MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 липня 2023

82 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 липня. 

Сі Цзіньпін під час зустрічі з Путіним застеріг його від застосування ядерної зброї — FT

Голова КНР Сі Цзіньпін особисто застеріг президента Росії Володимира Путіна від використання ядерної зброї в Україні, вказавши на те, що Пекін відчуває занепокоєння щодо російсько-української війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times із посиланням на чиновників із Китаю й Заходу, інформує UAINFO.org.

За словами співрозмовників, такий меседж китайський лідер передав Путіну під час свого державного візиту до Москви в березні цього року.

Це була одна з перших поїздок глави КНР за межі Китаю після декількох років ізоляції в рамках політики боротьби з COVID-19. 

Джерела додають, що відтоді офіційні китайські чиновники приватно приписують собі заслугу в тому, що переконали російського президента відмовитися від своїх завуальованих погроз застосувати ядерну зброю проти України. 

Високопоставлений радник китайського уряду наголосив, що стримування Путіна від використання ядерної зброї було центральним питанням у кампанії Китаю з відновлення зв’язків з Європою.

Катастрофа МАУ: Канада, Швеція, Україна і Британія подали на Іран в суд ООН

Канада, Швеція, Україна та Велика Британія 4 липня подали позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН, головного судового органу Організації Об'єднаних Націй, звинувачуючи Тегеран у порушенні "Монреальської конвенції" у зв’язку зі збиттям літака МАУ в 2020 році.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на повідомлення пресслужби суду, інформує UAINFO.org.

У своїй заяві чотири держави стверджують, що Іран порушив низку зобов'язань за Монреальською конвенцією внаслідок збиття 8 січня 2020 року військовослужбовцями Корпусу вартових ісламської революції Ірану цивільного літака "Міжнародних авіаліній України" рейсу PS752. 

Усі 176 пасажирів та членів екіпажу, які перебували на борту літака, багато з яких були громадянами та резидентами держав-заявників, загинули в авіакатастрофі.

На думку заявників, Іран "не вжив усіх можливих заходів для запобігання незаконному та умисному вчиненню злочину, описаного в статті 1 Монреальської конвенції, включаючи знищення рейсу PS752.

Іран також згодом не зміг провести неупереджене, прозоре і справедливе кримінальне розслідування відповідно до міжнародного права, стверджують держави-позивачки.

Рішення саміту НАТО у Вільнюсі "не розчарує українців" – президент Литви

Президент Литви Гітанас Науседа заявив про те, що на саміті НАТО у Вільнюсі вдасться домовитися про такі зобов'язання перед Україною, які її не розчарують.

Про це інформує "Європейська правда" із посиланням LRT, інформує UAINFO.org.

Литовський очільник висловив надію, що президент України Володимир Зеленський після приїзду до Вільнюса "обов'язково отримає, можливо, не все з того, що він очікує у своїх планах-максимум, але вже точно отримає багато чого".

Він зазначив, що не став би так категорично формулювати, що Україна не отримає запрошення в НАТО після війни "в тій чи іншій формі". За його словами, це саме те, що зараз обговорюється в Альянсі. 

"У мене є відчуття, що ми ще знайдемо ті формулювання, які не розчарують українців і скажуть більше, ніж ми звикли озвучувати", – додав Науседа.

На його думку, успіх означатиме, якщо учасники саміту скажуть більше, ніж на саміті в Бухаресті у 2008 році. Він уточнив, що окремі держави приїдуть до Вільнюса зі своїми додатковими пакетами підтримки.

ЗСУ ніхто не підштовхує: Сирський оцінив перспективу завершення війни в Україні

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський не зміг назвати конкретні терміни закінчення війни в Україні. Він наголосив, що наших військових ніхто не підштовхує.

Про це військовий сказав в інтерв'ю ABC News, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Як відзначив Сирський, у ході контрнаступу ЗСУ ніхто не підштовхує, тож усе залежить від бажання командувача та його підлеглих. Безумовно, нашим бійцям хочеться оперативно виходити на певні рубежі. Однак саме з цієї причини генерал постійно відвідує свої війська на передовій.

Читайте також: Бахмут повернеться під контроль України: український розвідник назвав головну умову

"Одна справа – відпрацювати якийсь план в тилу, інша – подивитися, як досягнути успіху на землі, під час шаленого опору противника", – акцентував Сирський.

Нагадаємо, радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк вважає, що війна Росії проти України закінчиться раніше 2024 року. Проте слід зачекати на результати ЗСУ, лише після цього можна буде робити більш точні прогнози.

"Маємо успіхи". На Таврійському напрямку ЗСУ вибивають росіян з позицій, за добу РФ втратила понад дві роти – Тарнавський 

На Таврійському напрямку ЗСУ системно вибивають ворога з позицій і мають успіхи, заявив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександр Тарнавський у середу, 5 липня.

«На Таврійському напрямку Сили оборони системно вибивають ворога з позицій. Маємо успіхи», – йдеться у його повідомленні у Telegram, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

За його слоами, артилерійські підрозділи Сил оборони протягом доби виконали 1541 вогневе завдання. 

За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими склали більше двох рот. Знищено 25 одиниць військової техніки противника.

У Генштабі підтвердили, що по Чонгарському мосту вдарили ракетами Storm Shadow

Начальник головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов підтвердив, що по Чонгарському мосту вдарили крилатими авіаційними ракетами Storm Shadow.

Про це він сказав у інтерв'ю Укрінформу, інформує UAINFO.org.

За словами Громова, ракети Storm Shadow класу «повітря-земля» заслуговують на окрему увагу серед поставлених західних озброєнь. Вони допомагають знищувати критично важливі об'єкти росіян на відстані до 250 км.

«Свідченням ефективності крилатих ракет даного класу є пошкодження мостів через Сиваш поблизу Чонгару, що значно ускладнило постачання противника боєприпасами та іншими матеріально-технічними засобами», — розповів представник Генштабу.

Також, каже він, завдяки Storm Shadow вдається постійно бити по пунктах управління та місцях зберігання озброєнь, боєприпасів і техніки російських окупантів.

Як мобілізованим в Україні обирають спеціальність для служби у ЗСУ і які нюанси треба знати: роз'яснення 

В Україні мобілізація проводиться згідно з конфіденційними мобілізаційними завданнями, виданими вищим військовим керівництвом. Центри комплектування і соціальної підтримки на регіональному рівні призивають чоловіків у віці від 18 до 60 років залежно від потреб фронту і Збройних Сил для забезпечення їх персоналу.

Ті, хто мав попередній військовий досвід, вже мають військову спеціальність, тоді як у тих, хто не мав досвіду, спеціальність визначається відповідно до їх професійної спрямованості. Як мобілізованим обирають спеціальність для служби у ЗСУ, розповіли експерти із ГО Юридична сотня, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Військово-облікова спеціальність – це поняття, яке охоплює досвід роботи, знання, вміння та навички, необхідні для виконання конкретного виду завдань та обов'язків у військовій службі. Ефективність армії на полі бою залежить від підготовки її військових. Однак, іноді виникають ситуації, коли боєць має військово-облікову спеціальність, але його посада не враховує цього факту. 

"Відповідно до пункту 82 Указу Президента “Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" військових призначають на посади та переміщують по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби, рівня професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристикам посад, які визначає Міністерство оборони України", – повідомляють експерти. 

Проте, як зазначили в організації, процедури дотримуються тоді, коли немає недостачі у певних спеціальностях або потреби у поповненні складу військових підрозділів. Однак, у воєнний час, коли потреба у кадрах особливо загострюється, для поповнення Збройних сил військових можуть призначати на посади, які передбачені штатами воєнного часу, з врахуванням їх нової спеціальності та набутого досвіду. Водночас перед призначенням на нову посаду військовий обов'язково має пройти підготовку або перепідготовку. 

"Це подарунок від Бога": заступник командира "Азову" "Калина" вдруге став батьком. ФОТО, ВІДЕО

Заступник командира батальона "Азов" Святослав "Калина" Паламар вдруге став батьком. 2 липня в нього та його дружини Антоніни народилася донька, дівчинку назвали Квітослава.

Про щасливу подію повідомили в Асоціації родин захисників "Азовсталі", інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

У подружжя вже зростає син Лукʼян, який народився в Маріуполі 2016 року.

"Асоціація родин захисників "Азовсталі" вітає щасливих батьків з поповненням у родині!" – йдеться в повідомленні.

Як відомо, Святослав Паламар після оборони Маріуполя та російського полону був тимчасово інтернований до Туреччини.

"Сподіваюсь навчитися стійкості". Легендарна американська співачка і активістка Джоан Баез приїхала до України. ФОТО, ВІДЕО

Дев’ятикратна номінантка Греммі американська фольк та кантрі співачка Джоан Баез відвідала з візитом Україну. Вона побувала у Києві і Львові і поділилася враженнями від поїздки.

Легендарна американська співачка та громадська активістка Джоан Баез прибула до України разом із американськи дитячим педіатром і громадським активістом доктором Ірвіном Редленером та його дружиною Карен Редленер, співзасновницею проєкту Ukraine Children’s Action Project, інформує UAINFO.org з посиланням на  NV.ua.

Заснована у травні 2022 року некомерційна організація співпрацює з місцевими чиновниками та неурядовими організаціями у Львові, Україна, та Варшаві, Польща, щоб оптимізувати здоров’я, добробут та освіту дітей, які були травмовані та вигнані війною зі своїх домівок та громад.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини