MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 травня 2023

127 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 травня.

Зеленський виступив перед парламентом Нідерландів, далі – візит до МКС

Президент Володимир Зеленський у Нідерландах виступив перед парламентом. Після чого він відвідає Міжнародний кримінальний суд (МКС).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на NOS, інформує UAINFO.org.

Місцеве видання NOS повідомило, що президент України Володимир Зеленський прибув до Сенату Генеральних штатів у Гаазі, де вже виступив із промовою.

Що сказав Зеленський на засіданні, поки невідомо, але депутат парламенту від партії GroenLinks Том ван дер Лі назвав промову "вражаючою".

Росія може таємно атакувати Захід: у НАТО попередили про загрозу 

Росія складає карту найважливіших підводних систем інфраструктури Європи та США в Атлантичному океані, Балтійському та Північному морях. Це робиться для можливої атаки.

Про це заявив помічник генерального секретаря НАТО з розвідки та безпеки Девід Каттлер, пише Bloomberg, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

З його слів, РФ може націлитись на підводні кабелі та критично важливі об'єкти інфраструктури Заходу. Москва хоче отримати важелі тиску на ті країни, які постачають Україні зброю.

"Росія активно займається картографуванням критичної інфраструктури союзників як на суші, так і на морському дні, ці зусилля підтримуються російськими військовими та цивільними розвідувальними службами", — сказав Каттлер. 

Видання пише, що країни-члени НАТО хочуть захистити підводні кабелі, на яких припадає 95% інтернет-комунікацій. Також через них щодня проходять фінансові транзакції на суму близько 10 трлн доларів.

Каттлер також вказав на військову стратегію Росії, яка передбачає швидке знищення життєво важливої інфраструктури на ранніх стадіях конфлікту. Цю тактику ЗС РФ намагаються застосувати в Україні. З його слів, зусилля Москви частково очолюються програмою підводної розвідки Міністерства оборони РФ.

У Франції мігранти побили хлопчика, який залишився сиротою після бомбардування драмтеатру в Маріуполі

У французькому місті Прива група іноземців по-звірячому побила 12-річного Сашка, який залишився сиротою після бомбардування драмтеатру в Маріуполі. Хлопчик дивом вижив, і його взяли під опіку знайомі.

Деталі інциденту розповів блогер та волонтер Ярослав Матюшин на своїй сторінці у Facebook, інформує UAINFO.org з посиланням на РБК-Україна.

За словами Матюшина, у 2022 році під час бомбардування драмтеатру в Маріуполі там знаходилася родина його батька. Неймовірними зусиллями та з величезним ризиком їм вдалося вивезти з міста 12-річного хлопчика Сашка, який втратив під час ракетної атаки батьків та став сиротою.

Батько Ярослава Матюшина і він сам оформили повну опіку над Сашком і вивезли його до Франції. Хлопчик знаходиться там із серпня 2022 року, ходить до школи та вчить мову.

Два тижні тому до дитини почали чіплятися місцеві мігранти з Туреччини. Почався булінг. У Сашка питали, чи українець він, чи є у нього наркотики. А потім ударили по обличчю та намагалися забрати смартфон.

Дитина не розгубилася і зателефонувала до поліції. Поліцейські поговорили із мігрантами. Але громадянам Туреччини не сподобалося, що конфлікт спробували вирішити цивілізовано, через поліцію.

Климовський: Війна закінчиться не переговорами та капітуляцією РФ, а її ліквідацією

Європейська реконкіста та архівація Московії-РФ

Усі війни закінчуються переговорами – це твердження після російського вторгнення 24 лютого раптом стало аксіомою та банальністю, попри те, що воно хибне. Не все, і не завжди. 

Про це у власному блозі пише історик Сергій Климовський, інформує UAINFO.org.

Римляни без жодних переговорів зрівняли Карфаген із землею і засипали місце, де він стояв, сіллю. Війна Олександра Македонського з Перською імперією Дарія закінчилася також без переговорів. Імперія Дарія була просто окупована і на сім років приєднана до Греко-македонського царства, а після смерті Олександра розділена його сподвижниками.

У 1477 р. Луї XI, коронований з подачі Жанни Д'Арк, захопив частину володінь герцога бургундського Карла Сміливого після його загибелі в битві при Нансі зі швейцарцями, яких фінансував. Захопив без жодних переговорів з його дочкою Марією, яка жила у Фландрії та всупереч її протестам. Луї XI назвав це захоплення земель та їх поділ з австрійцями захистом інтересів Марії, але захопити Фландрію та Марію не ризикнув. Список можна продовжити.

У більш близькі часи Друга світова війна закінчилася капітуляцією Німеччини, а не переговорами з нею. Антигітлерівська коаліція в ніч із 7 на 8 травня просто продиктувала умови здачі німецької армії та розпуску її уряду. Без переговорів закінчилися радянсько-афганська війна 1979-1989 років. і китайсько-в'єтнамська війна 1979 р. Новий виток 1946-1950 р. у громадянській війні в Китаї, що йшла з перервами з 1927 р., теж закінчився без переговорів між комуністами та націоналістами. У результаті Пекін і Тайбей досі сперечаються, хто справжній Китай.

Війна у Затоці 1990-1991 р. теж закінчилася без переговорів ООН із Хусейном. Вона закінчилася тим, що Хусейн без жодних переговорів та умов оголосив 28 лютого 1991 р. про свою капітуляцію та визнання всіх резолюцій ООН щодо Кувейту, прийнятих ще в серпні 1990 р., у тому числі з вимогою негайно вивести війська Іраку. Перед цим Хусейн 26 лютого привітав по радіо іракців з перемогою над військами ООН, але зауважив, що армія пішла з Кувейту, щоб покращити свої позиції. Через 48 годин все те ж радіо повідомило про капітуляцію. Підписання паперів про капітуляцію відбулося 3 березня на іракській авіабазі Сафван, зайнятій військами ООН. Друга війна Коаліції з Хусейном у 2003 р. закінчилася для нього також капітуляцією без жодних переговорів.

Хусейн, як і путін, спочатку теж розповідав півроку ООН, що вивести війська з Кувейту він не може, оскільки кувейтці самі на п'ятий день окупації прийшли до нього з проханням прийняти їх до складу Іраку, бо давно про це мріяли. Хусейн, як і путін, теж розповідав, що змінити вже нічого не можна, бо в конституції Іраку записано, що Кувейт – це його дев'ятнадцята провінція, а конституція – це воля народу і він проти народу не піде. Тим більше, що це воля не лише іракського, а й кувейтського народу.

Отже, не всі війни неодмінно закінчуються переговорами. Багато їх закінчується капітуляціями. Статистика, скільки війн закінчилося переговорами, скільки капітуляцією, а скільки закінчилося іншими способами, навряд чи існує.

Відсутність статистики та недбале поводження з фактами – перша причина появи хибного твердження, що всі війни обов'язково закінчуються переговорами. Друга причина – бажання Москви якнайшвидше їх розпочати, яке в неї з'явилося вже 27 лютого, коли вона зрозуміла, що вторгнення в Україну пішло не за планом і Київ захопити не вдається. Тоді в Кремлі впали в розгубленість і почали вимагати переговорів, на яких Україна віддасть РФ близько 18% своєї території, щоб поки що на цьому закінчити війну. Саме поки, оскільки бувають затяжні війни, про які складно сказати, закінчилися вони вже чи ще ні.

Російські паливні склади дуже вразливі для безпілотників, – британська розвідка 

Склади палива на окупованій території України та у прикордонних районах Росії залишаються особливо вразливими для атак.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter, інформує UAINFO.org.

Як наголошується у зведенні, 3 травня спалахнула пожежа на російському складі ПММ у селищі Хвиля на материковій частині Росії у Керченській протоці, неподалік Кримського мосту. Він міг бути спричинений ударом безпілотника, що відповідає схемі пошкодження російських складів палива з початку року.

За даними британської розвідки, руйнування мережі зберігання та розподілу палива, швидше за все, змусить Росію внести корективи до операцій із дозаправки збройних сил, щоб пом'якшити удари по них.

"Зміни можуть бути розгортанням додаткових заходів захисту на об'єктах зберігання палива, як наприклад, у Туаспе, або використання інфраструктури в менш небезпечних регіонах", - зазначають у Міноборони Британії.

"Потрібно подумати про захист": у Держдумі РФ пропонують створити орлів-перехоплювачів для боротьби з безпілотниками 

У країні-агресорі Росії вкотре вибухнули погрозами у бік України, звинувачуючи нашу країну у вибухах біля Кремля. Там закликали "руйнувати дощенту" будівлі Верховної Ради та Офісу президента.

Крім того, в РФ, де ще рік тому говорили про "Київ за три дні", вигадали безглуздість про "орлів-перехоплювачів", які могли б збивати дрони над Москвою". Порцією дивних заяв відзначився перший заступник голови комітету Держдуми країни-агресора з оборони Олексій Журавльов. Його слова цитують російські ЗМІ, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Кремлівський пропагандист запропонував "жорстко відповісти київському режиму" на "спробу атакувати Кремль". Представник окупантів, які б'ють ракетами по багатоповерхівках і вбивають маленьких дітей", сказав, що Росія має "прицільно бити по центру Києва". 

Він пригрозив "знищити Офіс президента, зруйнувати вщент Верховну раду, Генеральний штаб та будівлі, в яких розташовуються українські спецслужби".

"Лише половину Юріка прислали": дружина окупанта нарікає, що "вагнерівці" в Україні довго не живуть. Перехоплення 

Бойовикам російської приватної військової компанії "Вагнер" недовго вдається протриматися на війні в Україні. Багатьох із них ліквідують невдовзі після приїзду на передову, а додому потім відправляють усе, що від них залишилося.

Про це стало відомо з телефонної розмови, перехопленої Головним управлінням розвідки Міноборони України, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Під час неї дружина військовослужбовця РФ розповіла про загибель їхнього спільного знайомого.

Той відбував покарання у в'язниці, де і був завербований до ПВК "Вагнер". Росіянину запропонували замість 15 років за ґратами взяти участь у бойових діях на території України, за що після нього, як і іншим зекам, обіцяли волю. Росіянин погодився і вирушив на фронт, не сказавши про це матері та сестрі. 

Про те, що він був в Україні, родичі "вагнерівця" дізналися вже після його загибелі.

"Ти сама цього хотіла". Чого бояться і про що мовчать жертви насильства російських військових

Російські військові, окупувавши частину України, використовують усі доступні їм методи терору цивільного населення. Людей обкрадають, залякують, катують, намагаючись зламати волю до опору. Один із найтяжчих злочинів, які повсюдно вчиняють російські окупанти – сексуальне насильство.

Як в Україні розслідують злочини сексуального насильства, скоєного російськими окупантами, з якими складнощами стикаються потерпілі і чому важливо говорити про такі злочини, - йдеться у матеріалі РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

На сьогоднішній день правоохоронці розслідують 178 випадків насильства, скоєних російськими солдатами. Вік потерпілих варіюється від 4 до 83 років. Окупанти не гребують нічим – ґвалтують у присутності сімей, загрожують убивством близьких, морять голодом. За підсумками сам факт насильства виходить за межі особливо тяжкого злочину проти окремої людини, набуваючи рис геноциду.

Злочин

8 березня російські військові окупували село Богданівка Чернігівської області. Наступного дня група загарбників зайшла у двір місцевого жителя Олексія Здоровця та застрелила їх алабая. Командир групи, який назвав себе Михайлом Романовим, спочатку став чіплятися до дружини Олексія, потім побачив камуфляжну куртку, розлютився і став стріляти поверх голови Здоровця. Того дня окупантам вдалося переконати, що камуфляж – це екіпірування для страйкболу, і Романов із військовими поїхав.

Увечері він повернувся з товаришем по службі, убив Здоровця і пішов шукати його дружину, яка ховалася в бойлерній із трирічним сином. Романов наказав жінці вилізти з укриття, а на запитання, де чоловік заявив, що його більше немає: "Він у тебе був нацистом, тому я його застрелив".

5 поширених міфів про презервативи, в які потрібно перестати вірити

 

Презервативи — один із найпопулярніших методів контрацепції у світі, проте багато хто досі вірить у міфи про них, які можуть призвести до небажаних наслідків. Ми розкриваємо п’ять найпоширеніших міфів про презервативи і допомагаємо розібратися, як уникнути помилок та захистити себе та свого партнера? пише NV.ua, інформує UAINFO.org.

Матеріал підготувала команда громадської спілки «Твій сімейний лікар»

Нумо знайомитись, я — презерватив. Всі презервативи світу починають говорити, аби люди краще нас зрозуміли та ефективніше використовували. Не буду розповідати, хто мене створив, і скільки було невдалих спроб, аби я — сучасний презерватив — став героєм цієї статті. Сьогодні я хочу більше розповісти про себе. Люди використовують мене, але їхнє уявлення про мене не завжди відповідає реальності. Я хочу бути кориснішим для людства. Тож розповім про фейки, що зі мною пов’язані. 

Міф 1. Презервативи не мають терміну придатності

Можна слухати небилиці, але, повірте мені, ми — презервативи — не вічні. Ми зроблені з латексу, який втрачає еластичність і може порватись. Всі презервативи діляться на дві категорії: дешеві та дорогі. Саме ціна вирішує наш термін придатності. Дешеві можуть зберігатись 2−3 роки, дорогі трохи довше — 3−5....Читати далі тут

Місяці кастингів та абсолютна секретність: як Юлія Саніна стала ведучою Євробачення-2023 і що відомо про її колег-британців 

Вже менш ніж за тиждень розпочнуться півфінали Євробачення-2023 в Ліверпулі, Велика Британія, і єврофани зможуть ближче познайомитися не лише з учасниками, але й з чотирма ведучими шоу. Їхній відбір, як зʼясувалося, був також нелегким, тож кожна зірка заслуговує на увагу глядачів.

Від України до Ліверпуля вже прибула фронтвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна, яка навіть встигла познайомитися з королем та королевою-консортом Великої Британії. OBOZREVATEL розповів, як проходив її кастинг і що відомо про колег-британців Саніної, інформує UAINFO.org.

Як Юлія Саніна стала ведучою

У інтервʼю "Сніданку з 1+1" артистка поділилася, що була не єдиною українською зіркою, яка претендувала на престижне місце ведучої Євробачення-2023. Щоб її кандидатуру обрали з-поміж інших, Юлія Саніна проходила кастинги в мережі, після чого полетіла до Лондона на телекастинг. Все це тривало кілька місяців.

"Це був довгий процес, про який я нікому не могла розповісти, тому що це була величезна таємниця. Знала лише моя сім'я. Навіть хлопці з гурту не знали. Мені не можна було нікому казати", – розповідала зірка.

"Янголи Чарлі": 5 дівчат, із якими зустрічався юний Чарльз ІІІ до принцеси Діани та Камілли

Сьогодні вже ніхто не сумнівається, що найбільшим коханням Чарльза ІІІ завжди була й залишається Камілла. І якби сім'я монархів не виступала проти їхніх стосунків, вони були б разом вже багато років. Історія не терпить умовностей. Отож, тоді ще принц, а нині король, зміг одружитися з коханою після численних невдалих зустрічань та сумнозвісного шлюбу з Діаною Спенсер.

Британська преса називає колишніх дівчат Чарльза (їх було близько двадцяти) "янголами Чарлі". Розповідаємо в матеріалі OBOZREVATEL про красунь, які могли стати королевами, інформує UAINFO.org.

1. Леді Джейн Велслі

Це донька герцога Веллінгтона. Вона зустрічалася з Чарльзом ІІІ один рік. У ЗМІ Леді Джейн Велслі називали майбутньою принцесою Уельською, та самій дівчині це зовсім не подобалося. Якось вона про це відкрито сказала журналістам: "Ви справді думаєте, що я хочу бути королевою?". Через різку фразу й розбіжності в планах на майбутнє пара розпалася.

2. Сабріна Гіннесс

Це британсько-ірландська телепродюсерка, із якою тоді ще принц Чарльз зустрічався зовсім недовго. Вони розійшлися після сварки на заході у замку Балморал. Невдовзі із 1980 по 1990-ті роки Сабріна Гіннесс почала крутити романи з Міком Джаггером, Джеком Ніколсоном, Девідом Боуї та Родом Стюартом. 

3. Давіна Шеффілд

Чарльз був не на жарт зацікавлений Давіною, онукою багатого промисловця лорда Макгоуена. Вона ж постійно відкидала його залицяння, бо була закохана у Джеймса Бірда, гонщика на моторних човнах.

Згодом майбутньому королю вдалося підкорити серце блакитноокої блондинки. Він навіть збирався освідчитися, проте преса завадила цьому. Журналісти дізналися від Бірда інформацію про те, що обраниця спадкоємця престолу вже не незаймана. У ті роки невинність нареченої була обов'язковою, аби обійняти місце супутниці майбутнього глави королівства.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини