MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 квітня 2023

110 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 квітня.

Перші 24 години контрнаступу України будуть вирішальними: ЗСУ повинні викликати паніку в лавах військ Путіна – Foreign Policy

Навколо майбутнього контрнаступу Збройних Сил України точиться чимало дискусій. За прогнозами, перший день контрнаступу нестиме вирішальну роль, адже обрана стратегія зрештою визначатиме перемогу чи поразку армії.

Про це розповів старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень з кіберпотужності та майбутніх конфліктів Франц-Штефан Гаді, передає Foreignpolicy, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org. 

Експерт спрогнозував, за яких умов українським силам вдасться завдати блискавичного удару окупантам.

Більшість обговорень та припущень зосереджена на тому, коли та де українські війська здійснять атаку, наскільки масштабним буде контрнаступ, та який при цьому вплив матиме недавно отримана західна зброя. Як розповідає експерт, останніми місяцями війна на території України, яку розпочала країна-агресор Росія, перейшла у фазу виснаження. Жодна зі сторін не мала суттєвих переваг на полі бою і виснажувала супротивника. Франц-Штефан Гаді вважає, що українським військам буде нелегко уникнути виснажливого характеру війни, навіть якщо наступальні сили будуть великими, добре оснащеними та гарно підготовленими. 

Так, на думку експерта, для України можливим є один сценарій уникнення війни на виснаження: якщо перші години контрнаступу матимуть ефект неочікуваності та викличуть паніку серед військового керівництва та рядових солдатів Росії. Найбільш успішним контрнаступ буде у разі, якщо російські війська без особливого бою будуть тікати від сил української армії.

Генерал-лейтенант назвав передумови для контрнаступу ЗСУ 

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко вважає, що для контрнаступу українських військових мають скластися всі необхідні умови, серед яких - і погодні.

В інтерв'ю "Обозревателю" він нагадав про прогноз очільника української розвідки Кирила Буданова, за яким ЗСУ до кінця весни зайдуть до Криму. За словами Романенка, у наших бійців є 1,5 місяця, за цей час вони підготуються до контрнаступальних дій, передає УНІАН, інформує UAINFO.org. 

Також, продовжив генерал-лейтенант, потрібно дочекатися сприятливих для контрнаступу погодних умов:

"Тож потрібно кілька тижнів, щоб прийшла тепла погода, і ще кілька тижнів, щоб підсохли дороги, щоб вони змогли витримувати важкі базові танки НАТО вагою 70 тонн і більше". 

Романенко заявив, що за ці 1,5 місяця потрібно завершити оборонну операцію на сході, зупинити просування росіян та завдати їм нищівних втрат у живій силі та техніці. 

У Пентагоні підтвердили прибуття в Україну перших БМП Bradley: як вони допоможуть ЗСУ у контрнаступі

У Пентагоні підтвердили прибуття в Україну частини обіцяних кілька місяців тому бойових машин піхоти M2 Bradley. В оборонному відомстві США при цьому не уточнили, коли і скільки саме БМП було доставлено на територію країни.

Про це повідомляє портал The War Zone, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Американці впевнені, що розгортання Україною Bradley — це величезний крок уперед у бронетанковому контингенті української армії, що швидко модернізується.

У коментарі The War Zone представник Пентагону Чарлі Дітц підтвердив прибуття в Україну частини обіцяних США у січні M2 Bradley. Він зробив це після того, як в українському Міноборони опублікували у Twitter фото цих американських БМП, пофарбованих у традиційний для української армії "піксель". 

"Так, ми можемо підтвердити, що частина Bradley прибула", – сказав Дітц. 

Представник Пентагону не уточнив, коли прибули бойові машини та в якій кількості. При цьому, як нагадали в The War Zone, США анонсували передачу Україні 113 Bradley (109 у модифікації M2A2-ODS-SA та чотири – BFIST).

Автори матеріалу підкреслили, що їм невідомо, коли саме було зроблено опубліковану МО України фотографію і нагадали про непідтверджені повідомлення присутності цих американських машин на передовій, що ширилися соцмережами упродовж останніх тижнів.

"Щойно вони вступать у бій, Bradley добре служитимуть українцям у протидії радянській бронетехніці. Bradley довів і, ймовірно, знову доведе, що він є небезпечною зброєю проти бронетехніки радянської доби, як це було в Іраку, а також проти сучасніших танків Росії ", – процитували в The War Zone американського ветерана, який працював з Bradley.

"Змушені діставати все наявне озброєння": у Повітряних силах пояснили "паузу" з масованими ударами РФ по Україні

Російські війська припинили масовані ракетні удари по українських містах, як було восени та взимку, через брак ракет. Протягом року повномасштабного вторгнення держава-агресор використала приблизно 850 ракет для ударів по нашій інфраструктурі.

Про це сказав  речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону "Єдині новини". За його словами, армія держави-агресора нині змушена діставати з запасів усе наявне озброєння, зокрема старі боєприпаси, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Зараз окупанти перейшли на більш бюджетний варіант для обстрілів українських населених пунктів. Йдеться про керовані авіаційні бомби. 

Як зазначив Ігнат, після вибухів на аеродромі в російському Енгельсі, російські військові роззосередили свої літаки.

За його словами, загалом ракети, які окупанти застосували для ударів по критичній інфраструктурі України – це весь запас ракет, що були у Росії. Речник нагадав, що близько 750 крилатих ракет було знищено українською протиповітряною обороною.

Президент Бразилії засудив російську агресію на фоні критики його "мирних ініціатив" 

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва публічно засудив російську агресію проти України після численної критики його "мирних ініціатив".

Про це повідомляє The Guardian, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Під час пресконференції за підсумками зустрічі з президентом Румунії Клаусом Йоханнесом президент Бразилії засудив «порушення територіальної цілісності України».

У той же час, він зазначив, що досі вважає за можливе досягнення миру між Україною та Росією "за допомогою нейтральних країн". 

Раніше президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва запропонував створити аналог Великої двадцятки для забезпечення миру в Україні за участю Китаю, Об'єднаних Арабських Еміратів і Латинської Америки.

Бразильський президент заявив, що під час свого візиту до ОАЕ та Китаю він поговорив з президентами цих країн про створення групи держав, подібної до G20, щоб стати посередником у «конфлікті», що викликало повномасштабне російське вторгнення в Україну.

"Путін – найбагатша людина у світі": озвучено статки президента РФ

Президент РФ Володимир Путін є найбагатшою людиною планети. Свої гроші він приховує за допомогою підконтрольних олігархів, а розмір його статків сягає 200 млрд доларів.

Про це, як передає The Sydney Morning Herald, заявив американський фінансист і правозахисник Білл Браудер, повідомляє Обозреватель, інформує UAINFO.org. 

"Він не зберігає гроші на своє ім'я", – пояснив експерт. Кошти розподіляються через секретну мережу підставних компаній та довірчих керівників, як показали розслідування, такі як "Панамські документи". "Інші люди виступали як його довірені особи", – пояснює Браудер.

Наприклад, коли "Палац Путіна", великий маєток вартістю мільярд доларів з краєвидом на Чорне море, був викритий безпілотниками опозиціонера Олексія Навального, офіційна лінія полягала в тому, що він належав другові дитинства Путіна та партнеру з дзюдо, олігарху Аркадію Ротенбергу.

"Якщо ви бачите олігарха зі статком у 20 млрд, найімовірніше, 10 млрд із них належать Путіну", – каже Браудер, який провів роки, просуваючи кампанію за санкції проти Кремля після смерті свого колишнього адвоката, викривача корупції Сергія Магнітського у російській в'язниці.

Браудер вважає, що Захід повинен звалитися "як тонна цегли" на країни та компанії, які допомагають Росії ухилятися від санкцій. "Наприклад, російські яхти, які були розміщені в Середземному морі, зараз стоять у марині в Дубаї чи Туреччині. Ми повинні санкціонувати ці марини, щоб будь-хто, хто коли-небудь розглядав можливість швартування російської яхти, подумав двічі", – каже він.

Росія імпортує західні технології для зброї через інші країни: в NYT назвали держави, залучені до схеми 

Західні санкції суттєво вдарили по можливостях оборонно-промислового комплексу країни-агресора Росії. Окупантам стало складніше виробляти високоточну зброю через дефіцит мікросхем, проте РФ все ще отримує доступ до багатьох електронних компонентів.

Обходити санкції Кремлю допомагають низка країн, зокрема Китай, Вірменія та Казахстан. Про це йдеться у розслідуванні The New York Times, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org. 

Офіційні особи США стверджують, що жорсткі обмежувальні заходи, які вони запровадили у партнерстві з урядами 38 інших країн, завдали серйозної шкоди військовому потенціалу РФ. Також санкції призвели до збільшення витрат Росії на закупівлю необхідних електронних компонентів.

За словами куратора експортного контролю США у Бюро промисловості та безпеки міністерства торгівлі Алана Естевеса, санкції дуже ефективно перешкоджають спроможності Росії підтримувати та відновлювати збройні сили. Водночас він зазначив, що країна-агресор адаптується до нових обмежень, а США зі свого боку адаптує санкції, щоб не дозволяти РФ їх обходити.

Незважаючи на те, що прямий продаж мікросхем у Росію зі США та їхніх союзників впав до нуля, РФ все ще має можливість отримувати необхідні компоненти за допомогою інших країн. Однак ці електронні складові мають низьку якість, що робить зброю РФ менш точною та надійною.

Американський генерал назвав головну помилку російської армії у війні

Країна-агресорка Росія дуже недооцінила потужність Збройних сил України, а натомість переоцінили власні сили. Крім того, окупанти мають застарілу телекомунікаційну систему.

Таку думку в інтерв'ю "Радіо свобода" висловив колишній директор ЦРУ, генерал армії США у відставці Девід Петреус, передає ТСН

"Вони (окупанти - Ред) повністю недооцінили українські сили і повністю переоцінили російські сили. Вони не змогли нав'язати свою лінію ведення військової кампанії та підготувати сили для проведення цієї кампанії. Крім того, у них не було сучасних телекомунікаційних систем. Тому генерали продовжували гинути", - заявив Петреус. 

За словами ексочільника американської розвідки, росіянам бракує професіоналізму і тренувань. Зокрема, окупаційна армія має недостатньо професійного сержантського складу.

"Було дуже багато помилок, які вони продемонстрували, деякі з них були очікуваними, інші були несподіваними. Наприклад, той факт, що їхня телекомунікаційна система є одноканальною, і ви можете легко її знайти. Вона не зашифрована. Вона також високочастотна - це означає, що вона поширюється дуже широко, будь-хто може вловити її за допомогою поліцейського сканера, на відміну від нашої системи, яка використовує частотну модуляцію (FM)", - висловився генерал армії США.

Колишній маєток Рокфеллера та Абрамовича на Карибах продали за рекордні $136 млн

На карибському острові Сен-Бартелемі (Сент-Бартс) за $136 млн продали маєток, яким у різні роки володіли мільярдер Девід Рокфеллер та російський олігарх Роман Абрамович. Сума операції стала рекордною для цього острова, незважаючи на те, що будівля постраждала через урагани.

Новим господарем особняка став Адам Сін, власник британської компанії Aspire Commodities, пише The Wall Street Journal (WSJ). На момент продажу маєтком володіла подружня пара продюсерів, Стів та Лінда Хорн, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Як розповів рієлтор Дуглас Фореггер, Хорни використовували особняк як місце для відпочинку, проте через наслідки ураганів останніми роками туди ніхто не приїжджав. Незважаючи на це, за словами Фореггера, вартість будинку та території виявилася рекордною для Сен-Бартелемі.

Особняк розташований на території 52,6 га. Роман Абрамович купив цей маєток у 2009 році. За даними журналістів, тоді він заплатив $90 млн, то на $46 млн менше за нинішню вартість.

Острів Сен-Бартелемі знаходиться під юрисдикцією Франції, його ще називають "островом мільйонерів" через велику кількість багатіїв, які володіють місцевою нерухомістю. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Сен-Бартелемі, за даними французької влади, було заморожено іншу нерухомість Абрамовича на суму близько $1 млрд.

Чому мовчить Бубка: колишній президент НОК не міг сказати "війна", за рік не засудив Росію, а у брата бізнес у Донецьку 

Легендарний стрибун із жердиною Сергій Бубка 17 років очолював Національний олімпійський комітет України, заробивши серйозний авторитет у світі спорту, але після початку повномасштабної війни з Росією олімпійський чемпіон розчарував дуже багатьох своїм незрозумілим мовчанням, коли треба було сурмити про нашу трагедію, і вкрай слабкою позицією щодо РФ.

OBOZREVATEL вирішив з'ясувати, які претензії в українців до Бубки, включно з відсутністю хоч якоїсь реакції на прагнення Міжнародного олімпійського комітету повернути РФ і Білорусь у світовий спорт, а також сімейний бізнес на окупованій території Донецької області, інформує UAINFO.org.

ДЕ БУБКА? Від головного олімпійця країни чекали жорсткої та чіткої реакції одразу ж після перших бомбардувань українських міст та танків у Херсоні та на підступах до Києва. Однак Бубка мовчав до 28 лютого, коли МОК, ФІФА та УЄФА усунули всіх спортсменів із РФ від змагань під своєю егідою. Але при цьому в словах голови НОК не було жодного натяку на засудження Росії та нелюдів у Кремлі.

"У мене чоловік депутат... Пішов ти на*уй": водійка накинулась на поліцейських через штраф. ВІДЕО

У Києві агресивна водійка авто, яку зупинили через порушення правил дорожнього руху, накинулась з лайкою на поліцейських та звинуватила їх, що вони не на війні. В автівці також перебували двоє пасажирів, серед яких – дитина.   

Відповідне відео поширили у Мережі, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

На кадрах видно, як після зупинки авто, жінка обурювалася та нецензурними словами обзивала представників Національної поліції. Жінці виписали штраф через розмову по телефону під час руху. 

"У мене чоловік депутат... Нормальні пацани  в Бахмуті, а ви страждаєте ху*н*ю, пішов ти на*уй", - кричала розлючена водійка.

Порушниця також почала заявляти, що "донатить на ЗСУ" та "відправляла автівки на фронт".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини