розповів ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко, інформує UAINFO.org.

"Це досить стара ракета, яка є автоматично пілотованим невеликим літаком з рідинним двигуном. Він може досягати швидкості 2-2,5 маху, тобто швидкості звуку. Вага до однієї тонни. Х-22 проектувалися як засіб для знищення авіаносців, в першу чергу, американських і як носій ядерного заряду", – пояснив генерал.

За його словами, ракети Х-22 вкрай неточні. "Ворог намагається цілитись по військовій інфраструктурі України, але потрапляє в житлові будинки з усіма трагічними наслідками", – сказав Романенко.

Генерал пояснив, що найефективнішим засобом боротьби із Х-22 є сучасні протиракетні комплекси.

Біль має імена. Син загиблої у Дніпрі стоматологині Ірини Саламатенко написав мамі листа – його опублікував батько підлітка

Стоматологиня Ірина Саламатенко стала однією з 46 осіб, що загинули від ракетної атаки Росії по Дніпру, в результаті якої ракета Х-22 поцілила у багатопорверхівку.  

Чоловік Ірини Саламатенко опублікував на її сторінці у Facebook допис, в якому поділився листом, що написав їхній син Ігор. Батько підлітка, також Ігор, зазначив, що він публікує його з дозволу хлопця, інформує UAINFO.org.

Лист хлопця зараз поширюють користувачі Мережі.

"Читати те, що написав її син, страшенно боляче. І, окрім усього іншого, я зупинилася на його словах про цих ублюдків, яких ми ніколи не вибачимо і будемо проклинати до кінця часів усією сім'єю, всією Україною". Мені прикро, що наші діти отримують ці знання такою страшною ціною. А також неймовірно прикро, що чимало наших бабусів і дідусів, переживши все те, що вони пережили свого часу в XX ст., так багато мовчали. Білі плями, нерозказані вчасно історії, назавжди втрачені деталі, не вимовлені чітко імена убивць", — написала у Facebook письменниця і режисерка Ірина Цілик.

Лист сина до мами:

"…Неможливо передати словами, наскільки це величезна трагедія для нашої родини, для нашого району, для нашого міста, для мене… Моя мама була найпрекраснішою, найкрасивішою, найрозумнішою і найдобрішою дівчиною, яку я будь-коли знав. Таку людину як моя матуся, просто неможливо описати словами, немає таких філософів, які змогли б підібрати такі слова, немає таких словників, які могли б містити ті слова, які підходять до її доброти, характеру та душі, як каже мій тато — "Вона була унікальна…".

І вона справді, була просто ідеальною у всьому… Ми любили маму до нескінченності, і будемо любити, її посмішка змушувала посміхатися інших, її теплі слова змушували відчувати це саме тепло в грудях, а її краса та зовнішність зачаровувала погляд… Вона була стоматологом і волонтером, яка допомагала нашим воїнам боротися за нас і за нашу свободу…

"Всі від неї приховують правду": Сергій Риженко розповів про стан жінки, яка втратила сина та чоловіка в Дніпрі. ФОТО

Унаслідок російського ракетного удару по Дніпру 14 січня постраждала 27-річна Катерина Зеленська. Вона майже добу перебувала під завалами і наразі в реанімації.

Головний лікар обласної лікарні імені Мечникова Сергій Риженко розповів, що на місці трагедії жінка, яка має вади слуху, не могла кликати на допомогу. Вона змогла дотягнутися до годинника на руці та відповісти на дзвінок мами, інформує UAINFO.org.

"Рятувальники зробили неможливе: дістали її з-під десятків тон будівельних уламків. Про вибух говорити не може, одразу плаче. Попросив написати – рука тремтить, думки тільки про близьких. Спілкується із психологом", - повідомив Риженко.

Коли постраждалу доставили до Мечникова, температура її тіла ледь сягала 31 градуса. Садна на руках і тілі жінки нагадують про трагедію.

"Катя отримала багато ліків у реанімації, колір обличчя із сіро-землистого став рожевим. Намагається навіть усміхатися. Всі від неї приховують правду, але її душу приховати неможливо", - розповів Риженко.

Сексологиню Ілащук за три тижні після призначення так і не відправили послом у Болгарію: в МЗС назвали причину 

Сексологиню Олесю Ілащук, яка стала надзвичайним та повноважним послом України у Болгарії, за три тижні після призначення так і не відправили до цієї країни. У Міністерстві закордонних справ заявили, що не можуть оформити документи для її відправлення.

Про це повідомляють "Українські новини". Наказ про її призначення на посаду глава держави Володимир Зеленський підписав ще три тижні тому, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Припускається, що причина у такому затягуванні з документами – скандал навколо Ілащук, пов'язаний із тим, що вона не має дипломатичного досвіду.

У відомстві додали, що зараз відбувається процедура з підготовки посла до відбування у тривале відрядження.

Як відомо, попередня робота Ілащук сексологинею не сподобалася українцям. При цьому в МЗС стверджують, що такі призначення є "звичайною міжнародною практикою".

Крім того, на її сторінці у Facebook йдеться, що вона закінчила історичний факультет Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, є клінічним психологом, системно-сімейним терапевтом, гештальт-терапевтом.

Транзит влади в Росії: розслідувач Bellingcat назвав неочікувану кандидатуру на заміну Путіна 

Російські еліти розглядають можливість усунення від влади Путіна. Поки це здається неймовірним, але не виключено, що наступним очільником РФ стане опозиціонер Олексій Навальний.

Про це заявив керівник незалежної міжнародної розвідувальної спільноти Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю "Главкому", інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

"На самому початку ми бачили, що у Кремлі всіляко намагалися тримати руки окремих представників еліти "чистими" задля того, аби за якийсь час використати їх про всяк випадок, якщо на те буде потреба", – сказав Грозєв.

За його словами, на місце Путіна в разі несприятливого розвитку ситуації, спочатку розглядали зокрема нинішнього прем'єра РФ Михайла Мішустіна.

"Одначе, і його руки врешті-решт були забруднені дотичністю до війни. У тому випадку, якщо потайливим бунтівникам, яких абсолютна більшість у президентському оточенні, випаде можливість зцементувати результати соціальної революції, до влади після виборів цілком може прийти Олексій Навальний. До речі, він вже оголосив, що якщо стане біля керма, то вимагатиме у олігархату 30% їхніх статків на користь державного бюджету. У будь-якому разі, втратити 30% при Навальному для них набагато краще, ніж 90% під час правління Путіна", – зазначив журналіст-розслідувач.

Нагадаємо, що російський опозиціонер Олексій Навальний наразі перебуває у в'язниці. 22 березня 2022 року Лефортівський районний суд Москви засудив Навального до 9 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Усик у день народження пожертвував мільйони на відновлення Ірпеня

Непереможний український суперваговик Олександр Усик (20-0, 13 КО) разом із франчайзинговою платформою UNITED24 відкрив збір коштів на відновлення багатоквартирного будинку в Ірпені на вулиці Лисенка 14. У свій день народження наш знаменитий боксер виклав відео, в якому показав наслідки обстрілу російськими окупантами, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Реконструкція будівлі дозволить 40 українським сім'ям повернутись до своїх квартир. Потрібно зібрати 12 мільйонів гривень. Збір грошей Усик відкрив 17 січня – у день свого народження.

"Єдине, чого я бажаю – це перемоги України. Хочу подякувати всім, хто її наближає. Я пожертвую 8 млн особисто, і прошу вас допомогти зібрати ще 4 мільйони. Ваші пожертвування – це найкращий подарунок на день народження, про який можна тільки мріяти donorbox.org/hb_usyk", – написав Усик.

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини