MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 липня 2023

104 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 липня. 

"Рання фаза": британський аналітик пояснив повільний темп контрнаступу

Хоча контрнаступ йде повільніше, ніж багато хто очікував, стратегічна ініціатива як і раніше належить українцям.

Про це в інтерв'ю британському Sky News розповів військовий експерт, колишній офіцер розвідки і служби безпеки британської армії Філіп Інгрем, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

За його словами, українські війська, ймовірно, змогли просунутися на кілометр в районі Бахмута. Інграм зазначає, що один кілометр може здатися незначним результатом, але "Групі Вагнера" знадобилося багато місяців, щоб пройти сім кілометрів. 

"Це все ще рання фаза, ініціативою володіють українці. Процес йде, але повільніше, ніж очікувалося", — сказав експерт.

Інгрем підкреслив, що у росіян було дев'ять місяців, щоб побудувати складні, взаємопов'язані рівні оборони з мінами і протитанковими ровами.

Ситуація на фронті - останні новини

Незалежні аналітики підтвердили, що протягом останньої доби ЗСУ змогли просунутися на кількох ділянках фронту. Об'єктивні дані фото і відеофіксації підтверджують територіальні успіхи української армії в районі Бахмута на Донбасі і біля Оріхова на Запоріжжі.

ЗСУ закріплюються на досягнутих рубежах на Бахмутському напрямку

Українські війська мають успіх у наступі на Бахмутському напрямку.

Як повідомив речник Генерального штабу Збройних сил України Андрій Ковальов, північніше та південніше міста Бахмут Сили оборони продовжують чинити тиск на противника, вибивають його з раніше захоплених рубежів, передає Military Media Center, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Мають частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах", - сказав речник.

"Противник чинить шалений спротив, зазнає величезних втрат. Тут тривають важкі бої", - додав він. 

Водночас українські військові продовжують стримувати наступ російських окупаційних військ на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Через події навколо ЗАЕС північний кордон України посилять військовими і технікою – Наєв

Командувач ОК Північ Сергій Наєв розповів докладніше про рішення посилити північний кордон України захисниками та бойовою технікою на тлі загрози російського теракту на Запорізькій АЕС.

У себе в Telegram генерал-лейтенант написав, що робота на цьому напрямку триває цілодобово відтоді, як російських окупантів вибили з півночі України. Там будують протитанкові загородження, створюють мінні поля і зміцнюють лінію оборони, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Наєв наголосив, що завдяки ефективній роботі розвідки Україна добре вивчила ворога і знає про його плани, а захисники готові знищити будь-кого, хто зазіхне на українську територію. 

У зверненні генерал також розповів, що у вівторок, 4 липня, відвідав ділянку державного кордону, перевірив її захищеність і готовність прикордонників.

Залужний призначив нового начальника Одеського ТЦК замість скандального Борисова: що про нього відомо. ФОТО

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний призначив нового начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки замість звільненого напередодні Євгена Борисова.

Залужний наголосив, що йдеться про одного з найкращих військових командирів. За його словами, це полковник Олександр Охріменко, який донині був комбригом 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Олександр - бойовий офіцер, який знає армію зсередини, чітко розуміє потреби на фронті та неодноразово демонстрував відданість військовій справі та Батьківщині", - підкреслив головнокомандувач.

"Так трапляється". У ГУР загадково прокоментували нову атаку дронів на Москву

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов завуальовано прокоментував атаку дронів на Москву вранці у вівторок, 4 липня.

В ефірі національного телемарафону він зазначив, що "так трапляється", інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

"Якщо говорити про Москву, то ми традиційно не коментуємо це. Але так буває, трапляється в житті. Якщо російська 45 бригада спецназу займається диверсіями в українському тилу, то це означає, що щось може прилетіти по Москві. Так трапляється", — сказав Юсов.

Уранці 4 липня в Новій Москві та Московській області РФ прогриміли вибухи. Російська влада заявила про атаку п’яти дронів, стверджуючи, що їх збили.

Російські пропагандисти і Telegram-канали також написали про вибухи в районі сіл Валуєво, Акіньшино і Кривошеїно в Новій Москві.

Росіяни заявили, що московський аеропорт Внуково запровадив обмеження з приймання та випуску літаків. Їх перенаправляли в Шереметьєво і Домодєдово.

Представниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова, коментуючи атаку безпілотників на Москву, вибухнула маячнею про "акт тероризму", звинувативши Захід і президента України Володимира Зеленського.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на звинувачення Міністерства закордонних справ РФ і заявив, що тероризм — це дії країни-агресора, а не Заходу чи України.

Данілов назвав "завдання номер один" нинішнього етапу контрнаступу ЗСУ 

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що головним завданням Збройних сил України на даному етапі контрнаступу – це максимальне знищення техніки та живої сили ворога.

Про це Данілов написав у Twitter, інформує UAINFO.org.

"Сили оборони України на даному етапі активних бойових дій виконують завдання номер один - максимальне знищення живої сили, техніки, складів пального, боєкомплектів, командних пунктів, артилерії та сил ППО російської армії", - наголосив він.

За словами Данілова, останні дні є "особливо врожайними". Він наголошує, що "війна на знищення дорівнює війні за кілометри", Це означає, пояснив секретар РНБО - чим більше техніки і особового складу РФ буде знищено, тим більше територій буде звільнено.

"Чим ефективніше перше, тим більше другого. Діємо спокійно, зважено, крок за кроком", - наголосив Данілов. 

Проти нас йде "гібридна війна": Путін поскаржився, що Україну "8 років накачували зброєю", і згадав про "нелегітимні" санкції 

Російський диктатор Володимир Путін вийшов на публіку з новими звинуваченнями на адресу України, проти якої розв’язав кровопролитну війну. Він стверджував, ніби українську державу впродовж восьми років "накачували зброєю", а тепер проти РФ йде "гібридна війна".

Санкції, які Захід наклав на країну-агресора, кремлівський лідер вважає "нелегітимними". Такі "закиди" звучали від нього на саміті Шанхайської організації співробітництва, до якого той приєднався в онлайн форматі, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Прикметно, що цього разу на зміну "восємь лєт бомбілі Донбас" у риториці Путіна прозвучало "веосємь лет накачівалі оружієм". За його словами, з України цей час "формували антиРосію". 

В уяві диктатора, все було для того, щоб поставити "під удар безпеку Росії", а ще "стримати розвиток" терористичної держави, якою він керує десятиліттями.

"Довгий час біля російських кордонів реалізовувався проєкт зі створення з України антиРосії, країну накачували зброєю вісім років, потурали в насадженні неонацистської ідеології, щоб поставити безпеку Росії під удар", – висловився Путін.

У храмі Москви вірмен благословили на вбивства українців: у мережі вказали на особливий цинізм. ФОТО

У Москві в храмі цинічно благословили вірмен перед їх відправленням на війну проти України. З них окупанти створили спеціальний батальйон під назвою "Арбат".

Як повідомляють вірменські ЗМІ, церемонія благословення відбулася 1 липня в храмі Вірменської апостольської церкви. На опублікованих фото – вірмени – мешканці РФ, які вирушають на злочинну війну проти України, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Як зазначається, їх кинули в зону бойових дій на Донбасі.

"Зі схваленням християнської церкви відправляють на фронт вбивати і тероризувати чужу державу", -– пишуть у мережі.

"Київ – це частина Росії". У Meta зробили скандальну заяву після скарги користувача. ФОТО 

Компанія Meta, яка володіє соціальними мережами Facebook та Instagram, "вляпалася" в скандал неоднозначною заявою. Технічна підтримка заявила, що Київ – це частина Росії.

Про це розповів Святослав Степаненко на своїй сторінці у Facebook, інформує UAINFO.org з посиланням на РБК-Україна

Що сталося між Meta та українцями 

"Тільки що виник кейс під час переписки з підтримкою в Meta. Вони вважають, що Київ – це частина Росії", – написав Святослав.

Він також додав скриншот діалогу із технічною підтримкою. Суть конфлікту полягає в тому, що користувач Meta запустив рекламу, проте система не дозволяє йому цього зробити. За її даними, користувач є росіянином.

У ході діалогу виявилося, що в базі даних Meta Київ належить до часового поясу Росії.

"Перепитав у людини яка запускала рекламу і спілкувалась з саппортом Meta - в налаштуваннях був обраний саме Київ з часовим поясом gmt3, а не Кієв з часовим поясом gmt5.", – додав Степаненко.

Книги та документи під загрозою: кіт Степан показав наслідки руйнувань у науковій бібліотеці Харкова від російських ракет. ФОТО

Відомий на всю Україну харківський кіт Степан – амбасадор проєкту "Збережіть українську культуру". Він сфотографувався у Харківській державній бібліотеці ім. Короленка, яка постраждала внаслідок ракетних атак по місту весною 2022 року.

Кіт Степан привернув увагу до руйнувань, яких зазнала Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка, історія якої сягає майже 200 років. У дописі зазначено, що бібліотечний фонд на сьогодні налічує більше 7 млн документів різними мовами і він опинився під загрозою існування через руйнування, завдані росіянами, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

"На жаль, весною 2022 р. внаслідок російських обстрілів будівлі зазнали значних пошкоджень, а бібліотечний фонд, що налічує більше 7 мільйонів примірників документів різними мовами, опинився під загрозою існування. Зруйновано значну частину вікон, систему опалення бібліотеки, майже зруйновано світловий ліхтар над атріумом, вибуховими хвилями зламані внутрішні двері, через постійні обстріли почали осипатися стелі в робочих кімнатах. Зазнали пошкоджень фасади будівель".

У популярному Instagram кота Степана закликають усіх небайдужих пожертвувати будь-яку посильну суму для відновлення бібліотеки.

"Ви фінансуєте тероризм". Поранені українські ветерани та активісти пояснили Unilever, чому компанія має піти з Росії

У Лондоні навпроти офісу британської компанії Unilever з’явився білборд із фотосесію з пораненими українськими військовими у стилі реклами засобів краси Dove. Таким чином компанії нагадали, що вона підтримує війну в Україні.

Українські активісти і ветерани встановили великий білборд навпроти офісу Unilever. Акція розпочалася того дня, коли Національне агентство з питань запобігання корупції внесло британську корпорацію Unilever до переліку міжнародних спонсорів війни. Активісти Ukraine Solidarity Project нагадали Unilever, що, працюючи в Росії, вона за допомогою податків допомагає їй вести загарбницьку війну в Україні, вбивати й калічити українців, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

У фотосесії знялися українські ветерани, які отримали поранення та ампутації внаслідок війни, яку Росія розв’язала проти України.

Серед них 26-річний Олег, який втратив обидві ноги, підірвавшись на протитанковій міні на сході України. Він звернувся до компанії.

«Я хотів би звернутися до Unilever, яка майже півтора року після повномасштабного вторгнення в Україну досі не залишає російський ринок. Багато мирних громадян гинуть. Вбивають дітей. Ви сплачуєте податки країни-агресора і тим самим фінансуєте тероризм. На жаль, ви берете участь у стражданнях українців, ви берете участь у цій війні, яку російська влада чинить у нашій країні. Я хотів би закликати вас взятись за розум. Не ставте прибутки над мораллю. Оскільки потім буде дуже важко повернути час назад, буде важко дивитися своїм співгромадянам і дітям в очі, будь ласка, подумайте про це і не ставте прибутки понад людські цінності», — розповів він.

Ще одни герой фотосесії, 44-річний Артем. Він втратив обидві ноги під час бою в Херсонській області:

«Кожен рубль, внесений у бюджет Російської Федерації, перетворюється на кулі, які шкодять українцям, і ракети, що націлюються на міста по всій Україні… Зупиніть це», — сказав він.

Звернення до Unilever є новою ініціативою Українського Проєкту Солідарності, спільноті українських та міжнародних активістів, які закликають компанії припинити звичайний бізнес в Росії. Ще минулого місяця активності кампанії успішно змусили конгломерат напоїв Pernod Ricard (Beefeater Gin, Jameson’s Whiskey, Glenlivet Whisky) вийти з Росії.

Прихожанка УПЦ МП видала маячню про затоплення Києва: "Буде божою силою". ВІДЕО

Прихожани Московського патріархату продовжують поширювати божевільні проросійські фейки. Цього разу одна з жінок на території Києво-Печерської лаври пригрозила у відповідь на виселення УПЦ МП з заповідника "божою карою".

Жінка, яка назвалася Валентиною, у розмові з журналістами "Обозреватель" спершу поскаржилась, що її нібито змушують переходити у якусь "секту" і цим порушують конституційні права, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Однак невдовзі прихожанка МП пригадала спровоковану Росією трагедію на Каховській ГЕС, заявивши, що це може статися і з Києвом, але нібито без втручання росіян.

"А якщо взірвуть Київське водосховище! Це може бути навіть не російською бомбою, це може бути божою силою! ... Буде велика біда для Києва! Я не хочу, щоб це сталося. Конституція, 35-та стаття, дає мені право вільного віросповідання... Чого мене заганяють у цю секту?!" - обурилася прихожанка Московського патріархату.

4 липня до Києво-Печерської Лаври знову прибула комісія Мінкульту. Там на сьогодні запланована опечатка корпусів, які мають залишити представники УПЦ МП. За повідомленням ЗМІ, віряни Московського патріархату заблокували доступ комісії Мінкульту до 56 з 69 корпусів. 

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини