MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 березня 2023

147 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 березня.

Ціль – розірвати "сухопутний міст" в Крим: яким в НАТО бачать весняний наступ ЗСУ 

Україну очікує "критичне півріччя", адже наразі триває підготовка до контрнаступу ЗСУ, що очікується вже на весну-літо. Тож найближчі шість місяців стануть вирішальними у війні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву високопосадовця НАТО в інтерв'ю Bild.

Зокрема, неназваний чиновник зазначив, що зброя, яку зараз постачає Захід для України, буде використана українськими військовими вже в травні для витіснення російської армії, що вторглася з півдня та сходу.

"Підготовка, матеріальне забезпечення, матеріально-технічне забезпечення та знання спецслужб - наразі партнери України роблять усе можливе для проведення успішного контрнаступу. Ми готуємося до наступу навесні або влітку. Найближчі шість місяців стануть ключовим періодом у війні не лише для України, а й для союзників", - заявив один із керівників військового Альянсу.

Чиновник також дав інформацію про ймовірні місця українського контрнаступу, але зауважив, що "має бути дуже обережним з міркувань безпеки". 

Відповідно, як пише видання Росія "справедливо" припускає, що основні українські наступи можуть відбуватися в Луганській та Запорізькій областях.

Радянські МіГи не можуть виконувати всі необхідні для українських льотчиків завдання, – експерт

Нинішні літаки, які стоять на балансі ЗСУ, не можуть ефективно відпрацьовувати завдання щодо повітряної оборони України. Завдяки нестандартним рішенням та професіоналізму українських льотчиків частина російських ракет перехоплюється, але західні аналоги винищувачів справилися б із цим завданням набагато краще.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів експерт з питань авіації Валерій Романенко, інформує UAINFO.org.

"Американські винищувачі мають кращі радари і краще пристосовані до цих завдань. Тим більше, коли б'ють не по прифронтових містах, а по іншій частині України, західні винищувачі могли б отримати розвідувальну інформацію - маршрут польоту безпілотника прямо з американського AWACS (загальна назва американських літаків далекого) радіолокаційного виявлення - ред.)", - наголошує Романенко.

У сфері боротьби з ворожою авіацією українське МіГ-29 поступається російським винищувачам. За роки незалежності внесок України в модернізацію свого парку був недостатнім. Тоді як Росія активно працювала над розвитком авіаційного потенціалу.

"Вони (МіГи - ред.) не зможуть на рівних боротися з російськими винищувачами. Ті, які ми отримаємо, вони покоління 4.0, а у росіян 4++ з кращими радарами, кращим радіоелектронним обладнанням і ракетами, які діють за сучасним принципом - вистрілив" і забув", - зазначає Романенко.

Ті ракети, які, в тому числі, пристосовують до українських МІГ, потребують напівактивного радіолокаційного наведення - інакше кажучи, "вести" їх має пілот і "підсвічувати" радаром літака практично за 20 кілометрів до мети, зазначають експерти.

Банки можуть без проблем підвищити ставки за депозитами для населення навіть удвічі, – НБУ

Національний банк України активно працює з банками, щоб вони підвищували ставки за депозитами. Навіть зростання удвічі суттєво не вплине на банки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв’ю першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової журналу "ТОП-100. Рейтинги найбільших", інформує UAINFO.org.

За її словами, зобов'язання у гривні в усій банківській системі у грудні в середньому коштували 6% річних.

"Навіть якщо банки підвищать ставки за депозитами до прийнятного з урахуванням інфляції рівня, то очікувати, що вартість фондування зросте суттєво, ми не можемо", - сказала вона. 

Як зазначила Рожкова за сьогоднішньої пропорції, коли депозити населення в гривні становлять 15% всієї ресурсної бази у національній валюті, "підняття ставок за ними вдвічі суттєво не вплине на загальну вартість фондування".

Після ордера на арешт Путіна в РФ почали казати, що повернуть викрадених українських дітей 

Росія планує провести неофіційне засідання Ради Безпеки ООН на початку квітня, щоб обговорити, за її словами, "реальний стан" українських дітей, вивезених до Росії.

Представник Росії в ООН Василь Небензя заявив на прес-конференції, що Росія планувала засідання Ради задовго до п'ятничного оголошення МКС, пише The Associated Press, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Небензя з Росії назвав питання про дітей "абсолютно роздутим" і сказав, що Москва хоче пояснити на засіданні Ради Безпеки приблизно 6 квітня, що вони були доставлені в Росію "просто тому, що ми хотіли позбавити їх від небезпеки, яку можуть принести військові дії".  

У Небензі запитали, чи планує Росія повернути дітей.

"Путін повторить сценарій відомого диктатора": озвучено прогноз, що його очікує 

Президента Росії Володимира Путіна очікує доля іракського диктатора Саддама Хусейна після того, як Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер його на арешт. Захід більше не турбується про те, щоб "зберегти обличчя" Путіну.

Таку думку висловив в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua політолог Микола Давидюк, інформує UAINFO.org.

За його словами, Путін після рішення МКС "позбавляється можливості бути політичним лідером на світовій арені" і перетворюється на "домашнього замкнутого диктатора". 

"Якщо перед цим казали, що Путіну треба зберегти обличчя, то зараз про збереження обличчя мова не йде. Йому "збережуть обличчя", як Саддаму Хусейну - просто одягнуть чорний мішок, коли будуть його вішати. Так Саддаму Хусейну зберегли обличчя - немає жодної фотографії, коли він повішений, а його обличчя кривлялося в конвульсіях. Ніхто так і не побачив, тому Саддаму "зберегли обличчя". Я думаю, що режим збереження обличчя для Путіна сьогодні буде якраз таким", - прогнозує політолог.

Як зазначив Давидюк, "Путін перетворюється на програвшого у війні з чітким розумінням того, як це буде завершено".

"Він іде в сценарії Саддама Хусейна, де чітко зрозуміло, що диктатора живим залишати не будуть", - наголосив експерт.

Зеки "Вагнера" з бойовим досвідом наповнять російські міста, – британська розвідка 

Найближчими тижнями тисячі російських в'язнів, які воювали за групу "Вагнер", швидше за все, будуть помилувані та звільнені. Вони стануть серйозною проблемою для пересічних жителів Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter, інформує UAINFO.org.

Як зазначається у зведенні, пік вербування ув'язнених Вагнера припав на осінь 2022 року, коли ув'язненим пропонувалося пом'якшення вироку після шести місяців служби. 

Хоча приблизно половина завербованих ув'язнених, ймовірно, були вбиті або поранені, дані з Росії свідчать про те, що група виконує свою обіцянку звільнити тих, що залишилися живими. За даними британської розвідки, посвідчення, видані звільненим ветеранам "Вагнера", свідчать, що вони були затверджені указом президента Путіна.

"Тепер, коли "Вагнеру", ймовірно, заборонили вербувати нових ув'язнених, цей вихід посилить кадрові проблеми. Крім того, раптовий приплив правопорушників, часто схильних до насильства, з недавнім і часто бойовим досвідом, що травмує, ймовірно, стане серйозною проблемою для російського суспільства воєнного часу", - зазначають у Міноборони Британії. 

Учені виявили новий вид кішки: має загадкову особливість

На острові Корсика вчені виявили новий вид кішок. Результати генетичного дослідження здивували – корсиканські дикі кішки не є родичами домашніх або лісових котів, а більше схожі на лисиць.

У той час, коли біорізноманіття планети руйнується, ідентифікація нового генетичного виду є надзвичайно важливою для світової фауни. Вчені впевнені, що слід впроваджувати заходи для збереження корсиканських кішок, адже наразі вони існують на невеликій території в обмеженій кількості. Деталі розповіло видання OFB, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org

Історія корсиканських кішок

Місцеві називають корсиканських кішок "ghjattu volpe" (лисиця). У ХХ столітті були спроби більш-менш точних, але найчастіше – помилкових описів цього виду тварин. 

Управління біорізноманіття Франції (OFB) і Лабораторія біометрії та еволюційної біології (CNRS – Університет Клода Бернара в місті Ліон) опублікували останні результати генетичного дослідження та порівняння корсиканської кішки та їх континентальних "родичів". Вчені виявили специфічну генетичну особливість.

"То ж кричи!". Засновниця Дикого театру Ярослава Кравченко присвятила пронизливе відео дівчині загиблого героя Да Вінчі

Засновниця "Дикого театру", театральна продюсерка і ведуча Ярослава Кравченко опублікувала у соцмережах монозамальовку "Кричи", яку вона присвятила усім, хто переживає втрату.

Вона повідомила, що текст, який вона потім зачитала на відео, знятому на Собачому пляжі в Одесі, народився після звістки про загибель Героя України Дмитра Коцюбайла із позивним Да Вінчі. Вона присвятила свої слова дівчині героя Аліні Михайловій та всім, хто проживає втрату, яку принесла війна, яку веде Росія проти України, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

"Цей текст народився у нічному потязі після звістки про загибель Да Вінчі. Присвячується Аліні Михайловій та усім, хто проживає втрату", — написала вона. 

У ньому вона нагадала всім, чому варто плакати, кричати, але не мовчати про свою втрату, бо "невиплакані сльози стають пухлинами у слабких місцях".

"Як коротко і вичерпно водночас", "Не кричиться… і не плачеться…", "Дякую Вам, Яся, за цю роботу. Рани наших втрат болять всім…", — залишають коментарі під відео підписники Ярослави Кравченко.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини