MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 березня 2023

172 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 9 березня.

Через обстріли росіян ЗАЕС повністю знеструмлена, – Енергоатом

Унаслідок російських ракетних обстрілів у ніч на 9 березня відключилась остання лінія зв'язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Енергоатом, інформує UAINFO.org.

Наразі станція знеструмлена та перейшла в режим блекауту 6 раз за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС.

"Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу", - вказали у компанії.

Окрім цього, всі вітчизняні атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів.

"Станом на 6.30 ранку усі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт. Через окупацію станції та втручання представників "Росатома" в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені", - додали в Енергоатомі.

У росіян немає резерву для продовження наступу у разі захоплення Бахмуту, – ISW

У Росії ймовірно немає достатньої кількості ресурсів, щоб продовжувати наступ у разі захоплення Бахмуту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org.

Аналітики звернули увагу на заяву власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина про те, що Міноборони Росії використало його бійців, щоб виснажити ЗСУ у Бахмуті, а потім може відмовитись від їхніх послуг там.

"ISW не виявила жодних ознак того, що російські військові мають добре оснащений та підготовлений резерв для просування за межі Бахмута. Більшість російських підрозділів, що спостерігаються, на Донбасі вже ведуть наступальні операції, у тому числі російські повітряно-десантні (ВДВ) підрозділи, що приєдналися до російського наступу в Бахмуті в січні 2023", - заявили в ISW.

Тому аналітики впевнені, що у разі захоплення Бахмуту наступ росіян на цьому напрямку завершиться.

ЗСУ відновили міст на головній дорозі від Бахмута до Часового Яру – CNN 

Українські військові відремонтували міст на головній дорозі, який з'єднує село Часів Яр з містом Бахмут.

Про це повідомляє CNN, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Міст був підбитий артилерією окупантів, що створило велику вирву на дорозі та призвело до неможливості користуватися дорогою, змусивши українських військових використовувати поля та ґрунтові дороги для забезпечення оборони цього сильно освоєного міста.

«На відео з геолокацією можна побачити тимчасовий міст, який був побудований на місці вирви, і транспортний засіб, що проїжджає ним», — зазначає видання. 

CNN не має змоги незалежно підтвердити дату відеозйомки, але потенційний ремонт мосту може означати відновлення життєво важливої лінії забезпечення для українських військових у Бахмуті. 

Буданов про повітряну операцію ГУР в Маріуполі: ми виграли час і зруйнували задум ворога

Унікальна повітряна операція ГУР МО та армійської авіації у березні-квітні 2022 року більш ніж на місяць подовжила ефективну оборону гарнізону Маріуполя на Азовсталі, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Про це розповів начальник Головного управління розвідки Міноборони України генрал-майор Кирило Буданов в інтерв`ю для першого фільму "Авіпрорив на Азовсталь. Небо" документальної трилогії "Воєнна розвідка України: на морі, у небі, на землі".

Його було показано вчора 8 березня у національному марафоні Єдині новини #UA Разом.

"Той місяць, який виграли, дозволив вибудувати ту систему оборони, яка діє навіть зараз. Тобто цими діями ми скували противника і не дозволили його більш ніж 10-ти тисячному угрупованню рушити одразу на Запоріжжя. Цим ми виграли час і цим ми зруйнували їх задуми", – розповів Буданов.

У документальному фільмі знятому журналістом, а нині військовослужбовцем Артемом Шевченком, йдеться про невідомі раніше деталі ризиковано та унікальної повітряної операції ГУР МО. Сім бойових вильотів вглиб ворожої території на понад 100 кілометрів зі щільною протиповітряною обороною противника, які було проведено 16-ма гелікоптерами армійської авіації. Вони доправили більше 30 тонн вантажу (зброя, боєприпаси, зв`язок), десантували більше 70 бійців підкріплення та евакуювали 64 поранених гарнізону захисників Маріуполя, які 86 днів тримали облогу Азовсталі в оточенні набагато більших сил ворога.

Помер банкір, який обікрав Центробанк Росії на 60 мільярдів доларів 

У понеділок, 6 березня, у Москві раптово помер відомий російський бізнесмен Сергій Гришин. Колишньому власнику РосЕвроБанку було 56 років. За офіційною версією, він потрапив до лікарні в критичному стані. У головний мозок Гришина надходило недостатньо кисню. Це нібито призвело до сепсису.

Гришин досить довго жив у США. Коли президентом був Дональд Трамп, росіянин просив Білий дім надати йому політичний притулок. Однак йому відмовили. Колишній банкір із брудною репутацією стверджував, що на батьківщині йому загрожує смертельна небезпека, оскільки він дозволив собі відкрито критикувати володимира путіна, інформує UAINFO.org з посиланням на Факти.

Однак більше Гришин був відомий своїми махінаціями. Він сам не раз вихвалявся, що в 90-х провернув «найбільшу в російській історії аферу». За його словами, він вивів із рахунків Центробанку щонайменше 60 млрд доларів в офшори. Також Гришин стверджував, що частенько під час укладання договорів і оформлення фінансових документів використовував невидиме чорнило. І потім у документах з'являлися пункти або моменти, про які друга сторона уяви не мала.

Усе це не завадило Гришину купувати у США дорогу нерухомість. Спочатку він купив особняк, у якому проходили зйомки знаменитого фільму з Аль Пачіно «Обличчя зі шрамом». Після цього американські газети дали росіянину прізвисько — Scarface Oligarch.

У 2009 році Гришин купив будинок у Монтесіто поруч із Санта-Барбарою. А потім продав його… принцу Гаррі та Меган Маркл, коли Сассекси перебралися в Америку.

Арестович підставив Фейгіна в прямому ефірі: "двійник" Зеленського зробив смішну пародію 

Зірка "Кварталу" Юрій Великий зробив пародію на колишнього радника Офісу президента Олексія Арестовича і російського опозиціонера Марка Фейгіна, які ведуть стріми і діляться своїми думками про ситуацію на фронті. "Двійник" Зеленського показав, як би виглядав їхній прямий ефір 8 березня.

"Прямі ефіри Фейгіна і Арестовича дуже популярні в інтернеті і здебільшого практично завжди займають перші місця в трендах YouTube. Особливо вони популярні серед жіночої аудиторії, і черговий їх ефір до 8 березня можна вважати найкращим подарунком для прекрасної половини людства", - зазначено в описі до пародії, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Так, Великий зіграв і Арестовича, і Фейгіна. Комік показав, як екс-радник ОП намагається "відкосити" від прямого ефіру заради вечері з дружиною в ресторані. А Фейгіну доводиться "викручуватися", адже він вже почав стрім.

Відео вже зібрало майже 900 тисяч переглядів. У коментарях глядачі пишуть, що Великий може замінити Фейгіна з Арестовичем, тому що у нього вийшло вдало передати міміку і інтонацію військових експертів.

Будуть жерти білок: Скабєєва заявила про нібито голод у Британії

Російська пропаганда видала чергову абсурдну заяву, цього разу — про уявний голод у Великобританії. Нібито в державі готуються подавати в ресторанах білок, адже цих тварин багато в парках. Однак від допомоги Україні офіційний Лондон не відмовиться, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Такою заявою відзначилася провідна пропагандистка РФ Ольга Скабєєва під час прямого ефіру на російському телебаченні. Вона сказала: "Сьогодні стало відомо, що там в деяких ресторанах подаватимуть білок. З огляду на те, що тварин багато в парках, чому б їх не їсти, маючи на увазі брак харчування. Але від рішення допомагати Зеленському, постачати зброю, вони не відмовляються. Будуть жерти білок, але гаубиці поставлять", — сказала пропагандистка. 

Своє висловлювання Скабєєва підсумувала, що "сподіватися на протести" не варто. Малися на увазі уявні мітинги британців через постачання зброї для захисту України від російської агресії на тлі уявного голоду.

У РФ "добровольцям", яких кидають на війну проти України, видали іржаві автомати. ФОТО 

У Росії "добровольцям", які збираються на війну в Україну, продовжують видавати іржаві і практично непридатні для використання автомати. Це може свідчити про значний дефіцит стрілкової зброї у країни-агресора.

Про це повідомив російський Telegram-канал "Сеятель ветра", який позиціонує себе як антивоєнний. Там опублікували фото автоматів, які отримали "добровольці" з підрозділу "БАРС", – вони майже гнилі, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Автори каналу нагадали, що всі росіяни, які підуть на війну у всі подальші хвилі "мобілізації", отримають саме таку зброю.

"Тож усі воєнкори, які закликають вигнати на фронт ще мільйон людей, насправді просто хочуть роздати російським мужикам такі гниляки та вбити їх об українські позиції", – констатували у дописі.

Через зв'язок з Росією: українці закликали вилучити фільм "Топ Ган: Меверік" з Томом Крузом із списку номінантів на "Оскар"

У ніч із 12 на 13 березня Американська академія кінематографічних мистецтв і наук уже в 95-й раз проведе церемонію нагородження премії "Оскар". Одним із тріумфаторів обіцяє стати пригодницький бойовик "Топ Ган: Меверік" з Томом Крузом у головній ролі, який представлений одразу в шести номінаціях. Однак Світовий конгрес українців закликав виключити фільм зі списку претендентів на престижну нагороду, оскільки він, ймовірно, має зв'язки із країною-терористкою Росією.

Виявилося, що фільм був фінансований російським олігархом Дмитром Риболовлєвим. Він входить до двадцятки найбагатших людей Росії за версією журналу Forbes і вважається персоною з близького оточення президента-диктатора Володимира Путіна. У зв'язку з цим Світовий конгрес українців, як повідомила його пресслужба у Facebook, написав відкритий лист до Академії кіномистецтва, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Фільм був фінансований власником футбольного клубу Дмитром Риболовлєвим, російським олігархом, на якого накладено санкції в Україні. На відміну від оригінального фільму, Top Gun: Maverick не містить жодних прямих або непрямих посилань на Росію. Ми закликаємо Кіноакадемію відмовитись від російських грошей та утриматися від голосування за Top Gun: Maverick на 95-й церемонії вручення премії "Оскар", – наголошується у публікації.

Публічно про зв'язок картини з мільярдером не повідомлялося, проте як підтвердження організація послалася на розслідування видання Los Angeles Times.

Також Всесвітній конгрес українців закликав Академію "вийти із потужною заявою на нинішній церемонії нагородження, засуджуючи війну Росії проти України та будь-які спроби впливу на Голлівуд та американське суспільство".

Полякова переспівала "Шльопки" на актуальний лад: "Коли розліталися орки на грядки..."

Напередодні, 8 березня, українська співачка Оля Полякова дала благодійний концерт у КВЦ "Парковий". Зірка відмовилася від російськомовних хітів, тому співала перероблені на актуальний лад версії, україномовні треки та гімн України.

З прапором в руках вона також вшанувала хоробрих воїнів, котрі понад 12 місяців боронять рідну землю від ворогів, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org

"Шлепки" в україномовній варіації висміяли російських окупантів, які мародерять та знищують все на своєму шляху.

"Коли було ще дуже мирне літо,

Я чула шось про "другу армію світу".

У нас у кожному домі всі знають тепер,

Хто справжній чмошник і тупий мародер.

Хто розбиває вікно і вітрину,

Хто хоче сп*здить навіть пральну машину,

І на розбитім танку везе унітаз,

Земля буде горіти під ногами у вас.

Коли розліталися орки на грядки,

Шльопали шльопки, горіли п’ятки.

Шльоп, шльоп, шльоп.

Від орків залишився один угольок", – йдеться в "Шльопках".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини