MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 квітня 2023

88 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 квітня.

ЗСУ можуть зайти в Крим до кінця весни: експерт пояснив, чому півострів вразливий для оборони

Головний розвідник України Кирило Буданов заявив, що ЗСУ можуть зайти в Крим до кінця весни, якщо для цього складуться всі умови. Деякі військові експерти кажуть, що Крим дуже вразливий для оборони

У ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua військовий аналітик, полковник Петро Черник розповів, чи згоден він з такою думкою і наскільки росіяни вже там підготувалися до зустрічі ЗСУ, інформує UAINFO.org.

"У стратегічному контексті я згоден, як би це дивно не звучало. Однак деокупувати Крим у воєнній частині значно легше, ніж пройти лінію розмежування зразка 24 лютого минулого року. Достатньо знищити повністю Кримський міст, взяти його під вогневий ракетний контроль, щоб вони не могли його відбудувати. А за допомогою якісної авіації, тих самих F-16 закрити небо над Кримом, а також акваторію Чорного моря", - зазначив він. 

Черник пояснив, що F-16 можуть брати на борт дві дуже серйозні ракети MGM-158, котрі можуть завдавати ударів від 360 до 910 км.

"Весь Кримський півострів з півночі на південь — трохи більше 250 км, зі сходу на захід — трохи більше 360 км. Ракета з дальністю завдання ударів 910 км бере на мушку абсолютно усі воєнні бази та абсолютно усі потенційні плавзасоби, які через Азовське море та Керченську протоку будуть пробувати доправляти туди якісь запаси. Буквально кілька тижнів такої облоги і Крим падає до ніг як гнила грушка. Для цього потрібні далекобійні ракети і хороша авіація", - підсумував аналітик.

Ми ще дуже далеко до перемоги, – Хливнюк з "Бумбоксу" висловився про ситуацію на фронті 

Соліст "Бумбоксу" Андрій Хливнюк з перших днів повномасштабного вторгнення пішов добровольцем у лави ЗСУ. Зараз він займається аеророзвідкою і бойовими операціями на Херсонщині. Проте, на думку артиста, до перемоги України у війні ще далеко.

Про це він сказав у новому інтерв’ю на ютуб-каналі Pressing, передає 24 Канал, інформує UAINFO.org

Андрій Хливнюк наголосив, що не вважає себе героєм на війні і зазначив, що всім чоловікам треба готуватися до війни, адже перемоги не варто чекати найближчим часом.

На думку Хливнюка, всім українцям треба готуватися до війни. 

Ще прийде черга всіх тих, хто досі не відчув війни на собі. Допомагайте ЗСУ, бо це важливо… Ми ще дуже далеко до перемоги. Це тільки початок цієї війни,
– вважає лідер "Бумбоксу".

Співак наголосив, що з нами воює країна з набагато більший людським ресурсом, вона по-іншому відноситься до втрат на полі бою.

"Росія не зупиниться ні перед чим, щоб знищити нашу націю на нашу державу, щоб не дати нам показати, що частина пострадянської імперії може змінитися і жити нормальним життям", – пояснив Хливнюк.

"Це сакральний момент". Масі Найєм розповів, як отримав поранення, через яке втратив око 

Відомий український адвокат і військовослужбовець Масі Найєм згадав події, за яких отримав доленосне поранення на війні.

Про це він розповів репортерці NV Саші Горчинській, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Уперше Масі Найєм був мобілізований в 2015 році, тому військова служба 2022 року не стала для чоловіка новим досвідом. Проте, якщо сім років тому Найєма біда обійшла стороною, то в минулому році сталося навпаки. На початку літа чоловік отримав важке поранення в голову, в результаті якого лишився без одного ока.

За словами чоловіка, третя година дня 5 червня стане особливим часом для нього: «Для мене це сакральний момент, тому що я розумію, що третьої години дня 5 червня 2022-го Масі Найєм був з двома очима», — сказав військовослужбовець.

5 червня 2022 року Найєм разом зі своїми побратимами повинен був побудувати понтонну переправу. Знайшовши місце, де бойове завдання можна було б виконати, адвокат разом з іншими військовими припаркував машину та вийшов перевірити місцевість. Через небезпеку обстрілу, чоловіки вирішили переставити машину. Зробити це зголосився Найєм, але коли чоловік зайшов до автівки, вона вибухнула. 

«Пам’ятаю, що, потім взявся за голову: кров текла, просто дощем лилась, і — біль. Хтось кричав: „Чи там живі, чи ні?“. Я сказав, що так, але мене не почули. Коли зрозумів, що мене не чують, намагався сам вийти. Про те, що я, фактично, виліз з машини сам, мені розповіли хлопці — я про це не знав. Далі, дякуючи побратиму, мене евакуювали далі в Слов’янськ. Потім стабілізували, відправили в Краматорськ. Там зрозуміли, що має бути складна операція, й відправили в Дніпро», — згадує Найєм.

У Росії перекинувся в кювет ЗРК С-400 вартістю понад $100 млн. ВІДЕО

У четвер, 20 квітня, біля російського міста Тули на автотрасі до тимчасово окупованого Криму, в районі села Прудне, під час руху перекинувся зенітно-ракетний комплекс С-400.

Про це повідомляють російські Telegram-канали, публікуючи відео з місця події, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

За попередньою інформацією, російський ЗРК спочатку їхав у колоні з восьми машин, але дорогою відстав. Наздоганяючи колону, водій військової техніки не впорався з керуванням під час руху, в результаті чого ЗРК вилетів у кювет.

“У 33-річного водія діагностували перелом руки, серйозно не постраждав. Боєприпаси не активовано, загрози вибуху немає”, - повідомив Telegram-канал Shot.

Близький до силових структур РФ Telegram-канал Mash додав, що аварія сталася вранці, після чого дорогу на в'їзд і виїзд із міста Тули було перекрито. Увечері машина все ще лежала в кюветі. 

Вартість такої машини - близько 13 млрд російських рублів (приблизно $100 млн).

Сі Цзіньпіну потрібен Владімір Путін при владі, тож китайський "мирний план" спрямований на те, щоб зафіксувати ситуацію такою, якою вона є. Але територіальні втрати неприйнятні як для України, так і для світової спільноти.

Внутрішній електорат Кремль починає готувати до "перемоги". Путін розраховував, що Захід розколеться, але він прорахувався в цьому. Про це в ексклюзивному стрімі 24 Каналу розповів колишній прем'єр-міністр Росії у 2000 – 2004 роках Михайло Касьянов, інформує UAINFO.org.

Виявилося, що західний світ став ще більш єдиним. Диктатор передбачав, що Захід розколеться у звязку з втомою від підтримки України – фінансової та військової. Хоча це значно дешевше, ніж війна в Іраку чи В'єтнамі. На Україну поки витрачається не так багато ресурсів Заходу. Безумовно, поки це невелика ціна, яка платиться за підтримку своїх же інтересів. 

"Я думаю, Захід не піддасться на цей розкол, на який розраховує Путін. Фактично, поразка путінського режиму вирішена", – відзначив Касьянов.

На переконання Касьянова, Захід не буде вмовляти Україну поступитися територіями. Водночас усі хочуть швидкого завершення війни.

"У цьому контексті надзвичайно важливим є успіх майбутнього контрнаступу української армії. Це – ключ до вирішення. Уся територія буде звільнена, невелика частина залишиться, чи залишиться усе як є – так, як хоче Путін", – наголошує колишній прем'єр-міністр Росії.

Торкнувся паху під час тролінгу з трибун: Роналду спричинив скандал у Саудівській Аравії. ВІДЕО (

У президента РФ Володимира Путіна трапився нервовий зрив, викликаний заміною лікарських засобів, які застосовуються для лікування онкологічного захворювання.

Про це повідомляє The Mirror, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Декілька російських джерел стверджують, що 70-річному Путіну замінили ліки, які він приймає для лікування онкології, і що він має більш серйозне захворювання, ніж вважає широка громадськість.

Незалежних підтверджень цих чуток немає, але вони обговорюються у неофіційних російських медіа. 

"Він наразі проходить третій курс лікування, — сказав Валерій Соловей, колишній професор російської школи, в якій готують розвідників і дипломатів. — Два попередні були вкрай невдалими".

У Telegram-каналі "Генерал СЗР", який, ймовірно, веде російський вчений і в якому, як стверджується, публікуються інсайдерські дані з Кремля, з'явився пост про те, що стан здоров'я Путіна погіршується, він перебуває під постійним контролем лікарів і намагається не дуже обтяжувати себе державними справами.

У два рази менше, ніж рік тому. Українці донатять в середньому 1500 гривень щомісяця на пожертви ЗСУ – дослідження 

Які зміни трапились у житті українців за рік повномасштабного вторгнення? І як цей рік війни вплинув на їхні погляди, віру у перемогу, економічний стан та роботу? Українська комунікаційна агенція Postmen провела дослідження настроїв українців.

Серед усіх опитуваних 80% складають українці, які лишились жити в Україні. Серед цих респондентів абсолютна більшість опитуваних в Україні не виїжджала за її межі від початку повномасштабного вторгнення – вони становлять 84,3%, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Цікавим є те, що більшість цих людей, а це 63,2%, і не думала про виїзд. Старші люди думали суттєво менше за молодь. Адже молодь є більш мобільною та часто не прив’язується до одного місця проживання. А з тих, хто розглядав варіант виїзду, більшу частку складають жінки. Оскільки у жінок є можливість виїжджати й більшість з них можуть думати скоріш не про себе, а про безпеку своїх дітей.

Основними причинами, чому українці не виїжджають за кордон є патріотизм та родина, близькі люди у країні. Коли респондентам поставили питання, чому в Україні їм жити зараз краще, найбільш поширеною відповіддю стала «Бо це моя Батьківщина/дім/країна/земля».

20% усіх опитуваних становлять українці, яки виїхали за кордон. Найбільше вони перебувають зараз у Польщі, Німеччині, Великій Британії та Франції.

"Погана альтернатива золоту". Легендарний інвестор пояснив, чому краще триматися подалі від біткоїна 

Швидке зростання курсу біткоїна з початку цього року не дуже вразило мільярдера Рея Даліо. Він в черговий раз заявив, що біткоїн – погана інвестиція і порівняв криптовалюту з гемблінгом.

Легендарний інвестор Рей Даліо вважає, що криптовалюта не є ні надійним засобом зберігання вартості, ні засобом обміну.

Він знову аргументував свою позицію в інтерв'ю The Julia La Roche Show, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

На думку Даліо, коливання ціни біткоїна не корелюють з практичними факторами, що робить його неефективною валютою. Він пояснив, що вартість криптовалюти може знизитися з різних причин, наприклад, інсайдери технологічної галузі можуть розпродати її у відповідь на галузеві проблеми.

Далі Далі Даліо заявив, що біткоїн є "дуже, дуже, дуже поганою альтернативою золоту", зазначивши, що центральні банки тримають золото в якості третього за величиною резерву після доларів США і євро. 

Даліо також наголосив на постійному ризику того, що біткоїн буде оголошено поза законом або його піддадуть жорсткому регулюванню.

За його словами, центральні банки і держави загалом мало зацікавлені в тому, щоб прийняти головну криптовалюту, що робить її непривабливою альтернативою наявним грошам.

"Вони реально дикі". Історія мешканця Краматорська, який постраждав від рук росіян 

Як родині з Краматорська вдалося виїхати з міста після удару росіян по залізничному вокзалу, що пережив хлопець і до чого закликає українців, які постраждали від рук загарбників, йдеться у матеріалі РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

Краматорськ – місто на Донеччині, як і більшість населених пунктів сходу України, дізналося, що таке війна, ще у 2014 році. Весною того ж року його ненадовго окупували проросійські бойовики – захопили виконком, відділ поліції та оголосили Краматорськ частиною "Донецької народної республіки". У липні місто звільнили Збройні сили України.

8 років Краматорськ для багатьох жителів Донецької та Луганської областей був своєрідним хабом – туди переїжджали як у місце тимчасового притулку, намагалися налагодити відібране в окупації життя або ж розглядали місто як перевалочний пункт.

На початку повномасштабного вторгнення паніка у Краматорську тривала недовго – місцеві жителі досить швидко взяли себе в руки та продовжили справу попередніх років, приймаючи біженців, забезпечуючи дах та відправляючи їх далі на потягах у відносно спокійні українські регіони.

Все змінилося 8 квітня, коли по краматорському залізничному вокзалу вдарила російська ракета "Точка-У". Внаслідок ракетного удару загинула 61 людина, більше сотні було поранено. Кремль, як завжди, звинуватив в ударі Україну, а світ вкотре вразився цинізму і жорстокості російських військових.

Житель Краматорська Ілля Ковалевський виїхав з рідного міста у 2019 році, але напередодні повномасштабного наступу повернувся та зустрів велику війну разом із мамою та молодшою сестрою.

"Хлопчик" з банки згущеного молока допомагає ЗСУ: "ганяє тачки", знаходить рації та збирає аптечки. ФОТО 

Мабуть, усім знайоме згущене молоко із зображенням білявого хлопчика на етикетці. Як виявилося, це дитячий портрет Олександра Бабіча. Це одеський історик та краєзнавець, а нині волонтер, який допомогає Збройним силам України — "ганяє тачки", знаходить рації та збирає аптечки

Про це 20 квітня розповів одеський журналіст Денис Соколов у своєму Twitter, пише ТСН, інформує UAINFO.org

"В Одесі багато хто про це знає: Саша — це брендфейс згущенки. Той самий завод у Первомайську будував його дід, працював там його батько, ну й так вийшло, що малу дитину сфоткали для етикетки згущенки. Але відомий став не цим. А тим, що Саша — один з найвидатніших одеських істориків. В нього є крута книга й лекції про Одесу періоду окупації німцями-румунами та підпілля. Він серед перших працював з розсекреченими архівами КДБ", — розповів Денис Соколов.

Олександр Бабіч заснував туристичне агенство "Тудой-Сюдой" в Одесі. Він є автором книг, сценаріїв та статей про історію України та Одеси. Також історик неодноразово брав участь у археологічних розкопках на території Одеси та області.

Зараз Бабіч волонтерить — "ганяє" автівки, знаходить рації та збирає аптечки для ЗСУ. Українським захисникам він допомогає з 2014 року.

"У день загибелі Да Вінчі він виклав спільну фотографію з Дмитром і Аліною з прогулянки в Одесі. З етичних причин хай вона залишиться на його сторінці. Але знайте, що ось така світла дитини зі згущенки зараз такий правильний та світлий дядько", — написав Денис Соколов.

Не можна садити біля хати: що кажуть народні прикмети про волоський горіх 

Багато міфів і народних прикмет, які пов'язані з деревами, оповито таємницями. Але навіть сучасні дачники уникають садити біля будинку волоський горіх, адже побоюються напастей і різних бід, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Чому не можна садити горіх біля будинку

Насамперед, варто зауважити, що волоський горіх росте досить великим, з потужною кореневою системою. Цього цілком достатньо, щоб відмовитися від бажання посадити саджанець прямо біля хати.

Тобто тут немає жодної містики. Адже просто задля власної безпеки досвідчені садівники радять садити горіх не ближче ніж за 8 метрів від будь-якої будівлі. 

Таке висаджування зашкодить не лише будинкам, але й самому дереву, тому що його корінню не вистачатиме місця для розвитку.

Якщо дереву буде мало місця, може виникнути загроза фундаменту. Плюс крона волоського горіха настільки широка, що будинок перебуватиме в тіні і на покрівлі розвиватиметься мох.

Крім того, сусідство з волоським горіхом може пережити не кожна рослина.

Скандал Wellboy та Papa Music: лейбл приголомшив сумою, яку йому винен співак 

Музичний лейбл Papa Music, з яким співак Wellboy на початку місяця розірвав контракт, прокоментував злом сторінки артиста в Instagram, а також назвав суму компенсації, пише ТСН,, інформує UAINFO.org

Музичний продюсер Євген Тріплов дав інтерв'ю Аліні Доротюк, де прокоментував скандал з Антоном Вельбоєм. Зокрема, він відреагував на звинувачення артиста, що Papa Music зламали його сторінку в Instagram та від його імені розсилали погрози. За словами Тріплова, він бачив відповідні скриншоти. Однак цього ані він, ані команда не робили. Також музичний продюсер додав, що з такими звинуваченнями першою чергою йдуть до правоохоронних органів, а не жаліються в Мережі.

"Я бачив скриншоти, де Марті погрожують…я так і не зрозумів, але там у листуванні є слова "злитки", "емірати". Мені дуже цікаво, що це взагалі таке. Я вважаю, що перш ніж щось пред'являти, треба ці скриншоти віднести до уповноважених органів, і нехай вони перевірять. Коли вона в особистих розмовах каже, що "мене замовили"…Якщо почитати текст, який там написаний…Якби я писав таке, воно було б гарно та правдиво", - прокоментував Тріплов.

Також на думку музичного продюсера, відеозвернення Wellboy мають дивний вигляд. Зокрема, Тріплова збентежило те, що музикант зачитував все з аркуша.

"Коли він робив промову, він її так читав з аркуша завчено. Чи це його думки, хто йому це пише, навіщо, що з ним відбувається? Я не знаю…", - прокоментував продюсер.

Пригадав Тріплов і останню особисту розмову з артистом та показав відповідні листування. Євген намагався зрозуміти, чому Антон саме так зі скандалом розірвав з ними контракт.

Торкнувся паху під час тролінгу з трибун: Роналду спричинив скандал у Саудівській Аравії. ВІДЕО

Зірковий форвард "Аль-Насра" Кріштіану Роналду нарвався на шквал осуду через інцидент після нещодавнього матчу 25-го туру чемпіонату Саудівської Аравії з "Аль-Хілялем", передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Після поразки 38-річний португалець португалець залишав поле. У цей момент уболівальники суперника вирішили потролити Роналду та почали скандувати ім'я його одвічного конкурента – форварда ПСЖ Ліонеля Мессі, якого "Аль-Хіляль" заманює до себе космічною зарплатою.

Прямуючи до роздягальні, Кріштіану торкнувся свого паху – момент потрапив до об'єктивів телекамер. 

Після цього епізод почали активно обговорювати на місцевому телебаченні. Португальського футболіста звинуватили в тому, що він показав непристойний жест на адресу вболівальників.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини