MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 10 травня 2023

148 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 10 травня.

Кримський міст підірвуть у чотирьох місцях: експерт назвав спосіб звільнення півострова

Окупований півострів Крим може бути звільнений шляхом облоги. Для цього необхідно повністю вивести з ладу Керченський (Кримський) міст, а також забезпечити вогневий контроль ЗСУ не лише над півостровом, а й над прилеглими територіями, зокрема, на морі.

Облога може тривати до пів року. Такий прогноз в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL озвучив офіцер резерву ЗСУ, військовий експерт Андрій Крамаров, інформує UAINFO.org.

"По-перше, нам потрібно суттєво зруйнувати Кримський міст. Не просто вивести його з ладу, а й зробити неможливим його відновлення ворогом. По-друге, нам потрібна зброя, засоби ураження, якими ми б могли повністю контролювати як територію півострова, так і територію навколо Криму", – наголосив він.

Експерт уточнив, що йдеться, зокрема, про військову авіацію, що "дасть змогу контролювати всі порти". 

Експерт також нагадав, що з 2014 року країна-окупант Росія перетворювала півострів Крим на військову базу, тому навіть якщо усі шляхи постачання угруповання ворога будуть знищені, процес звільнення Криму не буде швидким, переконаний Крамаров. "Думаю, ця облога триватиме протягом певного часу – не менше трьох або навіть шість місяців", – попередив він.

Агресивного пафосу багато, а значущого політичного змісту – нуль: коротка реконструкція промови Путіна на 9 травня 

На День перемоги Путін і хотів би заявити про свою перемогу, та ось невдача — перемог немає. Тому доводиться обмежуватися історичними паралелями та пафосною риторикою. У церемоніальній промові Путіна на 9 травня агресивного пафосу багато, а значущого політичного змісту – нуль.

Таку думку у власному блозі висловив політолог, директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, інформує UAINFO.org.

Найкраще цю промову сприймати, змінюючи сенс на протилежний, і там, де Путін згадував Захід та Україну, мати на увазі Росію. І тоді все стає на свої місця.

Ось вам коротка реконструкція путінської промови з цього погляду:

Путін каже: проти нашої Батьківщини знову розв’язано війну.

Правильне розуміння: Росія знову розв’язала війну.

Путін каже: для нас, для Росії, немає недружніх народів ні на Заході, ні на Сході.

ФБР знищило потужну російську шпигунську програму, яку Москва використовувала 20 років 

9 травня Міністерство юстиції США оголосило про завершення операції під кодовою назвою MEDUSA. Вона була спрямована на руйнування глобальної однорангової мережі комп'ютерів.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США, пише 24 Канал, інформує UAINFO.org.

Як зазначають у відомстві, впродовж майже 20 років відповідний підрозділ ФСБ, який у судових документах фігурує як "Турла", використовував версії шкідливого програмного забезпечення "Змій". З їхньою допомогою викрадали конфіденційні документи з сотень комп'ютерних систем у щонайменше 50 країнах. Системи належали урядам країн-членів НАТО, журналістам та іншим об'єктам, в яких була зацікавлена Росія.

Після викрадення документів, "Турла" розповсюджувала їх з допомогою таємної мережі комп'ютерів, скомпрометованих "Змієм", у Сполучених Штатах і всьому світу.

Операція MEDUSA дозволила відключити шкідливе програмне забезпечення. Для цього використали інструмент PERSEUS. Він видавав команди, які змушували "Змія" перезаписувати свої життєво важливі компоненти.

Міністерство юстиції разом з нашими міжнародними партнерами ліквідувало глобальну мережу заражених шкідливим програмним забезпеченням комп'ютерів, яку російський уряд використовував протягом майже двох десятиліть для ведення кібершпигунства, в тому числі проти наших союзників по НАТО,
– заявив генеральний прокурор США Меррік Гарланд.

Він додав, що в країні продовжують зміцнювати колективну оборону проти зусиль російського режиму з дестабілізації. Вони, наголошує генеральний прокурор, спрямовані на підрив безпеки як Сполучених Штатів, так і союзників.

Помічник генерального прокурора Метью Г. Олсен з Відділу національної безпеки Міністерства юстиції зазначив, що "сьогодні настав кінець" веденні кібершпигунства проти США та союзників з допомогою "Змія". Він також додав, що у відомстві використовуватимуть всі можливі засоби, щоб боротися зі зловмисною кіберактивністю Росії. Мовиться про нейтралізацію шкідливого програмного забезпечення, інноваційне використання юридичних повноважень, співпрацю з міжнародними союзниками та партнерами.

Суд присяжних визнав Трампа винним у спробі зґвалтування письменниці та журналістки Джин Керролл – CNN 

У США відбувся суд над колишнім президентом Дональдом Трампом у справі про спробу зґвалтування письменниці та журналістки Джин Керролл. Присяжні визнали його винним у тому, що політик навесні 1996 року вчинив сексуальне насильство над потерпілою у приміряльні універмагу.

Про це повідомляє CNN. Суд присяжних федерального суду Мангеттена також оголосив Дональда Трампа винним у наклепі на Керролл, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org

"Присяжні визнали його відповідальним за побиття під час цивільного процесу Керролл проти нього, заснованого на цьому позові про сексуальне насильство. Керролл також подала до суду на Трампа за наклеп, пов’язаний із заявою 2022 року, в якій він спростовував звинувачення Керролл", – ідеться в повідомленні. 

Тепер експрезидент США повинен виплатити Керролл майже три мільйони доларів відшкодування. Також Трампа зобовʼязали сплатити ще близько двох мільйонів доларів США як компенсацію за її цивільний позов.

Після того, як суддя зачитав вирок, Керролл вийшла з будівлі суду, посміхаючись. Вона не давала коментарів ЗМІ. Адвокатка жінки Роберта Каплан сказала лише: "Ми дуже щасливі".

Суддя Льюїс Каплан, розпускаючи присяжних, сказав, що тепер вони можуть за бажання публічно заявити, що брали участь у цьому процесі, проте порадив їм не робити цього.

Найбільша демонстрація ослаблення Росії, – ексагент КДБ про "останній парад Путіна" 

Свято, яке в Росії вважається чи не найголовнішим, цьогоріч пройшло в повній ганьбі. Усе: від настроїв політиків на параді 9 травня до старезної техніки та підставних ветеранів говорило про те, що за рік Росія стала надзвичайно слабкою, і це вже не приховати.

"Найбільше, що мені впало в очі – те, що це була демонстрація слабкості. Такої демонстрації слабкості не було ще ніколи", – прокоментував Жирнов.

По-перше, Путін виголосив коротку, просту промову "ні про що". По-друге, на воєнному параді не було ніякої цікавої техніки, зауважив ексспівробітник розвідки. 

"Один танк Т-34. Це була така убогість, я давно такої вбогості не бачив",– додав спікер.

Довгий час у російського параду складалася традиція. Були роки, коли Червоною площею проїжджало 10 танків "Армата", купа різної техніки тощо. Натомість цього разу росіяни не те, що не показали сучасної чи нової техніки, а вивели старезний танк Т-34.

Жирнов згадав, що минулого року після початку повномасштабного вторгнення 9 травня росіяни вивели на парад танки "Армата". Їх критикували, мовляв, де ці танки на фронті. А цього року їх навіть не показали.

"Вдарив HIMARS": Валуєв потрапив під обстріл в "ЛНР"  

Колишній чемпіон світу у суперважкій вазі Микола Валуєв розповів, як нібито ледь не загинув під час візиту до тимчасово окупованих регіонів Луганської області. Депутат Державної думи та затятий фанат війни в Україні потрапив під обстріл у командному пункті терористів.

Про це сам Валуєв розповів інтерв'ю Telegram-каналу "Абзац". У найкращих традиціях кремлівської пропаганди будь-який обстріл позицій окупантів ексбоксер пояснив влучанням снарядів від реактивної системи залпового вогню HIMARS, яка наводить страх на російських агресорів/, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Востаннє, коли до Лисичанська приїхали, – це було після нового року, – до командного пункту увійшли і щойно туди вдарив HIMARS, але не розірвався. Загинула людина, яка відпочивала у сусідній кімнаті. Вона померла від втрати крові, на жаль. Ми ввійшли в цю кімнату, а там воронка під ліжком і стирчить хвостовик від ракети. Вже коли виїхали на околицю поговорити з хлопцями, там танкісти ремонтували техніку на відкритому повітрі… Ось ці хлопці знають. Там до лінії фронту кілька кілометрів. чути хлопки, а вони кажуть: "Ні, це не на нас летить". Вони все знають", – заявив Валуєв.

Компенсацію за пошкоджене житло можна отримати через "Дію": інструкція  

У "Дії" додали нову послугу, яка дозволяє подати заявку на ремонт пошкодженого житла. Скористатися програмою "єВідновлення" можуть ті українці, чиї домівки пошкоджені внаслідок повномасштабного вторгнення РФ та знаходяться на неокупованій території.

Про це йдеться у повідомленні Мінцифри, інформує UAINFO.org.

"Запустили послугу "єВідновлення" в застосунку "Дія" - подавайте заяву, щоб отримати кошти на ремонт пошкодженого житла. Світовий банк виділяє кошти, щоб українці змогли якомога скоріше відновити власні домівки, пошкоджені через повномасштабне вторгнення", - заявили у відомстві.

Хто може отримати допомогу

Зазначено, що на першому етапі послуги "єВідновлення" допомогу отримають люди, чиї будинки потребують косметичного ремонту.

"Наприклад, ваше житло придатне для життя, але треба замінити вікна, двері, відремонтувати дах тощо. Пріоритет мають учасники бойових дій, мобілізовані, сім’ї загиблих військових, люди з інвалідністю І та ІІ груп і багатодітні родини", - пояснюють у відомстві.

Дана допомога не доступна для людей, які підпадають під санкції від держави або мають судимості за злочини проти національної безпеки (передбенані розділом І "Злочини проти основ національної безпеки України"  Особливої частини Кримінального кодексу України). Це також поштрюється і на їхніх спадкоємців. 

Частина масла, яке купують українці в магазинах і на ринках, – фальсифікат: як перевірити  

В Україні в різних сегментах ринку кількість фальсифікованого масла становить від 20 до 80%. Така продукція продається не тільки на ринках, а й у магазинах і супермаркетах.

Про це свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби. Багато такої продукції потрапляє на полиці через недостатній контроль відповідних органів, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Як перевірити масло?

Перевірити масло в домашніх умовах майже нереально. Для цього потрібно зробити лабораторний аналіз. При цьому експерти називають кілька порад, які можуть допомогти розрізнити неякісний товар.

По-перше, слід звертати увагу на вартість масла. Якщо ціна складає менше 50 грн за 200 грамів, то можна стверджувати, що це підробка.

По-друге, молочний жир швидко твердне. Якщо масло м'яке, його не виходить розрізати ножем, або продукт неправильної форми, то однозначно можна стверджувати – це або фальсифікат, або він неправильно зберігався. І в першому, і в другому випадках купувати такі товари не треба.

Чим підгодовувати кущі півонії, щоб вони радували пишним цвітінням

При вирощуванні півоній велику роль відіграє підживлення. Саме завдяки йому кущі квітнуть рясним та пишним цвітінням.

Існують три етапи підживлення кущів півонії, завдяки яким вони краще розвиваються та радують квітами достатньо тривалий час. Починати підживлювати квіти можна з ранньої весни, але якщо ви не встигли цього зробити на початку цієї весни — не засмучуйтесь. Ще є етап перед появою квітів та після того, як вони відцвітуть, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Як підживлювати півонії ранньою весною

З появою перших паростків півонії, необхідно внести під кущі азотне добриво: аміачну селітру або сечовину. Підживлювання необхідно робити згідно з інструкцією на добривах.

З натуральних добрив підійде коров’як або пташиний послід. Один літр коров’яку розводиться в 10 л води та настоюється протягом 5 днів. Перед тим, як поливати кущі коров’яком, їх необхідно полити звичайною водою. Під кожен кущ має йти 2 л розчину. Пташиного посліду на 10 л води необхідно у кількості 0,5 літра.

Також півонії дуже люблять комплексні добрива, де калій, азот та фосфор містяться у рівних пропорціях.

Як підживлювати півонії перед цвітінням квітів – читайте на сайті за посиланням

Ніно Катамадзе хоче переїхати із сім'єю з Грузії до України 

Знаменита грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка активно підтримує Україну з початку повномасштабної війни, подумує над переїздом до Києва. Артистка хоче пожити в нашій країні зі своєю сім'єю і зробити це просто зараз, під час повномасштабної війни.

Катамадзе не лякає небезпека, на яку щодня наражають українців російські окупанти. Про свої наміри зірка розповіла в інтерв'ю "ЖВЛ", передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Як відомо, переважна частина грузинів підтримує Україну, оскільки частину територій Грузії досі окуповано Росією. Однак влада там пропутінська, тому медійні люди, які відкрито засуджують агресію РФ, багатьом ризикують, висловлюючи свою позицію. Катамадзе, як відомо, відкрила власний благодійний фонд для українських біженців у Грузії, вона співпрацює з українськими організаціями і вже неодноразово виступала у Києві під час повномасштабної війни. 

"Моя сім'я думає, що добре було б пожити в Україні. Ми плануємо переїзд ось прямо зараз, під час війни", – зізналася виконавиця.

В Україні співачку люблять і завжди з теплом зустрічають, тож її рішення переїхати не здається чимось дивним. Катамадзе наголошує, що у Києві їй не страшно, а воєнні концерти у метро на станції "Майдан Незалежності" стали найнезабутнішими в її житті.

Alyosha на сцені "Євробачення-2023" довела до сліз промовистим номером про війну в Україні  

Українська співачка Alyosha приголомшила своїм виступом у дуеті з британською зіркою Ребеккою Фергюсон під час першого півфіналу "Євробачення-2023", передає ТСН,  інформує UAINFO.org.

Співачки виконали легендарний хіт гурту Duran Duran Ordinary world у оновленій інтерпретації та підготували особливий номер зі зворушливою історією, яка сьогодні чіпляє кожного українця. Один куплет у пісні Alyosha виконала українською, а іншу частину - англійською.  

Спочатку глядачам показали звичайне життя української пари, аж раптом на увесь зал пролунала потужна повітряна тривога. Номер став дуже близьким для Alyosha, адже, як і за сюжетом виступу, її коханий пішов боронити країну на фронт. На екрані за спиною виконавиці з'являлися щемливі повідомлення, які українці з надією пишуть рідним. А потім вони перетворилися на величезні синьо-жовті крила.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини